Народна библиотека показа завещанието на Васил Априлов в оригинал

Оригиналът се съхранява в трезора на БНБ, но бе изнесен от там специално за Деня на отворените врати в Националната библиотека.

„Духовное завещанiе Василiя Евстатьева сына Априлова”, писано от Васил Априлов през 1844 г. в Одеса, бе показано в оригинал днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

"Това е безценен документ, сравним с личните бележници на Левски, Ботев и Раковски", каза по време на събитието директорът на националното книгохранилище доц. д-р Красимира Александрова. Документът е част от колекцията „Български исторически архив” на библиотеката, а оригиналът се съхранява в трезор на БНБ. Той бе изваден от там специално за Деня на отворените врати в библиотеката ии можеше да се види само в рамките на 6 часа - от 10.00 до 16.00 ч. А събитието е организирано от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” по повод 230-ата годишнина от На рождението на видния български просветител Васил Априлов, която се навършва на 21 юли. В рамките на инициативата бе представен ръкописът и на фототипното му издание “Заветът”. 

Директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова
Директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова

Гости на церемонията бяха представители на местната управа и на културни институции в Габрово, родния град на Васил Априлов, останал в историята ни като един от най-значимите дарители, просветни и стопански дейци през първата половина на XIX век. Националната Априловска гимназия - гр. Габрово получи награда от директора на Националната библиотека за дарителство по програмата "Осинови книга". С грамота "Дарител през 2018 г" си тръгна представител на Националния музей на образованието в Габрово за предоставени безвъзмездно експонати за новата зала на Националната библиотека - "История на книгата".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене