Първият модел с хиджаб покори света

Само преди броени дни 21-годишната красавица Халима Аден завинаги пренаписа историята на световната мода. Кенийският модел, чието име беше непознато до този момент, се превърна в първата жена, позволила си да дефилира на модните сцени с хиджаб на главата.

Преди да стъпи на голямата сцена, животът на Халима, която е наполовина сомалийка, не е никак лек. Няколко събития я каляват като силен характер. Мотивацията и амбицията, с които Аден успява да сбъдне мечтата си и да станe един от високоплатените модели, я превръщат в истински кумир - феновете й са убедени, че всеки може да постигне всичко, независимо от това в кой бог вярва.

Първият

сблъсък

на Халима със суровия живот се случва още в първите мигове, в който отваря очи. Родена е на 19 септември 1997 г. в бежански лагер, в който запасите с храна са оскъдни, а хигиената - нулева. В продължение на седем години семейството й буквално се бори за оцеляването си.

Едва навършила седем, близките й предприема

дързък опит

да избягат в САЩ

Пътят дотам не е никак лесен, а затрудненията на фамилията се задълбочават и от липсата на елементарни финансови средства.

След непрекъснати трудности и премеждия все пак успяват да достигнат до Америка. Получаването на документите, чрез които официално да станат пълноправни американски граждани, също се оказва бавна и мъчителна процедура. Те прекарват няколко месеца в чакане, през които всеки ден са под напрежение. Не изключват възможността и да бъдат депортирани

обратно в

родната им Кения

За техен късмет остават в САЩ, установявайки се в щата Минесота. Малко по-късно роднините на Халима я записват и в училище. Тя посещава гимназия "Аполо", където малко преди завършване на средното си образование е обявена за "Кралица на красотата". Това е и първият конкурс, на който Аден се явява, а по-голямата част от съучениците й са категорични, че тя е едно от най-красивите момичета в учебното заведение. Веднага след дипломирането си през 2016 г. Халима записва и висше образование и е приета в държавния университет "Св. Клауд".

Всъщност тази година се оказва и една от най-успешните за кенийката. Именно тогава тя влиза в полезрението на световните медии, след като се явява на конкурса "Мис Минесота", превръщайки се в първата и единствена състезателка, носеща буркини и хиджаб. Това участие обаче й носи и доста негативи. Залята е от вълна от расистки коментари.

Въпреки че момичето изживява трудно нападките, този конкурс всъщност я изстрелва към големите световни сцени. Точно година по-късно тя подписва

тригодишен

договор с компанията

IMG Models, а красивото й лице се появава на кориците на няколко списания, които се четат от милиони по целия свят.

През 2017 г. прави и дебюта си на голямата сцена. Повява се на седмицата на модата в Ню Йорк, което й носи двойно повече слава и предложения за работа. Благодарение на това, че вече е познато лице, през същата година е поканена и в екипа от съдии на конкурса "Мис Америка 2017".

Оттогава насам Халима работи за модни къщи като "Макс Мара" и "Алберта Ферети". Участва и на седмицата на модата в Лондон. Не пропуска да позира и за списанията British Vogue, American Eagle, British Glamour и CR Fashion Book.

През 2018 г. Аден стана и посланик на УНИЦЕФ, като работата й се фокусира върху правата на децата и бежанците. Самата тя неведнъж е споделяла в свои интервюта, че с нея постоянно се свързват млади момичета, които й споделят, че се чувстват несигурни в себе си, тъй като изповядват различна религия от тази на мнозинството.

"Всеки

трябва да

вярва в себе си

и да знае, че е добър в това, което прави посвоему", съветва ги тя.

През 2019 г. Аден стана и първият модел, който носи хиджаб и облича цял бански костюм за списанието Sports Illustrated. Това дефилиране кенийката определи като мотивация за всички момичета от нейната религия, които искат да се занимават с мода.

Какво написа в социалните мрежи по този повод Халима четете в печатното издание на "168 часа".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене