За Йорданка Кузманова сцената е голгота, на която разпъват артиста
17 Август 20192240

Тя спасява сина си и

и себе си с поезия

Йорданка Кузманова е родена през август в София, но израства в Харманли, където майка й е учителка, а баща й е юрист и първи кмет след 1944 г. Благодарните земляци удостояват актрисата със званието “Почетен гражданин на Харманли”.

Когато кандидатства във ВИТИЗ, се класира на първо място в списъка. Попада в класа на проф. Желчо Мандаджиев. След института работи във Варненския театър. В София 20 години е актриса на Младежкия театър, а от 1984 г. влиза в трупата на Народния, където е и до днес. Настоява, че всичко постига със собствени усилия.

Една легенда

в тази връзка:

Дана Кузманова е в Париж със стипендия от ЮНЕСКО и копнее да се срещне с Жан-Луи Баро, неин идол. Никого не познава, ничия помощ не търси. Разучава къде играе всяка вечер Мадлен Рено, съпругата на Баро, изхарчва почти цялата месечна стипендия за букет цветя и причаква Рено на служебния вход на театър “Одеон”. Спира я, възхищава й се и връчва гигантския разкошен букет. Французойката е силно поласкана и кани българката в гримьорната си.

Дана признава, че мечтае да присъства на репетиции на Баро. Готово, няма проблем! Така Дана попада и в курса от лекции на великия артист.

Две срещи актрисата помни с особен трепет. През 1964 г. изнася рецитал със стихове на Яворов в Чирпан, където се оказва, че присъства и братът на поета Атанас Крачолов.

Той е силно развълнуван и й пише писмо, за да сподели вълнението си от срещата с проникновението към стиховете на Яворов. Това писмо актрисата пази в албума си със скъпи спомени.

Втора среща: През 1961 г. първият космонавт Юрий Гагарин идва в България и между акциите, които трябва да проведе, е вечерта на космонавтиката в двореца “Евксиноград”.

Тодор Живков да се изфука с море, дворец и народна любов. На вечерта между конфериращите дами е и красивата актриса от Варненския театър Йорданка Кузманова.

Руснакът не сваля очи от нея. Хвали неизчерпаемата й енергия и й дава автограф с адрес: “На първата космическа стюрдеса”. Никаква стюардеса не става Дана Кузманова, обаче натрупва към 300 роли на сцената и в киното.

Ще припомня едни думи на Йорданка Кузманова, за да отмахна събитието, с което са свързани, безброй пъти пожълтявано в измислици и сензации, щом името на тази забележителна актриса се завърти в публичното пространство.

Дана бди до леглото на сина си Свиден в болница в Сан Франциско. Той вече се е събудил от тримесечната кома след жестоката катастрофа с кола, в която е с младата си жена Нина, ударили се челно в камион. Дана живее при Свиден в дългото мрачно и тревожно време на неговото възстановяване буквално от късове тяло.

Ето какво си спомня тя: “И аз вече бях взела да идвам на себе си. Познатите ми българки там, до този момент давали ми всякакъв вид подкрепа, измислиха още един начин - да им изнеса моноспектакъл от български произведения... Хм, усетих се аз каква е работата -

те искаха да изляза

от състоянието си на

стрес, мъка, уплах

Подчиних се. Но аз нали не бях тръгнала за Америка на рецитал, не носех никакви текстове, ни дрехи, бях убедена, че вече и памет нямам... Опитах се да се справя. Ходех пред себе си с бели листи и започнах да редя пъзела от думи, които първи нахлуха в съзнанието ми, идващи сякаш от предишен мой живот.

Докато щастлива гледах как синът ми прави първите си стъпки, проговаря, прохожда, сякаш и паметта ми за българското слово взе да се връща...

Първо, естествено, изплава “Лист отбрулен” от Яворов. Който не е бил на гурбет, не би могъл да го почувства в цялата му сила. Непрекъснато плачех. После се наредиха народните песни, после - съвременната ни лирика. Получи се.

На самата вечер всички плачехме. И детето ми се оправи. И приятелките ми се справиха - съвършена организация, страхотен мерак, дори имаше цигулков съпровод. Който казва, че българите само си пречат и завиждат, не е вярно. В Калифорния изпитах радостта да съм българка сред българи, да дам и да получа обич.” Тези спомени откриват теми за цял роман! Актрисата среща в Америка българи, които я знаят от златните години на кариерата й. Това, което предлагат те, е най-доброто лекарство срещу стреса и мъката, които я владеят.

Дана извиква предишния си живот на красива и обичана актриса, която не само е потопена в класическите женски характери, заради които завоюва сценична популярност.

За разлика от мнозинството колежки тя се сродява с интимната българска поезия, в която се чуват страданията и надеждите за по-светло на влюбените, изоставените, неразбраните, самотните... Представяте ли си - в далечната земя събралите се хора, напуснали България по най-различни причини, да чуят изведнъж: “Лист отбрулен”…

Бог знай де го

вятъра завлече.

И сирака тъй отмина

на чужбина - сам, далече.

Мир за него в някоя долина.

Кой го чака, та сираче

да заплаче по родина?

Дана благодари на помогналите й земляци доброжелатели, благодари на себе си, че е удържала победа на психиката над злополучията на съдбата. Сигурно благодари и на интуицията си да стане медиатор между българската публика и стиховете на Яворов, Дора Габе, Багряна, Петя Дубарева, Станка Пенчева, Блага Димитрова.

Женската поезия намира най-цветните думи за вълненията на женската душа, а чуването им е много по-въздействащо от прочита им. Не Електра и Боряна, не Мария Хосефа и г-жа Хигинс, не Аркадина и Заречная, не нейните жени на театралната сцена я спасяват в най-драматичното време от живота й.

Този инцидент приключва благополучно за Кузманова. И днес най-щастливото й време са видеоразговорите с внуците й от Свиден, момиченцето Саша и момченцето Дейн. А поезията на силните интимни чувства остава пространство от нейната истинска същност. Чак до нейните собствени стихове в сборника “Реалността, която...”

Впрочем нали същата енергия се излъчва от нейната Електра, роля икона в сценичното й творчество, когато в Младежкия театър Младен Киселов превърна чрез нея грандиозните въпроси на човешкото битие в тревожни семейни емоции на младата жена. Тази роля накара младото поколение театрали да се взрат с любопитство и интерес в актрисата. А някои да я открият за първи път. Въпреки славата й с Нина Заречная в “Чайка”, режисирана от Николай Люцканов, смятана за пробив в класическото еднообразие на Народния театър.

Тя е повтаряла,

че театърът е

хем храм, хем ад

Мисията на артиста е да бъде разпънат на кръст и сцената е неговата голгота. Сурови думи за едно изкуство, което – според любимия й афоризъм на Томас Ман - “превръща тълпата в нация! ”. “Аз говоря 2 часа монолозите на Електра и смъквам на всяко представление по 4 кг, а някой дошъл на театър да се забавлява!”, протестира актрисата с неумолим ригоризъм.

Млади колежки на Дана Кузманова в Народния се изненадват, когато тя идва по-рано за представлението и дълго загрява, сякаш излиза за първи път на тази сцена.

Феновете на нейните рецитали си спомнят с носталгия как на подиума се появява актрисата с младо, поддържано тяло в черно трико и преживява думите и чувствата с жестове много време преди теорията да назове това движенчески театър.

Зрителите шепнат в почуда: “Ама на колко години е тя? На 40, на 50? На повече?” Само Дана си знае усилията, които й струва живот с филмите с гимнастиката на Джейн Фонда.

Всеки път след като гледам на сцената тази великолепна жена и актриса, си мисля, че българското общество трябва да се отблагодари на своите актьори, съпътстващи го в радости и мъка, като им върне почетната титла “народен артист”.

На едно от първите места в този химеричен списък е Йорданка Кузманова!

Дъщеричката на Преслава стана на 1 година

Дъщеричката на Преслава стана на 1 година

Фолк певицата Преслава сподели снимка в Инстаграм от първия рожден на дъщеричката си Паола.  "Честит първи рожден ден, Паола! Измина се година,от както се появи на този свят и направи за нас този ден най-красивият от годината! ? Мислех да се разгърна много в пожелания, но намокрих телефона от вълнение.

Тони Стораро на сватбата на дъщерята на Василис Карас

Тони Стораро на сватбата на дъщерята на Василис Карас

Певецът Тони Стораро бе единственият български изпълнител, поканен лично от гръцкия си колега Василис Карас да присъства на сватбата на дъщеря му Ирина. Тя каза “да” на годеника си Ламбос в петък в църква близо до Солун. Тържеството бе в имението на Карас, а Стораро отиде заедно със съпругата си и двамата им синове - Фики и Емрах.

Григор Димитров сърфира със 7-кратна световна шампионка в Малибу

Григор Димитров сърфира със 7-кратна световна шампионка в Малибу

Григор Димитров се отдаде на сърфинг на почивката си след достигането до полуфинал на US Open. Българският тенисист се похвали в Instagram, че е карал сърф със 7-кратната световна шампионка Стефани Гилмор. 31-годишната австралийка е дала уроци на Гришо, който признава, че е неин фен и сподели снимка от споделеното им време в Малибу

Негзия - иранският фотомодел, наказан със 148 удара с камшик

Негзия - иранският фотомодел, наказан със 148 удара с камшик

САЩ напуснаха ядреното споразумение с Иран от 2015 г., а европейските страни продължават да правят опити то да бъде спасено. В този информационен поток за оръжия и политика обаче рядко попадат истории като тази на Негзия - фотомодел, наказан със 148 удара с камшик... В ефира на „Неделята на NOVA” тя разказва за преживяното и за това с какво е

Иван Звездев излъгал жена си, че готви за дипломати, докато пее в “Маскираният певец”

Иван Звездев излъгал жена си, че готви за дипломати, докато пее в “Маскираният певец”

Мистерията около предаването “Маскираният певец” по Нова тв малко по малко започва да се разкрива. Първият участник, който свали маската си, бе кулинарят Иван Звездев. Той се превъплъти в паун и изпълни песента Domenico Modugno. Панелистите в шоуто Герасим Герасимов-Геро и Мария Илиева го разпознаха почти веднага

Роналдо издирва три сервитьорки от заведение в Мадейра, помогнали му, когато бил дете

Роналдо издирва три сервитьорки от заведение в Мадейра, помогнали му, когато бил дете

Португалецът Кристиано Роналдо сподели пред Пиърс Морган, че издирва три дами, помогнали му, когато бил дете, предаде Би Ти Ви. Става въпрос за служителки на "Макдоналдс", които давали на него и приятелите му бургери. "Бяхме малки и много гладни. До стадиона в Мадейра имаше ресторант "Макдоналдс". Чукахме на вратата и питахме дали имат някакви

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-лошото в професията ми са пътуванията Италианската звезда Марио Бионди ще направи концерт в зала 1 на НДК на 18 октомври. За него казват, че е достоен наследник на Бари Уайт заради тембъра на гласа му. Соул изпълнителят идва по покана на Национален дворец на културата и фондация “Аполония”, а концертът е част от турнето му за 2019 г

41,5% от българите не биха подали сигнал към контролните органи, ако станат лично свидетели или имат информация за корупционно действие, а ще предпочетат медиите. Всеки четвърти българин би потърсил помощ от журналисти, ако изпадне в подобна ситуация. Това са данни от социологическо проучване на “Алфа рисърч”, направено през юни 2018 г

Кадрите са сбъдната мечта за красивата манекенка и най-голямото постижение в кариерата ѝ Кристин Илиева се снима за онлайн изданието на италианския “Вог”. Кадрите с българската манекенка се появиха преди броени дни в модната библия, както наричат изданието. На 5 септември Кристин застава пред обектива на фотографа Джовани Кораби

Феновете на "Реал" (М): Уволнете Зидан!

17-годишната българка Белослава Хинова дефилира за Армани (Видео)

След успеха си на ревюто на Шанел миналата година, където лично покойния вече Карл Лагерфелд я избра, Белослава Хинова дефилира за Армани тази сутрин, съобщава БТВ

Диригентът Елио Бонкомпани: Гяуров беше колос на сцената

Световноизвестният италиански диригент Елио Бонкомпани ще дирижа утре вечер в Софийската опера и балет концерт, посветен на 90-годишнината от рождението на Николай Гяуров.

Новак Джокович се върна към корените си (Снимки)

Новак Джокович живее в Монте Карло, когато не е по турнири. Но често обича да се връща в родината си. Този път обаче не за да гледа любимия си "Цървена звезда" на футбол или баскетбол

Защо принц Хари и Даяна често посещавали Макдоналдс - причината не е храната

Принц Хари и брат му Уилям са израснали в двореца "Кенсингтън" с екип от всеотдаен и сигурен персонал около тях - включително редица топ готвачи. Но като повечето деца