Богаташ №1 в Америка се подстригва за 5 долара и не дава бакшиш
18 Август 20192350
Автор: 24 часа

Семейството с най-много пари в света - собственици на империята “Уолмарт”, ползва яхтата на братовчеди

Когато през 1985 г. провъзгласяват Сам Уолтън за богаташ №1 в Америка, той посреща новината в кварталната бръснарница, където се подстригва за 5 долара и не дава бакшиш.

Тези дни за поредна година агенция “Блумбърг” обяви наследниците на гигантската корпорация за търговия на дребно “Уолмарт” за най-богатата фамилия в света със

191 милиарда долара

лично състояние

– повече от

семействата на

Джеф Безос, Бил

Гейтс и Уорън Бъфет

Не че пословичната пестеливост на клана има връзка с това несметно имане, но пасва на американското клише. “Рогът на изобилието” всъщност извира от успешната стратегия “ниски цени и заплати, висок оборот и магазини в дълбоката провинция”, с която империята днес прибира $ 70 000 на минута, $ 4 млн. на час и $ 100 млн. на ден.

Тази стратегия Самюъл Уолтън следва още от 1962 г., когато със съпругата му Хелън отварят първия смесен магазин “Уолмарт” в глухото арканзаско градче Роджърс и продават стоки за центове. До 1991 г. търговската верига за всевъзможни продукти – от храни и дрехи до техника и автомобили, вече е най-голямата в САЩ и се протяга зад граница – отваря първите магазини в Мексико.

През 1992 г. Сам Уолтън

умира от рак на 74 г.

и оставя на 4-те си

деца $ 23 млрд.

в акции, 7 банки и

няколко вестника

в Арканзас и Оклахома – богатство, което прехвърля на потомците си още приживе, за да избегне данък наследство.

Днес класациите оглавява общото фамилно богатство на потомците, но и поотделно те не са бедняци. В последния си рейтинг “Форбс” ги нареди на 16-о, 17-о и 18-о място по нетна стойност на личните активи. 

Но децата на магната Сам живеят сравнително скромно за мултимилиардери, макар и не колкото баща си. Те не обичат показния лукс и много от скъпите им имоти изглеждат неугледни и безвкусни. В рода има яхта за $ 150 млн., но тя е на братовчедка им Ан, чийто баща е брат на Самюел Уолтън и му е помагал в бизнеса.

Не всички от семейството зад “Уолмарт” участват в управлението на бизнеса – някои са се посветили на лични каузи и хобита. Най-големият брат Роб, със състояние от $ 48 млрд., бе председател на веригата до 2015 г. , а сега е в борда на директорите. 74-годишният бизнесмен живее с третата си съпруга Мелани (45 г.) в огромна къща от 2500 кв. м в Парадайз вали, Аризона, в подножието на планината Кемълбек. Той е страстен колекционер на ретроавтомобили. През 2012 г.

потроши спортна

състезателна Daytona

Coupe за $ 15 млн.,

от която са произведени само 5 броя. Роб излетя с нея от пистата и после се бръкна още няколко милиона, за да я оправи. 

През 2005 г. вторият син Джон, пилот ветеран от войната във Виетнам, загива в Уайоминг на 58 години с ултралек самолет, който управлява сам. Приживе Джон работи като пилот на компанията и в селскостопанската авиация – пръска от аероплан посевите с препарати. Притежава няколко фирми за яхти, а накрая сяда и в борда на “Уолмарт”. При смъртта му нетната стойност на неговата собственост е 35 млрд. долара, съобщава в. “Сън”. 17% от нея наследява вдовицата му Кристи, а останалото отива в благотворителния фонд на семейството и при сина му Лукас, който на 3 годинки се разболява от рак на бъбрека, но оцелява.

До 2015 г. милиардите, оставени от Джон, вече са нараснали на 42.

През 2013 г. Кристи обявява за продан наследствената къща в Уайоминг – имение в алпийски стил от 800 кв. м и 2,5 акра земя – за $ 12,5 млн.

Пуска на пазара и

семейното ранчо,

където отглеждат

лосове, за $ 69 млн.,

но по липса на интерес сега цената е намалена на $ 39 млн.

Най-малкият син на Самюел – Джим, е шеф на борда на семейната Арвест банк с $ 18 млрд. капитал, оценена на $ 54 млрд. Той бе и член на борда на “Уолмарт”, преди наскоро там да го замести синът му Стюарт. Сега в скромната главна квартира на “Уолмарт” в Бентънвил, Арканзас, той управлява финансите и инвестициите на фамилията.

“Изтърсакът” на клана е 69-годишната Алис. Зад гърба си тя има два развода – с инвестиционен банкер и със строителя на басейна ѝ, но няма деца. Впечатлява с удивителното състояние от 44 млрд. долара. В управлението на семейния бизнес тя никога не е участвала. Известна е като меценат на изкуството, по което си пада от млада, пише сп. “Бизнес инсайдър”. Едва 10 годишна, богатата наследница купува за 2 долара първата си картина – репродукция на гола жена в синьо на Пикасо. Днес Алис притежава огромна частна колекция от шедьоври с творби на Анди Уорхол и известната американка Джорджа О'Киф. За нейно платно на цвете през 2014 г. г-жа Уолтън

се изръси $ 44,4 млн.

– най-високата цена

в историята за

рисунка от жена

През 2011 г. милиардерката откри в Бентънвил галерия “Кристални мостове” с творби за 500 млн. долара. Модерната сграда, потънала в буйна зеленина, сякаш плува в обграждащото я езеро и навсякъде цъфтят цветя. Заради красотата му хората наемат музея за сватби и други празненства.

От 14-годишна Алис отглежда расови коне, но през 2015 г. започна да разпродава състезателните животни заедно с две крайречни ранча в Тексас с общо 5000 акра пасища и скромни грозновати дървени къщи. Първоначалната цена от $ 50 млн. тя не успя да вземе и я намали с 10-ина милиона.

Алис притежава мезонет oт 550 кв. м на скъпата Парк авеню в Ню Йорк, който купи за $ 25 млн. през 2014 г. Огромните прозорци гледат към Сентрал парк. През 2016 г. баровката дари акции за 230 млн. долара на семейната фондация, създадена от родителите ѝ, за

да се учат децата на

благотворителност,

а и да се спестят

данъци

Фондацията действа в 3 области и всеки от наследниците отговаря за някоя – Джон се занимаваше с образованието и стипендиите, поети сега от сина му. Роб управлява даренията, свързани с околната среда. Алис спонсорира културата, а Джим ръководи облагородяването на района около Бентънвил, където е седалището на корпорацията. 

Заради внесеното от “Уолмарт” икономическо оживление населението там се удвои до 400 000 души, бяха изградени шосета и летища. Стече се работна ръка – компанията е най-големият частен работодател в САЩ и Мексико с 2,5 милиона души персонал.

Но въпреки милосърдието и благодеянията на Уолтънови в САЩ не ги обичат и наричат фирмата Бентънвилското чудовище заради вълчия ѝ апетит за печалби. На всички е известно - чрез фондацията фамилията пести стотици милиони долари от данък наследство, които няма да плати на хазната, когато старите собственици оставят бизнеса и имотите на младите.

Веригата “Уолмарт” облагодетелства клиентите, защото продава на възможно най-евтини цени, залагайки на ниски печалби, но голям оборот. Тя притиска доставчиците да ѝ продават изгодно и

плаща мизерно на

нисшия персонал

Търговският гигант, чиито 12 000 супермаркета в САЩ и по света правят продажби за над 500 млрд. годишно, плаща на работниците средно 14 долара на час при минимални за страната $ 11. Социалните осигуровки са мизерни. А работата е тежка, има вечерни смени и се използва труд на непълнолетни. Затова пред дома на Роб в Парадайз вали редовно протестират негови служители, въпреки че Уолтънови ги наричат “съмишленици” и “нашето семейство”.

В районите, където “Уолмарт” отваря магазин, дребните търговци масово фалират. Те не издържат на конкуренцията на китайските стоки, които веригата внася. Недоволните твърдят, че всяко ново работно място в хипермаркетите ликвидира две съществуващи. Сравняват техническото оборудване, изкусното разузнаване и прогнозиране на компанията с това на военните. “Точно така - иронизират критиците. - Щом трябва да се съсипе животът на хиляди хора, Чудовището наистина го прави не по-лошо от бомбардировките на Пентагона.”

Приятел на Георги Илиев излезе на светло

Приятел на Георги Илиев излезе на светло

Позабравеният бизнесмен Петър Лашов излезе на светло. Единствено топпапараците на "България Днес" заснеха бизнесмена до столичен хотел. Лашов е познат като близък до Георги Илиев, собственик на редица заведения и добър приятел на знаменитости от рода на Лепа Брена, Горан Брегович и Цеца Величкович. Към днешна дата Лашов се появи в центъра на

БЛИЗНАЦИ: Постижения

БЛИЗНАЦИ: Постижения

РАБОТА В началото на седмицата, за ваша изненада ви предстоят поредните дни, изпълнени с приятни изживявания и професионални постижения. Не мислете за възможните трудности, за да не ги предизвикате сами. От понеделник, ако прецените, че е във ваша полза, се откажете от начинанията и се отдайте на рутинните си служебни задължения

Линдзи вади голямо дупе

Линдзи вади голямо дупе

Пенсионираната скиорка Линдзи Вон показа голямо дупе на плажа. Американката се наслаждава на живота след отказването си от спорта през миналата година. Линдзи е край морето заедно с най-добрата си приятелка - кученцето Люси. "Само две момичета на лудо приключение", пише Вон под снимката. Скиорката е със силно изрязан бански

ОВЕН: Злорадство

ОВЕН: Злорадство

РАБОТА От първия ден на седмицата не бива да се вживявате в съветите и критиката на злонамерени хора, които дори не са запознати с вашите идеи и знания, но се опитват да ви унижават, а това никак не ви харесва. По-добре ги оставете да злорадстват и докажете обратното на техните твърдения. От понеделник пътуването, което планирате

Кърк Дъглас остави богатството си за благотворителност

Кърк Дъглас остави богатството си за благотворителност

Преди малко повече от три седмици загубихме легендарният актьор Кърк Дъглас, който доживя до забележителните 103 години. Актьорът притежаваше богатство от 61 милиона долара. След смъртта почти, че 50 милиона долара от тях ще отидат във фондацията на Кърк Дъглас, чиято мисия е „да помага на онези, които иначе не могат да си помогнат сами“

Истина или лъжа: Всички пишат, че Яна Маринова изчезнала от мрежата

Истина или лъжа: Всички пишат, че Яна Маринова изчезнала от мрежата

Актрисата само е сменила името на профила си “Яна Маринова изчезна! Няма я! В социалните мрежи няма и следа от нея. Известната актриса е ограничила присъствието си във виртуалното пространство, с което хвърли в паника феновете си”, написаха много клюкарски издания през последните дни. Истината се оказа съвсем прозаична - просто е променила името

Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Другите две енергодружества - ЧЕЗ и ЕВН, съобщават от какво ще зависи предложението им  Трите компании, които разпределят и снабдяват с ток битовите потребители и малкия бизнес - "Енерго-Про", ЧЕЗ и ЕВН, обявиха днес намеренията си за цени от 1 юли. Законът ги задължава да направят това един месец преди да внесат в КЕВР предложенията си

Румънските власти съобщиха днес, че са потвърдени още два случая на заразяване с коронавирус, с което броят на заразените в страната достигна трима души, съобщава телевизия Диджи24, цитирана от БТА. Става въпрос за мъж на 45 години от северния окръг Марамуреш и жена на 38 години от западния град Тимишоара. И двамата са се върнали наскоро от Италия

Четирите работодателски организации, обединени в АОБР, и двата синдиката адресираха отворено писмо до премиера Бойко Борисов относно отхвърлянето на законопроект за компенсиране на индиректни разходи за въглеродни емисии в цената на електрическата енергия. Вижте какво пише в него: УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ, На 26 февруари 2020 г

Дизайнерката Джорджина Чапман има връзка с актьора Ейдриън Броуди

Протест с трупове на норки

С трупове на норки излязоха природозащитници да протестират пред Министерския съвет. Според тях институциите бездействат въпреки внесения в Народното събрание законопроект

Курчо заби два на "Пичерно"

Третодивизионният италиански "Катания" изпусна Валери Божинов, но намери своя нов герой. Футболистът Алесио Курчо вкара два на "Пичерно" за изключително ценната победа като гост с 2:1

Алвеш на карнавал

Бившият футболист на "Ювентус" и "Барселона" Даниел Алвеш и съпругата му Йоана Санц се вихрят на карнавала в Рио де Жанейро. Двамата обиколиха града на една от платформите

Най-важното за Мария Шарапова

На 32 години Мария Шарапова обяви, че прекратява кариерата си. Руската тенисистка така и не можа да се възстанови от многобройните контузии. Ето някои от най-важните факти за бившата приятелка на