Учени: Климатична катастрофа може да доведе до гибелта на много хора

Повишаването на средните глобални температури с 2 градуса Целзий в сравнение с тези през доиндустриалната епоха ще доведе до опасни и продължителни горещини, суша и проливни дъждове, съобщи сайтът "Физ.орг", цитиран от БТА.

Продължителните екстремни климатични условия могат да предизвикат масова гибел на хора. До този извод стигнали учени от Хумболтовия университет в Берлин.

По думите им, глобалното затопляне ще доведе до промени в летните температури, като при това екстремните климатични условия ще станат по-устойчиви.

Дори малко увеличаване на продължителността им ще има разрушителни последствия за здравето на хората, производството на хранителни продукти, биоразнообразието и икономическия растеж.

Климатичните модели прогнозират постоянно отслабване на лятната атмосферна циркулация, съпроводено с покачване на температурите. В резултат в определени райони ще има влажен и топъл климат за по-дълго време. Вероятността от екстремни климатични условия ще се увеличи със средно 4 процента. Най-уязвими ще са райони в Северна Америка, Централна Европа и Северна Азия. В централната част на Северна Америка вероятността от суша с продължителност повече от 14 дни ще нарасне с 10 процента.

Известно е, че големите горещини в Европа през 2018 г. доведоха до намаляване на добива на пшеница в Германия с 15 процента. Същевременно в САЩ последните 12 месеца са най-влажните в историята на наблюденията.

Понастоящем се реализира сценарий, свързан с покачване на температурите с 3 градуса Целзий в сравнение с тези през доиндустриалната епоха. Ако през следващите няколко години парниковите емисии не бъдат максимално ограничени, този сценарий ще се окаже неизбежен.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. задължава страните да ограничат повишаването на температурите до 2 или 1,5 градуса Целзий в сравнение с тези през доиндустриалната епоха. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?

Напишете дума/думи за търсене