Bugatti за 8 млн. евро без данъците! (Видео)

Bugatti отново зарадва милионите си фенове и малцината си потенциални клиенти с поредната си суперкола. Лимитираният модел Centodieci, който бе показан на специално събитие на изложението за редки автомобили в Пебъл бийч, САЩ, ще бъде сглобен в тираж от 10 екземпляра, като производителите се похвалиха, че всичките са продадени на цена от 8 милиона евро, и то преди ДДС-то!

За разлика от струващия 18,7 милиона долара La Voiture Noire на Bugatti, Centodieci не е най-скъпият модел на марката, но е един от най-бързите и най-мощният.

Максималната скорост на Bugatti Centodieci

е ограничена

по електронен път

до 236 мили в час,

или 380 км/ч

Осемлитровият двигател W16 с четири турбокомпресора е от Chiron, но е напомпан с още 100 “кончета” отгоре - от 1500 на 1600 конски сили.

Вместо с V12 Bugatti Centodieci разполага с емблематичния 8-литров W16 двигател с 1600 к.с., достигащи максимума при 7000 об./мин, като трябва да се отбележи, че допълнителният вход за въздух в зоната на масления охладител надеждно регулира температурата на двигателя с повишена производителност.

Centodieci е способен да спринтира от 0 до 100 км/ч за едва 2,4 секунди, до 200 км/ч за 6,1 секунди

и до 300 км/ч

за 13,1 секунди

Предаването на огромния въртящ момент от над 1600 Нм към колелата се осъществява от специална седемстепенна преселективна роботизирана трансмисия, като задвижването постоянно е 4х4. Bugatti Centodieci е с 20 кг по-лек от Chiron, благодарение на още по-голямото използване на въглеродни влакна - в механизма на чистачките и вградените греди против преобръщане.

Това дава възможност суперколата да има сензационното съотношение мощност/маса от само 1,13 килограма на конска сила.

“Повишената мощност и по-ниското тегло допълнително подобряват производителността за още по-добро ускорение при високи скорости. Centodieci предлага на нашите клиенти подобрено съотношение между мощност и тегло и още по-динамично управление”, доволен е босът на компанията Стефан Винкелман.

Моделът Centodieci

е създаден в чест

на 110-годишнината

на Bugatti

Самата дума Centodieci на италиански означава 110.

Пълното име на модела обаче е Bugatti EB110 Super Sport Hommage. По този начин французите отдават почит на легендарното Bugatti EB110 Super Sport, което бе създадено в чест на 110-годишнината на основателя на марката и представено през септември 1991 г.

Тогавашният EB110 е единственият Bugatti, произведен от бившия италиански собственик Романо Артиоли във фабриката в Кампогалиано, Италия, а не в известния замък на компанията във Франция.

Суперколата се предлага

в уникален

бял мраморен цвят като пълен контраст на модела, показан през март на салона в Женева - La Voiture Noire, който бе изцяло черен. Bugatti направи само една La Voiture Noire, която вече има купувач, въпреки че машината няма да е готова поне още две години и половина.

Новият мраморен модел на компанията е получил характерните за автомобила отпреди 28 години елементи: предна част с дълги тесни прорези, тесни хоризонтални фарове, малка подкова на радиаторната решетка, пет кръгли отвора зад страничните прозорци, странични L-образни въздухозаборници и карбонов сплитер. LED фаровете са преработени. С една дума, това не е просто стайлинг пакет, а резултат на сериозна работа. Двигателното отделение отново е на показ, след като е покрито с дебело стъкло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене