Историята на измамника изиграл “Стани богат”. Чарлз Инграм печели 1 млн. лири, докато съпругата му подсказва с покашляне

За грандиозната измама съпрузите Инграм са осъдени условно.

Преди осемнайсет години един мъж с притеснение влиза в студиото на едно от най-популярните предавания в цял свят. Той плахо се включва в играта, но за изненада на цялата публика успява да достигне до финала на британския вариант на "Кой иска да стане милионер", познат у нас като "Стани богат". Водещият е шокиран, че мъжът отговаря на всичките 15 въпроса, но с усмивка му връчва чек за 1 млн. лири. От този ден нататък Чарлз Инграм става разпознаваема звезда, а банковата му сметка рязко набъбва.

Победата обаче бързо се превръща в падение, а валидността на чека трае само няколко дни. Шоуто с Инграм никога не е излъчвано по телевизията, а грандиозната измама, която успява да извърши, обикаля новинарските емисии по цял свят. За престъпната схема продуцентите на шоуто вече подготвят и филм. Той ще бъде адаптиран като телевизионна драма в няколко епизода, а в ролята на популярния водещ Крис Тарант ще влезе британският актьор Майкъл Шийн.

Един от най-големите скандали

в световната история на шоуто "Стани богат" се случва в британската версия през септември 2001 г. Престъпната схема е организирана от Чарлз Инграм, на пръв поглед обикновен майор от армията, служил в Босна през 1999 г.

Само седем дни след заснемането на епизода обаче организаторите от британската телевизия Ай Ти Ви обвиняват Инграм, съпругата му Даяна и присъстващия в залата по време на снимките университетски преподавател Текуън Уайток в мошеническа конспирация с цел кражба на 1 млн. лири. Продуцентите намерили доказателства за измамата и ги предали на полицията и съда.

За изненада на организаторите на шоуто измамниците се оказали опитни играчи и стари познайници на водещия Крис Тарънт. Даяна Инграм и нейният брат вече били сядали на горещия стол и всеки от тях си тръгвал с

печалба от 32 000 лири

Съпругът й Чарлз Инграм обаче не се задоволявал с малки суми и желанието му било да достигне до финала на шоуто, отговаряйки правилно на всички въпроси.

Майорът увеличил шансовете си да бъде избран за участие, като похарчил повече от 2000 лири в позвънявания на импулсния телефон на шоуто. Златната възможност да спечели заветния милион обаче открил в лицето на учения Текуън Уайток. Уайток завършил икономика в университета в Абърстуит, работил няколко години в

банковата сфера,

след което се отдал на научна и преподавателска дейност в престижния Понтиприд колидж в Южен Уелс. Големият проблем на Текуън се оказала склонността му към тегленето на кредити.

Преподавателят спешно се нуждаел от много пари за погасяването им, а благодарение на ума си успял да измисли на пръв поглед лесен престъпен план.

Уайток решил да се свърже със семейство Инграм, вече доста популярни участници в телевизионни състезания. Чарлз Инграм останал възхитен от неочаквано появилия се съучастник от най-високо качество. Планът за мошеничество дълго време бил обмислян. Групичката отхвърлила няколко първоначални варианта за

победа над системата,

сред които и подсказване с пейджъри, скрити в дрехите на майора. В крайна сметка съучастниците се спрели на далеч по-елементарния и старомоден, но пък уж сигурен вариант на подсказване чрез покашляне.

В решителната нощ на 10 септември Чарлз Инграм с лекота отговорил на първите 5 въпроса. Но за да отговори на шестия и седмия въпрос, той използва два от жокерите си. Никой не очаквал, че ще успее да стигне до финал. Оставали му още цели осем въпроса и само един жокер. Той обаче самоуверено убеждавал водещия, че има желязна стратегия и не се страхува да продължи да играе.

В действителност още при въпроса за 8000 лири в залата започнали да се чуват подозрителни кашляния, докато Инграм артистично се чудел на глас кой ли е бил вторият съпруг на Жаклин Кенеди - Аднан Кашоги, Роналд Рейгън, Аристотел Онасис или Рупърт Мърдок? След уж случайно изпуснатото от играча име Аристотел Онасис в залата се чули две ясни покашляния. Инграм решително избира този отговор и продължава за 16 000 лири. Следващите въпроси били успешно преминати с помощта на същата желязна стратегия - състезателят коментирал отделните варианти за верния отговор на глас и при споменаването на правилното решение някой в залата започвал да кашля.

Членове на екипа забелязват, че се случва нещо нередно, но вместо да бъде прекъснато предаването, решават да изчакат то да приключи по обичайния начин и да потърсят доказателства след това.

Семейство Инграм

до последно отричат измамата, но въпреки това през април 2003 г. са осъдени условно. Делото се проточва няколко години. Те не просто не получават наградата, но трябва да платят общо 115 000 паунда за съдебните разходи. След случая Чарлз Инграм е принуден и да напусне армията. Обръщат се за помощ към Европейския съд за човешките права, но така успяват да намалят съвсем малка част от глобата.

През октомври 2004 г. той и съпругата му обявяват, че са фалирали и са принудени да продават имуществото си, за да оцеляват.

Въпреки че официално са обявени за престъпници, Чарлз и Даяна Инграм се превръщат по-скоро в медийни звезди. Двамата често са канени за интервюта и обичат да се изявяват публично. Семейството живее в Централна Англия с трите си дъщери. Инграм изкарва прехраната си, като поправя компютри, а съпругата му Даяна прави ръчно изработени бижута.

Чарлз е автор на няколко новели, занимава се и с актьорска дейност. Двамата обожават да се снимат в риалити формати. Вземали са участие в "Размяна на съпруги", Хелс Китчен" и много други.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене