Народният театър открива с разходки зад кулисите и спектакли със субтитри

Директорът на НТ "Иван Вазов" обяви общо 12 премиери през новия сезон.

Топ режисьорите Диана Добрева, Иван Пантелеев, Мариус Куркински ще работят през новия сезон

Топ режисьорите Диана Добрева, Иван Пантелеев, Мариус Куркински ще работят през новия сезон в Народния театър „Иван Вазов“, който стартира официално от днес, (13 септември).

На среща с медиите днес директорът Мариус Донкин, който навлезе в четвъртата година, откакто пое поста, обяви акцентите в поредния амбициозен сезон, който са подготвили от представителния ни театър.

На 27 септември на Камерна сцена е първата премиера за сезона - „КАКВОТО, ТАКОВА“ от Недялко Йорданов. Спектакълът е с участието на ЕМИЛИЯ РАДЕВА, ЯНИНА КАШЕВА, ИВАН НАЛБАНТОВ, ЖОРЖЕТА ЧАКЪРОВА, ЛЮБОМИР МЛАДЕНОВ, ПЛАМЕНА ГЕТОВА, БОГДАН ГЛИШЕВ, РУТ РАФАИЛОВА, САВА ПИПЕРОВ, ЕВА ТЕПАВИЧАРОВА И ХРИСТО ТЕРЗИЕВ.

На 29 септември и 2 октомври на Голяма сцена е премиерата на „ХУБАВА РИБА“ от Марк Рейланс и Луис Дженкинс. Режисьор е Ивайло Христов, а в актьорския състав са МАРИН ЯНЕВ, СТЕФАН МАВРОДИЕВ, СТОЯН АЛЕКСИЕВ, ЕЛЕНА ТЕЛБИС И ПЛАМЕН ДИМОВ.

Започнаха репетициите на новия спектакъл на режисьора и драматург Юрий Дачев (с розовата риза) - „Приятна жена в лоша компания" от Андре Русен. Участват Емануела Шкодрева, Кръстю Лафазанов и др.
Започнаха репетициите на новия спектакъл на режисьора и драматург Юрий Дачев (с розовата риза) - „Приятна жена в лоша компания" от Андре Русен. Участват Емануела Шкодрева, Кръстю Лафазанов и др.
Днес започнаха репетициите и на новия спектакъл на режисьора и драматург на Народния театър Юрий Дачев – „ПРИЯТНА ЖЕНА В ЛОША КОМПАНИЯ“ (комедия с убийства) от Андре Русен. Представлението, чиято премиера ще бъде на 7 ноември на Камерна сцена, е с участието на ЕМАНУЕЛА ШКОДРЕВА, ПАВЕЛ ИВАНОВ, КРЪСТЬО ЛАФАЗАНОВ и ВАСИЛ ДРАГАНОВ. Преводът от френски е на Светлана Панчева, сценографията и костюмите са дело на Радина Близнакова, а музиката – на Асен Аврамов.

За съжаление проектът за спектакъла „Орфей“, който трябваше да постави световноизвестния словенски режисьор Йерней Лоренци тази есен, няма да се осъществи, съобщи Мариус Донкин. „Надявам се всичко в семейството му да е наред и да успеем в рамките на година-година и половина все пак да направим това“, уточни Донкин.

Тази промяна отваря път за новия проект на режисьора от Народния театър ДИАНА ДОБРЕВА, но името на спектакъла, който тя ще постави на Голяма сцена, ще бъде оповестено по-нататък.

Между 5 и 10 декември на Сцена „Апостол Карамитев“ предстои премиерата на „ОБЛОГ“ с участието на Мария Стефанова. Режисьор е Стефан Спасов. Именно той и директорът Мариус Донкин върнаха на сцената след 25-годишно отсъствие легендарната актриса, която играе и в спектаклите „Три високи жени“ от Едуард Олби и „Моята скъпа лейди“ от Израел Хоровиц на режисьора Стилиян Петров.

Новата 2020 година ще започне с дългоочакваната януарска премиера на моноспектакъла „ПЛАЧ НА АНГЕЛ“ от Стефан Цанев на Сцена „Апостол Карамитев“. Режисьор е Мартин Киселов, а ролята на сложния съмняващ се и търсещ герой, създаден от поета, ще бъде изпълнена от Валери Йорданов.

Февруари 2020 г. ще посрещне зрителите със завръщането на режисьора ИВАН ПАНТЕЛЕЕВ на Голяма сцена. Първият спектакъл, който той направи в Народния театър след 20-годишно отстъствие – „Neoдачници“, продължава да се играе при пълни салони, а освен това събра и куп театрални награди. Заглавието на проекта ще бъде съобщено допълнително.

Отново през февруари догодина, но на Камерна сцена, предстои премиерата на „ВУЙЧО ВАНЬО“ от Антон П. Чехов. Режисьор е Николай Ламбрев-Михайловски.

Месец по-късно се очаква премиерата на спектакъл, режисиран от МАРИУС КУРКИНСКИ. По-нататък най-вероятно той ще постави „Маскарад“ от Михаил Лермонтов и така ще осъществи една от големите си професионални мечти, съобщи Мариус Донкин.

Догодина на Сцена „Апостол Карамитев“ ще бъде поставена и пиесата на драматурга на Народния театър Мирела Иванова – „ЛИНИЯТА НА ЖИВОТА“. Режисьор е Катя Петрова.

Още няколко новини има около старта на сезона в Народния театър. Една от тях е стартирането на изцяло новия двуезичен (български и английски) сайт. Той вече е достъпен за потребителите, с изключително лесен за работа и добре организиран дизайн, и дава възможност да бъдат закупени билети за по-малко от минута. „Сайтът е изцяло защитен и сигурен, в полза на потребителите, които могат да закупят билет много бързо или да се информират за по-малко от 10 секунди за това, което ги интересува“, уточни експертът по комуникации на театъра Тодор Пенев.

От 1 октомври Народният театър дава ход и друг свой проект – субтитрирани на английски език спектакли, който ще даде възможност на туристи и чуждоговорящи жители на столицата и страната да посещават театъра. Първият от тях е „Един безумен ден“ по Бомарше на Голяма сцена на 3 октомври, а сред останалите заглавия със субтитри са “Опит за летене”, “Neoдачници”, “Животът е прекрасен” и “Бащата“. Целта е в хода на проекта субтитри да имат всички спектакли от репертоара на театъра.

От 1 ноември ще стартира и проекта за специални туристически разходки в сградата на театъра. Така националният ни театър ще заеме достойно мястото си до всички други европейкси театри, а и ще разкаже дългата история на своето съществуване, чиято история досега спираше единствено пред фасадата на централния вход на театъра.

Идеята е разходките да се осъществявят всеки понеделник между 10 и 12 часа, на групи от по 14 човека. Подробности ще бъдат съобщени по-късно. Един от гидовете на обиколките ще бъде завеждащият архива и музея на Народния театър Мария Даиева. Цените на билетите ще са между 10 и 12 лв.

Зам.-директорът по техническите въпроси на театъра инж. Емил Марков съобщи, че очаква до края на м. ноември да бъде завършена подмяната на седалките на Камерна сцена. Освен, че ще бъде сменена основата им ще са значително по-удобни, те ще бъдат и с нова тапицерия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене