Google вече ще дава приоритет на новините, които първи отразяват събитията

Снимка Pixabay

Google прави нови промени по приоритизирането на новините и статиите, които индексира в търсачката си, като новата политика на компанията ще дава приоритет на новините, които първи отразяват дадено събитие. По този начин, целта на технологичния гигант е да „повиши стремежа към оригинално отразяване“ на събитията, заяви ръководителят на Google в публикация в блога в четвъртък, цитиран от kaldata.com.

Търсачката иска да „предостави на обществото по-задълбочено разбиране на събитията и проблемите около тях“, заяви вицепрезидентът на Google News Ричард Грингас

Позовавайки се на нуждата да се стимулира качествената журналистика, на фона на непрекъснатия наплив на все повече информация в интернет, Грингас каза, че насоките за рейтингите и приоритетите на новините при търсене са актуализирани, като оригинално отразените събития, ще получават рейтинг за „много високо качество“.

Този рейтинг ще се присъжда на новини, които ни дават информация, която без тях нямаше да ни бъде известна. Това предполага, че най-добре оценявана ще бъде разследващата журналистика, както и оригинални и задълбочени статии, направени с много усилия, време и умения.

Този ход идва година след обвиненията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Google е манипулирала изборите в страната, чрез приоритизиране на определени новини и статии, които са били политически ангажирани или пропагандни. Тръмп не подплати твърденията си с доказателства. Президентът също така обвини изпълнителния директор на Google Сундар Пичай, че има намерение отново да манипулира или окаже влияние върху изборите през 2020 г.

Наскоро и бившият инженер на Google Кевин Чернеки направи изказване за Wall Street Journal , че е бил уволнен от компанията, след като е казал, че е консерватор.

Друг бивш инженер на компанията твърди, че всъщност Чернеки се е опитвал да агитира и насърчава колегите си към подкрепа на неонацистки и расистки националистически групи.

Google каза пред CNBC, че Чернеки е бил уволнен заради много злоупотреби с чувствителна информация на компанията, като например е изтеглял класифицирани документи на Google на личното си устройство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене