Актрисата от филма "Бащата" Мария Бакалова снимала лента с Васил Банов това лято

Мария Бакова е едва на 23 години.

Чаровната млада актриса Мария Бакалова няма да присъства на международния кинофестивал в Торонто (5-15 септември), но кадри с нея ще бъдат показани пред многобройната му публика, която ще види премиерата на българската лента “Бащата”.

“Ролята ми всъщност се оказа доста по-значима, отколкото си мислех в началото. Историята е за един баща и неговия син, а аз съм майката.

Образът ми е

изграден на

ретроспекции, стари

снимки и видеа,

тъй като сюжетът започва след смъртта ми”, казва Бакалова. В действието се появява и медиум, който се опитва да свърже бащата с мъртвата му съпруга въпреки несъгласието на сина.

Лентата бе отличена с голямата награда “Кристален глобус” на “Карлови Вари” - един от най-значимите кинофестивали в Централна и Източна Европа.

За ролята си във филма Бакалова се подготвила добре, защото трябва да пресъздаде образ, който живее в години, в които дори още не е била родена. За целта много ѝ помогнали режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева. “С тях нещата винаги се получават лесно, защото знаят какво правят”, обяснява актрисата.

Сцената, за която снима най-много дубли, е, когато я прострелват. “Трябваше да ми потече кръв от устата, то ми текнаха и сълзи... шоу”, смее се Бакалова. Целият актьорски екип на лентата, който включва Иван Бърнев, Иван Савов, Маргарита Гошева и др., много я предразположил, за да се отпусне на снимачната площадка. 

Мария Бакалова заедно с Васил Банов
Мария Бакалова заедно с Васил Банов

“Всъщност щастлива съм да призная, че във всички проекти, в които съм участвала, винаги съм била най-малката и шансът да мога да си партнирам с вече утвърдени имена е бил огромен късмет. То си е школа”, казва Бакалова. Тя е била сред актьорския състав на филмите “Трансгресия”, за който печели и наградата за най-добра актриса в Торонто, “Калинката”, “Ангели” и “XII а”, а е едва на 23 години.

Интересното е, че това лято отново си партнирала с актьора Иван Савов, но този път във филма на режисьора Ивайло Пенчев “Като за последно”.

“В първия момент

не можах да го

позная без брадата,

- шегува се тя и допълва: - Но той ми припомни какво ми е говорил и съветвал по време на снимките на “Бащата”. Велико! Отново в “Като за последно” пък изкарах цял месец рамо до рамо в тандем с невероятния Васил Банов, когото обичам като мой баща, както и с актьорите Антон Радичев, Кирил Кавадарков, Любо Чаталов, Иван Самоловлиев и още много други имена, доказали се в годините. Изключително щастие”, казва Бакалова.

Тя може да е още млада, но

вече цяло

десетилетие

се занимава с

театър и кино

 

Кадър от филма "Бащата"
Кадър от филма "Бащата"
Нейна слабост обаче си остава музиката. “От 6-годишна свиря на флейта и пея, в 7-и клас реших, че искам до края на живота си да се занимавам с тази позволена шизофрения - актьорството. Влязох в Националното училище по изкуства в Бургас с профил “Актьорство за драматичен театър”, а веднага след като завърших, кандидатствах и ме приеха в НАТФИЗ в класа на проф. Иван Добчев със същата специалност - “Актьорство за драматичен театър”. Мисля, че всъщност човек от съвсем малък знае каква е мисията му, накъде върви и с какво иска да се занимава. Просто трябва да слуша интуицията си, не рационалното. Аз цял живот съм обичала сцената, имам купища албуми с детски снимки и видеокасети с детски игри и превъплъщения.

Винаги съм си

мечтала днес

да бъда Алекс,

утре Соня,

в понеделник може и като момче да живея. Да си актьор, за мен означава да си позволиш да влезеш в обувките и на най-прецизния човек, и на най-големия смотаняк. Щастлива съм, че мога да играя”, казва Бакалова.

Тя е уверена, че българското кино все повече ще се оценява на европейско и световно ниво. Пример за това е филмът на Стефан Командарев “В кръг”, който беше отличен на фестивала в Сараево. Премиерата на другата българска лента, която бе част от конкурсната програма - “Котка в стената”, бе на фестивала в Локарно, където филмът бе оценен високо от критиците. Бакалова посочва, че в минали години България също е създавала качествени филми като “Безбог”, един от любимите ѝ, “Ага”, “Слава”, “Ирина”, “Посоки” и др.

“Винаги трябва да има нещо, което да не достига. Ако се задоволяваме с вече постигнатото ниво, няма към какво да се стремим и това е деструктивно и за изкуството, и за нас като личности. Човек трябва да се съмнява, така мисля, че крачките са по-големи и съществени. А и у мислещите хора съществува един вроден инстинкт за недостатъчност. Винаги може по-добре, винаги искаме и още нещо”, казва актрисата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене