Китай присъди ордени и почетни звания за изключителен принос

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

В навечерието на 70-та годишнина от създаването на КНР 42 личности бяха удостоени с Орден на републиката, Орден за приятелство и други национални почетни звания за изключителния им принос за развитието на Китай.

42-мата наградени са от различни обществени кръгове – учени, преподаватели, художници, служители на партията, работници. Сред тях има и шестима чужденци, предава Радио "Китай".

Фармацевтът Ту Йоуйоу е един от осемте удостоени с Ордена на републиката. Сред тях е и агрономът и педагог Юан Лунпин, който разработи първия хибриден ориз през 70-те години. Тун Че-уа, първият главен администратор на специалния административен район Хонконг, получи почетната титла „Изключителен сътрудник на принципа една държава, две системи ". Четирима са удостоените с титлата „Герой на народа", сред които заместник-директорът на бюрото за обществена сигурност на окръг Пишан в Синдзян-уйгурския автономен район, който загина по време на дежурство при нападение на атентатор самоубиец, и Шън Лянлян, войник от китайските миротворци в Мали. Той бе убит през 2016 г. по време на терористичен атентат.

Сред шестимата чужденци, получили Ордена за приятелство, са първият секретар на ЦК на Кубинската комунистическа партия Раул Кастро, тайландската принцеса Маха Чакри Сириндорн, както и родената в гр.Чънду 104-годишна канадка Изабел Крук, която е жив свидетел на огромните промени в Китай. След създаването на КНР тя решава да остане и работи в Пекинския университет за чужди езици, където поставя основите на чуждоезиковото обучение в Китай.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви

Напишете дума/думи за търсене