Русия ще въоръжи космонавтите си, за да ги предпази от диви животни при приземяването

СНИМКА: Pixabay

Русия ще въоръжи космонавтите си със специален пистолет, за да ги предпази от диви животни при приземяване в отдалечени и слабо населени райони на страната, предаде Франс прес.

Агенцията цитира изявление на ръководителя на руското космическо ведомство Дмитрий Рогозин, предава БТА.

"Това оръжие е в процес на изпитания. Предполагам, че до година и половина то ще бъде включено в комплекта на космонавтите", заяви ръководителят на "Роскосмос". По неговите думи става дума за осъвременена версия на трицевен пистолет, известен от съветското минало на страната. Оръжието ще бъде включено в аварийния комплект на космонавтите, когато пилотираните полети ще бъдат осъществявани от новия руски космодрум, изграден в Далечния изток.

"Приземяванията могат да станат в отдалечени и слабо населени местности, в горите и степта, и космонавтите са на мнение, че няма да бъде излишно да разполагат с подобно оръжие", поясни Рогозин. Пистолетът може да се използва както за сигнализация, така и за самозащита.

Пистолетът TP-82, който беше включен в спасителния комплект на космонавтите от 80-те години на миналия век, беше изтеглен от употреба през 2007 година, припомня агенцията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?
Уличен артист подари своя картина на Сара Джесика Паркър

Напишете дума/думи за търсене