Филмът на Мариус Куркински по Хайтов открива “Киномания”

Мариус Куркински

Новият филм на Мариус Куркински “Засукан свят” ще открие тридесет и третото издание на фестивала “Киномания”. Откриващата прожекция е на 14 ноември в зала 1 на НДК. Лентата е по едноименния разказ на Николай Хайтов от сборника “Диви разкази”, който досега беше единственият неекранизиран. В нея участват Мариус Куркински, Камен Донев, Ана Пападопулу, Виктория Колева, Вяра Коларова, Велислав Павлов, Димитър Николов, София Бобчева и Димитър Рачков.

“Засукан свят” е нов български игрален филм по произведение на класически български писател, но тук важно е да се подчертае и самооценката на автора. За себе си мога да кажа, че се подписвам и заставам зад филма с цялото си сърце и ценностите, които нося”, казва Мариус Куркински. В новата лента той представя историята на малкия човек Милю, който през целия си жовт се бори със “засукания” свят.

Сред големите изненади на “Киномания” е вечерта на Тео Ушев. На 17 ноември ще бъде представен неговият кино-концерт “Нарисувай ми тъга”. Тогава ще е българската премиера и единствена прожекция у нас на “Физика на тъгата” по едноименния роман на Георги Господинов. Световната премиера на филма беше на фестивала в Торонто, където спечели награда в категория “Късометражно кино”. За лентата си Ушев казва, че е филм за носталгия, пропилени шансове и неслучили се мечти на цяло едно поколение.

Във вечерта на Тео Ушев ще бъде представен и визуално-музикалният спектакъл “Четирите годишни времена” на Вивалди. Проектът е съвместна работа на Токийския университет на изкуствата, като картините на четирите годишни времена са на четирима художници от Русия, Естония, Япония и България в лицето на Ушев. “Възможността да представя пред българска публика в този кино-концерт двата ми най-амбициозни проекта през последните 8 години е огромна радост и вълнение за мен. Надявам се за зрителите той да бъде любопитно и интересно пътешествие чрез картини и музика”, казва Тео Ушев.

Сред премиерните заглавия на “Киномания” са “Един дъждовен ден в Ню Йорк” на Уди Алън с прожекция на 16 ноември, и “Болка и величие” на Педро Алмодовар на 23 ноември.

Мариус Куркински заедно с Ана Пападопулу и продуцента Иван Тонев
Мариус Куркински заедно с Ана Пападопулу и продуцента Иван Тонев

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене