Закон предвижда 20 млн. за стимулиране на киното

Владо Пенев, Тодор Чобанов, Вежди Рашидов, Гергана Паси, Жана Караиванова и Магърдич Халваджиян бяха на първата публична дискусия за новия закон за филмовата индустрия.

Връщат 25% от парите, вложени от чуждестранните продуценти

Промените в Закона за филмовата индустрия предвиждат от държавния бюджет да бъдат отпуснати 20 млн. евро за стимулиране на киното у нас, като 25% от инвестираните в България средства да бъдат възвърнати на чуждестранните продуценти.

Лимитът, до който могат да се възстановяват пари на чуждите продукции, е 2,5 млн. евро. Според промените до момента може и български инвеститор да се възползва от тази схема за стимулиране на киното. Подобен вид финансиране на чуждестранни продуценти съществува в почти всички европейски държави, като Испания например възвръща 40% от инвестицията. Според кинодейците липсата на такива стимули прави България все по-нежелана страна за снимане на високобюджетни филми.

“Законът за филмовата индустрия трябва много бързо да влезе в Народното събрание, за да изпревари Закона за бюджета. Имам готовност веднага да внеса законопроекта за първо четене”, каза председателят на комисията по култура Вежди Рашидов пред кинодейци на първата публична дискусия за новите текстове. На срещата бяха още зам.-кметът на София Тодор Чобанов, продуцентите Евтим Милошев и Магърдич Халваджиян, актьорът Владимир Пенев, директорката на Националния филмов център Жана Караиванова и Соломон и Гергана Паси.

В момента проектозаконът е за съгласуване в Министерството на финансите. Очаква се промените да привлекат повече чуждестранни продукции у нас, които ще отворят стотици работни места и ще ангажират малки и средни фирми от различни сфери.

“Случи ми се да дойдат 2 продукции при нас. Преговаряхме, но отидоха в Сърбия. Става дума за проекти за милиони”, даде пример за пропуснати ползи Магърдич Халваджиян.

Законът, който е в сила сега, е от 2004 г. Кинодейците се надяват новият да бъде приет до края на тази година, за да влезе в действие от 2020 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене