Излезе Алманах „Огоста“, посветен на 90 години Йордан Радичков

При голям интерес в обновената зала на Художествената галерия „Кирил Петров“ в Монтана представиха новото издание на алманах „Огоста“ 2019 година.

„Нашето гардже е най-хубаво. Оставаме безпристрастната критика на времето, но си спомням думите на един бележит човек нашият земляк Йордан Радичков, че на литературния Еверест винаги трябва да има едно моливче. Чест за нас е, че алманах „Огоста“ се доказа като национално и европейско издание“, каза кметът на Монтана Златко Живков, който е издател на антологията и дава простор на писатели и художници, поети и фотографи.

Гости на премиерата бяха Димитър Христов, Благовеста Касабова и Иван Есенски от Управителния съвет на Съюза на българските писатели, които списват вестник „Словото“.

Главният редактор на алманаха Мартен Калеев говори пред публиката за Светата Троица Анастас Стоянов, Дончо Цончев и Йордан Радичков и за творческия натюрел на литературния сборник.

За първи път се публикуват факти за Йордан Радчков и негови творби, преведени на португалски. Освен неговото обръщение пред Папа Йоан-Павел ІІ, са включени и текстове на Панко Анчев и Румен Стоянов, посветени на гениалния ни земляк.

На почти 500 страници алманахът представя около 130 автори. Непредубеденият читател, проследябащ течението може да се потопи в света и на Георги Алексиев, Никола Статков, Георги Марковски, Иван Давидков, Лъчезар Станчев и други.

„Северозападът е вътрешно озарение. Освен писателите и поетите от Северозапада и страната, в тазгодишното издание са привлечени и пишещи от чужбина.

- Ние пак сме тук!” – заяви главният редактор на алманаха писателят Мартен Калеев. - Така би казал бай Йордан Радичков. Да се видим, да си похуртуваме. Без многословие, без парадност, та всеки според ръста и вкуса да си каже как се засаждат или отглеждат думи, без „да се е репетирал като велик пред огледалото“. Или да премълчи. Щото сред врявата, сред потопа от таланти, дето все ги търсим, някак подминаваме жаждата за вглъбеност, за съкровеност, за доброжелателност.

И тази година алманахът ни е като кладенче – откъдето и да се наведеш над него, все има как да си утолиш жаждата“, допълва писателят Мартен Калеев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене