Специалисти наблюдаваха необясним космически феномен

Учени от университета на Мериленд установиха, че за няколко месеца 6 спокойни галактики са се превърнали в квазари - мощни източници на ярко лъчение, които съдъжат активно ядро, съобщи Сайънс алърт. Става въпрос за 6 галактики тип LINER, т.е. в ядрата им има емисионна област с ниска йонизация.

Галактиките тип LINER съставляват около една трета от всички галактики. По-ярки са от галактиките със спящи свръхмасивни черни дупки, но отстъпват на сйфертовите галактики с активни ядра. Превърналите се в квазари галактики тип LINER станали едни от най-ярките обекти във Вселената. Яркото излъчване е свързано с акреционния диск около свърхмасивната черна дупка, в която силите на триене между праха и газа произвежда топлина и светлина. Неизвестен обаче е източникът на излъчване в галактиките тип LINER.

Внезапното превръщане в квазар навежда на мисълта, че е открит нов тип активно галактично ядро. По-рано се предполагаше, че подобна трансформация би трябвало да отнеме хиляди години. Нещата се усложняват, тъй като в нито една от 6-те галактики не се наблюдава звездообразуване. Засега е неизвестна причината за въпросната трансформация. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене