Кристоф Ламбер в 5-ото издание на Cinelibri обявява победителите

Основателката на фестивала Cinelibri Жаклин Вагенщайн представя журито на конкурсната програма.

За първи път на кино-литературния фестивал има конкурс и за късометражен филм

55 филма ще бъдат прожектирани в 5-ото издание на международния кино-литературен фестивал Cinelibri от 5 до 20 октомври. Откриването на фестивала ще бъде на 5 октомври в зала 1 на НДК от 19 часа с историческия трилър на Роман Полански “Офицер и шпионин”. Това ще е втората световна премиера на филма, след като първата беше на кино фестивала във Венеция. Там той получи две награди - награда на журито и най-добра чуждоезична лента.

Тази година в конкурсната програма се включват 11 филма, като сред актьорите в тях са Катрин Деньов, Никол Кидман, Ръсел Кроу, Тони Сервило, Хана Шигула и др. Единствената българска лента сред претендентите е “Снимка с Юки” на Лъчезар Аврамов, в който главната роля играе Руши Видинлиев. Филмите ще бъдат оценени от петчленно жури, оглавявано от Кристоф Ламбер. В журито влизат още актрисата Ирини Жамбонас, шведският писател Давид Лагеркранс, френският режисьор Раду Михайляну и италианската актриса Лоредана Каната. Церемонията по награждаване ще е на 13 октомври в зала 1 на НДК.

От тази година Cinelibri е част от културния календар на столицата. “София е това, което творците правят в града. Идват месеците на хубавите вълнения. Усещат се културните вибрации на София”, каза председателката на комисията по култура към Столичната община Малина Едрева и добави, че общината е подкрепила фестивала с 27 хил. лв.

Посетителите ще могат да вземат автографи и да зададат въпроси на 6-има звездни гости. Трима от тях са писатели - А.Б. Йехошуа от Израел, испанецът Лоренцо Силва и Герард Конли, който написва своите мемоари в България. Сред големите гости са и трима режисьори - Даниел Алфредсон, Рик Дъгдейл и Рита Азеведо Гомес. Фестивалът ще има няколко галавечери - на Израел, Ирландия, Испания, Германия, Франция, Швеция, Япония, Унгария и Италия. В тях ще се прожектират филми от съответната страна.

За първа година в Cinelibri се провежда конкурс за късометражно кино. В него се състезават 10 филма, а победителят ще стане ясен на закриващото парти на фестивала на 20 октомври в кино “Люмиер”. Тези, които искат да се научат как да адаптират литературно произведение към сценарий за филм, могат да посетят двудневен международен курс, който ще се води от сценарната консултантка Линда Зигер и сценариста, писател и преводач Димитър Коцев-Шошо.

Билетите за прожекциите от фестивалната програма вече са в продажба.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи

Напишете дума/думи за търсене