Шестицата от Англия е резил №1 в София

Англичаните ни направиха за смях насред София

Резилът с Англия влезе в историята като най-голямата загуба на националния отбор в София. "Трите лъва" продължават да са кошмар щ1 за българите - никога досега не сме побеждавали островитяните в какъвто и да е мач. Досега се "гордяхме" с четири равенства срещу албионците и едва два отбелязани гола за близо 60 години. Днес ремито изглежда невъзможно, а единственият въпрос е с колко гола ще паднем от англичаните. България записва най-срамните си квалификации в историята, въпреки че колкото и смешно да звучи, все още имаме шанс за класиране на европейското първенство чрез турнира Лига на нациите. Т. Нар. лъвове вече имат плачевна статистика от 11 поредни мача без победа. Само веднъж българският национален отбор има по-слаба серия. Тя е веднага след основаването му през 1924 година, когато в първите си 14 двубоя не успява да запише успех. Първият такъв идва едва през 1930 година.

Досегашните най-големи загуби на България в София бяха срещу вече несъществуващи държави. През 1957 г. националите падат с 0:4 от силния тогава отбор на СССР, а през 1976 г. със същия резултат се излагаме срещу ГДР.

Поражение щ1 в историята остава невероятното 0:13 от Испания през 1933 г. Тогава за първи и последен път България играе на стадион "Сантяго Бернабеу" в Мадрид, който тогава носи друго име. В нашия състав са най-добрите играчи в българския футбол по това време, но испанците се гаврят жестоко с нас пред 60 000 зрители. Този двубой остава в историята с още един ненадминат до днес рекорд - Едуардо Гонзалес Чако вкарва шест гола. Две от попаденията срещу нас са на защитник - нещо невиждано по това време, когато бранителите почти никога не минават центъра.

Следващите две унижения за България са срещу унгарците, които помитат по пътя си всички в средата на XX век. През 1947 г. те ни бият с 9:0 в Будапеща. Това е и големият кошмар за легендарния вратар Апостол Соколов, който за мнозина е най-великият български страж за всички времена. Петнадесет години по-късно отново срещаме унгарците на световното в Чили, но се разминаваме "само" с 1:6. Резултатът е 0:4 още в 12-ата минута, но маджарите ни пожалват до края на мача.

През годините националите получават още няколко шестици. През 1966 г. италианците ни вкарват толкова непосредствено преди заминаването на нашите за световното. Малка утеха е почетният гол на Георги Аспарухов-Гунди. Цели 32 години нашите се опазват от разгроми, преди да се стигне до 1998 г. Тогава залязва златното поколение на Стоичков и падаме с 1:6 от Испания. Три години по-късно вече изгрява звездата на Димитър Бербатов, но нашите падат с 0:6 от Чехия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?

Напишете дума/думи за търсене