Кристина Шишкова, която от 12 г. работи в Париж, с първа изложба в София

Снимка от парижкото ателие на Кристина Шишкова

Кристина Шишкова, която от дванадесет години живее и работи във Франция, показва първа си самостоятелна изложба “Среща с пейзажа” пред софийската публика. Авторката представя в столичната галерия “Средец” на Министерството на културата живописни платна, създадени през последните три години, като основен акцент в експозицията са творби, рисувани през последните месеци. Преди време Вежди Рашидов - тогава министър на културата, виждайки картини на Шишкова, казва: “Запомнете това име!”.

За Кристина Шишкова изкуството няма граници. Творчеството ѝ гради мостове между древност и съвремие, черпейки вдъхновение от природата. Обект на интерпретация са скални масиви, минерали, ерозирали повърхности, природните стихии, чиято разрушителна сила ражда нови образувания и форми. Създава пейзажи, в които обекти от натурата се превръщат в носители на нова вещественост.

Кристина Шишкова се изразява посредством чистите пластични средства - цвят, форма, линия, фактура. Цветът се превръща в основен изразител на творческата концепция - става едновременно форма и сюжет, тема, която се развива и трансформира извън всякакъв психологически или друг анализ. Художничката се отказва от посредничеството на външния свят, на материалните предмети, за да отправи своите послания към зрителя. Стигат ѝ чистите живописни средства, с които оптичните усещания намират своето крайно съответствие в емоционалната експресивност. Живописта на Шишкова е едновременно хармония и сблъсък от цветове и усещане за вечната връзка между човека и природата. В пейзажите й се долавя непосредствената искреност при предаването на състояния, породени от динамично променящата се природа, пораждаща различна автономна среда с богатството и силата в нейното претворяване и интензивността на колоритните съчетания.

Кристина Шишкова използва разнообразни изразни средства, за да реализира идеите си - работи чрез наслагване на фини или по-плътни слоеве материя, пясък, маслени бои и това е съзнателно търсен елемент в живописната ѝ техника. Както тя споделя: “В този процес на работа се появяват реакции, ефекти, които не са контролирани, и именно в тези моменти се случва срещата между това, което търся като автор, и това, което се появява вследствие на реакцията на даден материал. Моето удоволствие идва от това да разреша случването на тези непредвидени реакции в процеса на работа, да приема или преработя дадени ефекти, породени от естеството на използвания материал. Използвам ги, за да подсиля визуалното напрежение, което искам да създам в творбата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?

Напишете дума/думи за търсене