Дали във виното е истината

Дългоочакваното четвърто издание на “Виното. Българска енциклопедия” от Ясен Бориславов и издателство “Труд” е факт. Дали във виното е истината, ще разберете в луксозното и пълноцветно издание с твърди корици и почти 300 страници.

Първото издание на “Виното. Българска енциклопедия” се появи през 2004 г. с амбицията да въведе българския читател в света на виното с неговата дълга, сложна и богата на културни напластявания история, неговите технологии, стилове, вкусове и ритуали.

Оттогава във винарския бранш у нас се промениха много неща. Появиха се нови изби и хиляди нови вина. Новите винарни засадиха собствени лозя и строго контролират качеството и на гроздето, и на виното. В България се появиха вина, съпоставими с добрите световни образци. Плавно се промени и сортовата структура на лозята – има нови, по-рано слабо познати или неизвестни на българския потребител сортове като “Сира”, “Пино ноар”, “Темпранийо”, “Вионие”, “Малбек”, “Пти Вердо”, “Небиоло”, “Санджовезе” и др. В крак с винената мода започна производството на първите български вина в стил orange.

Българското вино плавно започна да си връща позагубеното международно признание и много специалисти очакват скоро България да стане една от интересните винени страни.

Междувременно трите издания на енциклопедията се изчерпаха и това ѝ даде шанс да се прероди с актуализирано съдържание и нова информация. Акцентът отново е върху българския аспект на темата, който поставя българското парченце в картината на огромния и динамично променящ се световен винен пъзел.

Във “Виното. Българска енциклопедия” ще прочетете за историята на винопроизводството, как да си приготвите сами вино, какви са сортовете, подходящи за различни видове вина, какви са характеристиките на видовете бъчви, какви са принципите на дегустацията и др.

Как да разчетете правилно етикета на бутилката с вино?

Това далеч не само рекламно и естетическо поле има важни практически функции. В него присъстват унифицирани знаци, подчинени на специфичните изисквания на съответната страна.

Нищо върху него не е случайно. Някои означения са задължителни, а други - разрешени.

Енциклопедията ще ви помогне да се ориентирате в означенията върху бутилките с български, френски, италиански, немски, испански, южноамерикански и австралийски вина. Да изберете подходящото за сезона, храната и собствения си вкус вино.

Ще научите и как да го съхранявате, с каква температура да го поднасяте и в какви чаши да го налеете, за да се насладите напълно на цвета, вкуса и аромата му.

“Виното. Българска енциклопедия”

Ясен Бориславов

Стр. 280

Цена 49,99 лв.

Може да се поръча и онлайн на адрес trud.cc

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене