Астронавтките Кристина Кук и Джесика Миър в станцията се прибраха след излизане в открития космос

СНИМКА: НАСА

Астронавтките на НАСА Кристина Кук и Джесика Миър се прибраха в Международната космическа станция (МКС) след първото историческо излизане на две астронавтки в открития космос, предаде ДПА.

Двете прекараха в открития космос седем часа.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави астронавтките за постижението.

"Радвам се да разговарям с две храбри американски астронавтки, които творят история. Поздравявам ви. Това, което правите, е невероятно. Вие сте много смели хора", каза Тръмп.

Джесика Миър отдаде признание на предишни астронавтки, които вече са излизали в открития космос, но винаги придружавани от мъже. Миър каза, че тя и колежката й Кристина Кук "са вървели по техните стъпки".

НАСА първоначално планираше изцяло женското излизане в открития космос да се състои през пролетта, но се наложи да го отмени заради недостиг на подходящи по размер скафандри, припомня Асошиейтед прес.

Първата астронавтка на НАСА, излязла в открития космос преди 35 години - Кати Съливан, сподели, че е очарована от историческата първа разходка на изцяло женски състав. По думите й е прекрасно, че най-сетне в средите на астронавтите има достатъчно и добре обучени жени, за да може това да се случи.

Джесика Миър прави дебют в космическите разходки. Тя става 15-ата жена и общо 228-ият човек в света, излизал в открития космос. За Кристина Кук, която е на 11-месечна мисия на МКС - най-продължителното пребиваване за жена, това бе четвърто излизане в космоса.

Понастоящем на борда на МКС освен Кристина Кук и Джесика Миър пребиват още един астронавт на НАСА, Андрю Морган, руските космонавти Александър Скворцов и Олег Скрипочка, и астронавтът на Европейската космическа агенция (ЕКА), италианецът Лука Пармитано.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене