Как най-страшната диагноза научи Даниела и Даниел да живеят по плана “Панов” – спринтирайки честно
19 Октомври 20191550
Автор: 24 часа

Съпругата на кмета на Велико Търново, която днес има рожден ден, го описва като естет и кулинар, но и като мъж, който не абдикира от досадните домашни задължения

Даниела днес има рожден ден. Случайно той съвпада с Международния ден за борба с рака на гърдата. Преди повече от десет години тя влиза в това най-тежко изпитание.

Двете момчета са малки, а Даниел - изплашен. Всяка вечер се връща от работа и с очи, без да задава въпроси, се опитва да разбере как се чувства Даниела.

“Той беше човекът, който ме мотивира да се боря, за да оздравея. Тогава осъзнах, че семейството, не лекарствата, е силата, която ни кара да живеем.”

По този начин днес спокойно обяснява най-трудния период в живота си Даниела Панова. И добавя, че ракът не е присъда. Затова

съпругата на

кмета на Велико

Търново е готова

да е до всяка

жена, чула тази

страшна диагноза Всъщност Даниела, която има медицинско образование, постоянно е до някого, попаднал в изпитание - съсед в Арбанаси с инфаркт, приятелка, родила късно близнаци, или познат, на когото трябва да се постави инжекция или да се намери нужното лекарство...

Преди време създава училище за бременни и установява, че да помага, е едно от нещата, които ѝ доставят истинско удоволствие. Болестта я принуждава да забави темпото, но пък това ѝ донася удоволствието да гледа как растат Димитър и Ивайло.

Даниела е спокойна и позитивна. Радват я обикновените неща: сутрешното кафе в компанията на любимия човек, нещо домашно, приготвено за големия син Димитър, студент по архитектура, или да стиска палци на мотосъстезанието, в което участва малкият Ивайло. Тайно не одобрява този спорт, който го изпраща постоянно с нещо счупено в търновската болница.

Даниел и

Даниела са заедно

от 30 години

“Той е като спринтьор - действа решително и бързо, планира светкавично и когато е убеден, че е прав, никой не може да го отклони от пътя. Това не се променя, а и не е нужно”, е описанието на кмета, направено от Даниела. Понякога хората около него се оказват неподготвени за този спринт. На пръв поглед изглежда, че действа импулсивно, но винаги събира, обработва и осмисля огромен обем информация, преди да се впусне в действие.

“Знаете ли какво е да пусне в действие плана “Панов”? - пита и се усмихва Даниела. Заразява изведнъж с поредната си нова идея всички - колеги, приятели, семейството. Така ускорява тези хора около себе си, че ги кара да постигат резултати, на които дори не са подозирали, че са способни.”

Даниела отдавна е свикнала той да липсва от дома, но винаги

да е информиран

за всичко, което

се случва

в семейството

и в града

(първо правило)

Неговия телефон знаят всички и никой не се притеснява да го потърси по всяко време. Винаги отговаря (второ желязно правило). Работното му време е 24/7.

“Когато се прибере, знам, че му е необходимо време да остане сам и да си събере мислите. Никога не го разпитвам, което пък е моето първо правило”, разказва Даниела. Когато е готов, ѝ разказва за деня си, за впечатления от хората, с които се е срещал, двамата обсъждат идеи. Почива си, докато гледа стари филми и сериали. Малко преди началото на кампанията изтеглил “Дом за нашите деца”. Даниела и момчетата понякога се изненадват от избора му. Сега бил на вълна “Откраднат живот”.

Кметът на Велико Търново пък е благодарен на жена си, че умее да го изолира от незначителните проблеми, но и винаги успява да го поддържа в кондиция.

“Спестява ми много от семейните грижи. Тя ме научи какво е силен дух. Даде ми урок за цял живот как да преминавам през тежки моменти - винаги с вдигната глава. Някои цял живот търсят своята половинка, а аз я познах веднага!”, категоричен е Панов.

Днес и двамата се усмихват широко, когато се сещат за своята “строителна одисея”. Даниела и Даниел живеят с родителите и сестра му в Арбанаси, където кметът е роден. Преди години установяват, че им е нужна още една стая, защото момчетата растат.

Тъй като селото е архитектурен резерват, всеки ремонт трябва да бъде разрешен и одобрен от института за паметници на културата. И тук настъпва драматичният семеен момент - кметът категорично отказва да движи всякакви преписки, защото

“ремонтът на

дома не влиза

нито в служебните,

нито в семейните

задължения”

Иначе за всеки друг важен проект във Велико Търново е готов да стои с часове в министерства и служби, за да стане бързо и навреме.

Не само този семеен опит, продължил почти два мандата, а разговорите и личните истории на хората - собственици на старинни къщи в региона, го мотивират за една от големите му битки - да има във Велико Търново офис на института за паметници на културата, за да задвижи реставрациите в стария град по-бързо.

Докато съвестно и леко изнервено като всички граждани изчакват разрешението на института за паметници на културата, момчетата порастват и единият заминава за София. Стаята я има, но вече е почти излишна, а Даниела е тази, която “бута” ремонта, и не пропуска да го напомня с усмивка.

Доволна е обаче, че Даниел не абдикира от иначе досадните за всеки мъж домакински задължения.

“В нашия живот споделяме всичко - от работата, през грижите за децата и за родителите ни, до любовта към пътуванията и до домашното почистване.

Като мъж естет

обича да готви

и сам да прави

домашното вино Развил е безупречен усет към добрата храна и където и да отидем, щом нещо му хареса задължително взема рецептата. Първо експериментира върху Даниела и момчетата и домашните любимци, а успешните опити веднага се включват в менюто на семейния ресторант в Арбанаси, където работят родителите му.

Даниела е поставила на пиедестал тях и своите родители. Приятелките дели на две групи - такива, с които е удоволствие да побъбриш, и такива, с които е наслада да помълчиш. Пада си по твърдия рок и гледа фентъзи филми.

Даниела е любимият съучастник на децата в семейството за всякакви авантюри. Умелото боравене с четките и грима вече е превърнала в свое хоби. Развихря се по Заговезни, когато преобразява децата в Арбанаси във Фиона, Вещицата, Аватар.

Панови не поддържат конюнктурни приятелства. Компанията им е неизменна почти от ученическите години. Разбира се, животът добавя и нови, но устояват на времето само онези, които споделят тяхното разбиране за важните неща.

“Обичаме да споделяме и празниците, и почивката с близките си. Нашите синове вече са големи и имат свой кръг и развлечения. Това, което ме радва много като родител, е, че както нашите приятели остават близки за нашите деца, така и техните приятели приемат мен и Даниел за близки, а домът ни за свой”, казва тя.

Даниела

не е суетна и

предпочита да е

сред публиката

на официални събития. Така вижда по-добре, когато Даниел греши. И никога не пропуска да го свали на земята.

“За мен титлата е да съм съпруга на Даниел Панов, а не на кмета на Велико Търново”, категорична е тя.

Много търновци я познават и ценят, защото има каузи, за които тя не пести сили. Програмата за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми е една от тях. Благодарение на фонда “Инвитро” във Велико Търново само за последните няколко години са се появили на бял свят 59 бебета. Дори преди дни родители решили да изненадат Даниел Панов и да го запознаят с децата, появили се по време на неговия мандат.

Наричат я кръстница орисница, защото нейната лична подкрепа в емоционален и човешки план е помогнала на много млади майки почти колкото и медицината.

“Всички каузи, свързани с децата и семейството, са ми близки на сърцето. За мен е много важна работата на Дневния център за деца и младежи с увреждания “Дъга”. Обичам да ходя там често. Помагам с каквото мога, водя децата си и техните приятели.

За Даниела е най-важното да се отглеждат толерантни и сърдечни човеци. “Сигурно в джунглата оцеляват по-силните, в информационния век - по-бързите, но в цивилизования свят трябва да доминира етиката”, убедена е Панова.

ЛЕКСИКОН

Даниела Панова за Даниел:

1. Какво е любимото ястие на вашата половинка? 

- Риба

2. Кой е любимият му цвят?

- Синьо, във всичките му нюанси.

3. Какъв е размерът на дрехите му?

- Перфектният.

4. Любимата му напитка?

- Кафе.

5. Какво чете в момента?

- Закони.

6. Какъв е последният подарък, който сте му направили?

- Спортен екип и тениска с надпис “Супер-баща, съпруг и брат”.

7. За какво го лъжете?

- Много отдавна не се налага. Е, само когато съм болна. Винаги казвам, че се чувствам отлично.

8. Колко пари държи в портфейла си? 

- Не зная, а мисля, че и той невинаги е наясно.

9. За какво се карате?

- Ние не се караме, ние спорим.

10. Кой глези децата?

- Признавам, аз повече.

11. Какво не би гледал по телевизията? 

- Понася всичко. Той е мъжко момче.

12. С кого споделя той?

- Първо с мен. После с родителите и децата.

Даниел Панов за Даниела:

1. Какво е любимото ястие на вашата половинка?

– Риба.

2. Кой е любимият ѝ цвят?

- Жълто - цветът на лятото.

3. Какъв е размерът на дрехите ѝ?

- А! За мене винаги тя е XS.

4. Любимата ѝ напитка?

– Кафе.

5. Какво чете в момента?

– За пореден път Стивън Кинг “Безсъние”. Опитвам се да не търся подтекст.

6. Какъв е последният подарък, който сте ѝ направили?

– Предстои, нека да е изненада!

7. За какво я лъжете?

- Че ще си взема отпуск.

8. Колко пари държи в портфейла си?

- Даниела? Не зная и никога не съм проверявал. Надявам се да са достатъчно.

9. За какво се карате?

- Само за дребни неща, по важните въпроси сме напълно единодушни.

10. Кой глези децата?

– Тя, без съмнение. Но аз винаги оставам добрият татко.

11. Какво не би гледала по телевизията?

– Концерт на “Пайнер”.

12. С кого споделя тя?

– С децата, с майка си.

Шерци по сутиен

Шерци по сутиен

Бившето гадже на Григор Димитров Никол Шерцингер се пусна по сутиен. Тя използва секси снимката заедно с нейните бивши колежки от "Пусикет Долс". Петорката се подготвя за завръщане и специален тур. Очаквано Никол беше в центъра на снимката. Тя не пропусна да се поразголи и да демонстрира своя червен сутиен

Мацка на Гришо се припича

Мацка на Гришо се припича

Тайната любов на Григор Димитров - Ализе Лим, направи екзотична почивка през студените месеци. Французойката е известна със своя чар. Тя винаги поддържа мургав тен. В парижките тенис среди все още се шушука за романтичната връзка между българина и Ализе. Тя се е зародила по време на престоя на Гришо в академията на Патрик Муратоглу

Джошуа и Пулев делят 65/35

Джошуа и Пулев делят 65/35

Истанбул и Саудитска Арабия наддават за домакинството Антъни Джошуа и Кубрат Пулев ще разделят общия хонорар от битката за световните титли в тежка категория в съотношение 65/35 за британеца. Това повели Международната боксова федерация. За сравнение, Кобрата получи само 20% от общия хонорар при предишния мач за световната корона срещу Владимир

Николас Цитиридис седна на стола на Слави Трифонов в Би Ти Ви

Николас Цитиридис седна на стола на Слави Трифонов в Би Ти Ви

Често ме питаха как ще се чувствам в стола на предишния водещ на вечерното шоу на Би Ти Ви. Столът е нов и се чувствам страхотно. Това каза стендъп комедиантът Николас Цитиридис, който сяда на мястото на Слави Трифонов като водещ на развлекателното късно предаване на телевизията. "Зрителите са свикнали в този час дълги години да гледат един човек

Брад Пит и Дженифър Анистън се прегърнаха публично за пръв път след развода (Снимки)

Брад Пит и Дженифър Анистън се прегърнаха публично за пръв път след развода (Снимки)

Бившите съпрузи Брад Пит и Дженифър Анистън бяха заснети да се прегръщат на американската Гилдия на филмовите актьори. Това е първа такава публична проява на близост от развода им насам.  Актьорите бяха женени пет години от 2000 до 2005 г., докато Пит не се срещна с Анджелина Джоли на снимачната площадка на екшън филма „Мистър и мисис Смит“

Работещи принцове и принцеси  - лесна плячка за съмнителен бизнес

Работещи принцове и принцеси - лесна плячка за съмнителен бизнес

Британската, норвежката и испанската корона вече се опариха в подобни експерименти Хари вероятно нямаше да поиска да става работещ принц, ако майка му бе жива. Лейди Даяна най-добре знае какви изпитания крие да се превърнеш в световна знаменитост покрай британското кралско семейство и изведнъж да трябва да водиш живот на човек

Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Туристите тръпнат да видят Петра в Йордания, Ангкор Ват в Камбоджа и Мачу Пикчу в Перу - едновремешни мегаполиси, за които се носят легенди и пленяват нашето въображение. Но те не са единствените митични места, пише The New York Post. Ето някои от най-мистериозните изоставени локации по света: Ел Дорадо - Изгубеният град на Z

Зимните месеци, в които слънцето е по-оскъдно и лъчите падат под безопасен ъгъл, са идеалното време за много от процедурите за освежаване на кожата. Но и за лечение на проблеми на ръба между естетиката и дерматологичните диагнози. Класически примери са акнето, белезите, пигментните петна, различни видове брадавички и други доброкачествени промени

Българката, заподозряна за убийството на 6-годишната си дъщеря в Сервиляно, Италия, на 8 януари, вероятно първо я е задушила с възглавница, а часове по-късно симулирала пожар в апартамента, за да прикрие престъплението. Това подозират следователите, които разследват причините за смъртта на момиченцето. Това обаче е само хипотеза

Фестивал вади 100 бона за Джорджина

Сестрата на Бушар показа дупе

Сестрата на канадската тенисистка Южени Бушар - Беатрис, показа апетитно дупе. Хубавицата е на почивка в Маями. Тя не се посвени да демонстрира прекрасно оформени задни части

Мацка на Гришо се припича

Тайната любов на Григор Димитров - Ализе Лим, направи екзотична почивка през студените месеци. Французойката е известна със своя чар. Тя винаги поддържа мургав тен

Пламен Пламенов Мирянов и фондация “Нашият дом е България” получиха отличието “Златно сърце”

Всяко изкуство, в което отдаваме нашия талант, трябва да служи на човека и на обществото, а не на нашето его, споделя той Благотворителни проекти и социални инициативи в общо 10 различни категории

Елеонора смени Биаджи с актьор

Мис Италия мечтае за сватба Бившата Мис Италия Елеонора Педрон смени мотоциклетната легенда Макс Биаджи с актьор. Фабио Тройано завоюва сърцето на невероятната красавица