Майкъл Уолф, роден като Михаил от Бургас, впечатли Пол Маккартни, като се дипломира с народна носия

Михаил Михалев на дипломирането си заедно с Пол Маккартни

Българинът е създал метод за научаване на сценарии за 2-3 часа

Михаил Михалев, познат в Англия като Майкъл Уолф, е първият българин, завършил академията за сценично изкуство в Ливърпул.

На дипломирането си отива с народна носия и получава поздравления от Пол Маккартни за това. Родителите му намират риза, потури, пояс и калпак от Лондон, където двамата танцуват в клуб по народни танци. “Никой в университета не беше виждал такава носия. Бях голямата атракция”, казва Михаил. Той получава значката си за завършването лично от легендарния басист на “Бийтълс”. “Щом видя носията, ме попита откъде съм. Казах му, че съм от България, а той отвърна, че е много интересна”, добавя още 22-годишният Михаил.

На завършването са още и

известните британски

актьори и комици

Стивън Фри и

Роуън Аткинсън,

познат с образа си на нелепо смешния Мистър Бийн. Михаил буквално се сблъсква с тях сред тълпата от дипломиращи се. Двамата актьори също се впечатляват силно от носията. “Те ме поздравиха, че съм горд с мястото, от което произхождам и го показвам по такъв начин”, разказва Михалев.

На дипломирането си българинът е един от седемте студенти на академията, които получават награда за изключителни постижения. Тя се връчва на ученици, които са се изявили в извънучебната среда и са помагали на своите колеги. Една от причините, заради която получава наградата, е и това, че се опитва да запознае всички със страната, от която произхожда.

Михаил е родом от Бургас и въпреки че завършва математическата гимназия там, винаги го влече сцената. Освен да играе в театъра, прави и фокуси. Дори често го канят на частни партита, за да забавлява гостите с магически трикове. Покрай това си занимание свиква да носи костюм и всеки ден ходи официално със сако и вратовръзка.

Псевдонимът му - Майкъл Уолф, се ражда, когато заминава да учи в Ливърпул. На Острова всички произнасят името му грешно. Затова последва примера на известни актьори като Бен Кингсли и си измисля псевдоним. Така взема моминското име на майка си - Велчева, и го превежда на английски като Уолф (от англ. “вълк”). Все още живее в Ливърпул и сега усилено ходи по кастинги за театрални роли.

Основно играе злодей. За последната година

влиза в ролите на

гангстер, наемен

убиец, мафиот,

изнасилвач,

канибал и нацист

“Всичко зло аз съм го играл. Играя злодей, защото мога да ги разбера и защото мога да ги направя интересни образи за публиката”, казва младежът.

Михаил успява да открие нов метод за бързо запаметяване на реплики. Той спестява до 80% от времето, нужно на един актьор да наизусти нов сценарий. Това е и дипломната работа на Михаил.

“Самата техника в основата си е древногръцка. Впоследствие е използвана от римските оратори, за да си запомнят речите”, разказва Михалев. Преди да я въведе в актьорското майсторство, я ползва при правенето на фокуси, като

запаметява

поредността

на тестета карти

В днешно време подобен метод се използва в шампионатите по памет в САЩ.

“Първия път, когато реших да пробвам метода, научих репликите си от първо действие по стандартния начин - с повтаряне. Отне ми около седмица. Второ действие започнах да го уча вечерта преди премиерата и на представлението бях по-добре с моите реплики отколкото 90% от останалите актьори”, разказва Михаил.

Така може да се научи сценарий за 2-3 часа вместо няколко дни. Тази техника се превръща и в тема на дипломната му работа, а вече дори е преподавал метода в лекции в академията в Ливърпул и в Мърсисайдската академия по драма.

Търсят го да

преподава в няколко

колежа в Манчестър

“Има голям шанс да преподавам в Кралската академия, Кеймбридж и Оксфорд”, добавя Михаил.

Той дава съвет, когато се опитваме да запомним име при ново запознанство, да го асоциираме с някоя известна личност с подобно име. Ето пример: ако някой се казва Саймън и носи червена риза, си представяме например музикантите Саймън и Гарфънкъл с червени ризи. “Така винаги като видим познатата физиономия, ще я свързваме с тези известни личности, докато не запомним името”, казва Михаил Михалев. Някой ден той би се върнал обратно в родината, но преди това си мечтае да направи български театър във Великобритания.

Младият актьор заедно с родителите си Пепи и Тодор Михалеви, които успяват да му намерят носия от Лондон.
Младият актьор заедно с родителите си Пепи и Тодор Михалеви, които успяват да му намерят носия от Лондон.
Михаил - Майкъл Уолф, играе предимно отрицателни герои в театъра.
Михаил - Майкъл Уолф, играе предимно отрицателни герои в театъра.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене