Коктейл от Булгаков и Джек Лондон в театър “Възраждане”

Любопитно ново заглавие от афиша на театър “Възраждане” е “Лабиринт” с текст по мотиви от “Кучешко сърце” на Булгаков и “Мартин Идън” на Джек Лондон. Тази странна симбиоза трябва да даде отговор на въпроса, повдигнат от режисьора Христо Б. Станчев “Защо гениите често са самотни?”.

Христо Ботев Станчев е актьор от екипа на “Възраждане”, който след като завършва колежа “Любен Гройс”, става режисьор в НБУ. Негови са декорите, хореографията и музиката в предстоящия спектакъл. Участват Свежен Младенов, Мариана Жикич, Жана Рашева, Анатоли Лазаров, Георги Златарев, Боян Младенов, Виттория Николова, Йордан Ръсин, Лиляна Шомова, Донка Аврамова и Ивайло Драгиев.

Режисьорът Стилиян Петров, който остави интересния спектакъл “Фотоапарати” в театър “Възраждане”, се връща на малката сцена с микс от драматизирани повести и разкази на Чехов. Спектакълът със заглавие “За едно явление от електричеството” е ноемврийска премиера от новия сезон на “Възраждане”.

През октомври

продължават да се

въртят хитови

заглавия на театъра  

“Отблизо” (19.10.) е майсторски режисиран и изигран спектакъл, който държи в напрежение заради интригата, измислена от автора Патрик Марбър. Не говорим празни приказки, пиесата печели петте най-престижни награди в Англия и САЩ. Любовни отношения, пресечени от подли номера и намеса на съдбата, владеят две жени и двама мъже. Играят Рая Пеева,  Мариана Жикич,  Роберт Янакиев и  Боян Младенов. Режисьор е Пламен Марков. Интернет също има роля.

“Къщата на гнева” от Лорка (29.10.) се радва на гостоприемство на сцените заради осемте женски роли, въжделение за всеки театър. Във “Възраждане” режисира Диана Добрева (“Саломе”, “Калигула”), а тя няма постановка, която да не е минала шумно, с възторзи на зрители и специалисти.

Петя Диманова е автор на музиката, допълнение на сценичната визия, изследваща женската природа. Участват:  Жана Рашева,  Ивет Радулова,  Донка Аврамова-Бочева,  Лили Шомова,  Яна Кузова,  Костадинка Аратлъкова,  Виттория Николова, Георги Златарев.

“Великденско вино”

(25.10.) донесе

“Аскеер 2017” за

водеща роля на

Свежен Младенов

и номинация за изгряваща звезда на режисьорката Весела Василева. Пиесата е поводът да се връчи на автора Константин Илиев “Аскер 2017” за цялостен принос в театралното изкуство. Забележителна игра на Свежен Младенов в находчива и лаконична режисура. Международният хит “Ало, ало” продължава живота си в театър “Възраждане” с втората дата през октомври (26.10.). Зрителите търсят спектакъла заради смесицата от английски и френски хумор, който превръща ситуациите в анекдоти. По текста на Лойд и Крофт е сниман култовият едноименен сериал, ентусиазирал англичаните до неанглийското горещо състояние на лудо одобрение и харесване. Историята се случва през Втората световна война в едно френско ресторантче, където съдържателят, жена му и двете келнерки се сблъскват с пристигналите клиенти, нацисти от разквартирувана част.

Режисьорът Роберт Янакиев избира стил на документалност на сцените, сякаш в момента се снима филмът “Ало, ало”. Участват Ивет Радулова,  Свежен Младенов,  Донка Аврамова - Бочева,  Анатоли Лазаров, Мариана Жикич,  Мира Върбанова,  Георги Златарев,  Христо Б. Станчев,  Лили Шомова,  Йордан Ръсин,  Ивайло Драгиев,  Ивайло Добрев,  Виттория Николова,  Боян Младенов,  Мира Върбанова.

Многолюдна е

сцената и в

спектакъла

“12 гневни” (27.10.) по пиесата на Реджиналд Роуз “12 разгневени мъже” с режисьор Пламен Марков. Дузина съдебни заседатели са затворени в стая, за да решат дали е виновно момче, обвинено в убийство. Само един от тях е убеден в невинността на момчето. Текстът е обявен за национално богатство на САЩ. По него е сниман филм, който е с три номинации за “Оскар” и печели “Златна мечка” в Берлин. Марков вкарва и актриси сред заседателите в динамично действие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене