Тайната на ненадминатия вкус е в 4 часа бъркане, казва кметът на Велико Търново
Че кметът на Велико Търново Даниел Панов е запален кулинар и отмаря като експериментира над печката, е общоизвестно. Но че е ненадминат спец в приготвянето на лютеница, кьопоолу и апетитка в буркани за зимата, знаят само тези, имали привилегията да опитат от кметския специалитет.
В обкръжението на Даниел и Даниела Панови се носят легенди за тайни съставки, добавяни в тавите с лютеница, които ѝ придават уникален вкус. Но всъщност семейството приготвя зимнината си по изпитани рецепти от старите тетрадки, предавани през поколенията.
В уютния и подреден дом на Панови в Арбанаси семейните традиции винаги се спазват, независимо дали има избори и въпреки нажежените политически страсти. Даниел Панов лично ръководи процеса, в който е рамо до рамо със своята съпруга, синовете Димитър и Ивайло и родителите си.
“Лютеница, апетитка и кьопоолу винаги присъстват на нашата трапеза.
Рецептите са семейни
и са предавани сред
жените в нашия род
от поколение на поколение. Учили сме се от нашите родители, от бабите и дядовците ни. Кулинарията винаги е отличавала нас, българите, сред останалите народи - тези традиции трябва да се спазват и да се предават и на младите хора”, разказва Даниел Панов.
Спазването на традицията има и още един плюс - тя сплотява семейството. Особено силно това се усеща през изминалия месец, когато Даниел Панов бе в предизборна кампания и работният му ден рядко бе под 12-14 часа. Затова приготвянето на зимнината се превръща в изключително ценно време, в което цялото семейство е заедно.
Даниела разпределя ролите в трудоемкия ритуал по варене на лютеница. Отговаря за пропорциите и овкусяването, а
най-важната задача -
бъркането на огъня,
е запазена за главата
на семейството
- Даниел Панов. През октомври пак отделил около 4 часа, за да внимава да не загори лютеницата в голямата тава.
“Една събота имах малко време между срещите, обух анцуга и помогнах каквото можах”, доверява кметът. Вещо изброява съставките, като се започне със смлените печени червени чушки, доматите, малко патладжан.
“Тайната е чушките и патладжанът да са изпечени на дървени въглища. Преди ги печахме в чушкопека, а сега имаме голямо барбекю и там, на огъня, имат по-особен вкус”, разкрива Панов. Запазена марка на кметската лютеница са и подправките - черен пипер на зърна, бахар, чесън, малко люти чушлета за пикантност - по желание.
Всички продукти, които семейство Панови използва за приготвянето на зимнината, са домашно отгледани. Работата в градината винаги е била слабост на търновския кмет - той се занимава с цветята в двора, а от две години насам
отглежда домати,
краставици, пипер,
тиквички
и есенни тикви в дядовия имот в Малки чифлик.
“С баща ми и синовете се грижим и за оранжерия там. Това ми е като хоби, разтоварва ме”, признава Панов. Допълва, че единствено сините домати и чорбаджийските чушки за зимнината си купуват.
Иначе сам си прави дори разсадите, не разчита на хибридни сортове, а държи да съхрани от семената, които са събрали от собственото производство. Кофичките с покълналите растения са обсебили най-слънчевите места в дома на Панови, което понякога дразни естетския усет на Даниела, казва с усмивка Даниел.
Крайният резултат със зимнината в кметския дом е повече от успешен - с лично произведените лютеница, кьопоолу и апетитка семейството е известно сред всичките си приятели и дори сред политици и чужди делегации, които Панови нерядко посрещат в Арбанаси.
Последният високопоставен гост, попаднал във фен клуба на кметската лютеница, е председателката на Народната скупщина в Сърбия Мая Гойкович. През септември м.г. тя гостува в старата столица и била на обяд при кмета на Велико Търново.
Зимнината винаги свършва най-бързо на трапезата, забелязала е Даниела. А Даниел пък казва, че тя върви чудесно с домашна джиброва ракия - вторичния продукт от виното, което също прави сам.
Лютеницата на Панови
Необходими
продукти:
6 кг домати, предварително изварени
2 кг червен пипер (печен)
300 г захар
300 г олио
300 г. оцет
Сол на вкус
Чер пипер, бахар, чесън, магданоз, малко люти чушлета по желание
Начин на приготвяне
Доматите и пиперът се обелват и смилат. Задушава се първо пиперът в тавата с олиото. След това се добавят доматите и всичко се изварява при непрекъснато бъркане.
Овкусява се със солта, захарта, оцета. Прибавят се и подправките, а накрая - лютите чушлета. Пълни се в буркани. Вари се 5 минути.
Апетитката на Панови
Необходими продукти
1,5 кг чорбаджийски чушки,
10 кг домати
300 г оцет
350 мл олио
200 г захар
пет супени лъжици сол
дафинов лист
счукан чесън
черен пипер
Начин на приготвяне
Чушките трябва да са надупчени при опашките, попарват в сместа на огъня за 10 минути, след това се изваждат. Доматите се слагат за 5 минути, 1 кг от тях трябва са настъргани. После се добавят подправките и всичко се сипва в буркани. Варят се 5 минути.
Коментари (0)
Вашият коментар