Даниел Панов пече чушките на дървени въглища, черпи политици и дипломати с домашна кметска лютеница

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, съпругата му Даниела и двамата им синове участват в приготвянето на лютеницата.

Тайната на ненадминатия вкус е в 4 часа бъркане, казва кметът на Велико Търново

Че кметът на Велико Търново Даниел Панов е запален кулинар и отмаря като експериментира над печката, е общоизвестно. Но че е ненадминат спец в приготвянето на лютеница, кьопоолу и апетитка в буркани за зимата, знаят само тези, имали привилегията да опитат от кметския специалитет.

В обкръжението на Даниел и Даниела Панови се носят легенди за тайни съставки, добавяни в тавите с лютеница, които ѝ придават уникален вкус. Но всъщност семейството приготвя зимнината си по изпитани рецепти от старите тетрадки, предавани през поколенията.

В уютния и подреден дом на Панови в Арбанаси семейните традиции винаги се спазват, независимо дали има избори и въпреки нажежените политически страсти. Даниел Панов лично ръководи процеса, в който е рамо до рамо със своята съпруга, синовете Димитър и Ивайло и родителите си.

“Лютеница, апетитка и кьопоолу винаги присъстват на нашата трапеза.

Рецептите са семейни

и са предавани сред

жените в нашия род

от поколение на поколение. Учили сме се от нашите родители, от бабите и дядовците ни. Кулинарията винаги е отличавала нас, българите, сред останалите народи - тези традиции трябва да се спазват и да се предават и на младите хора”, разказва Даниел Панов.

Спазването на традицията има и още един плюс - тя сплотява семейството. Особено силно това се усеща през изминалия месец, когато Даниел Панов бе в предизборна кампания и работният му ден рядко бе под 12-14 часа. Затова приготвянето на зимнината се превръща в изключително ценно време, в което цялото семейство е заедно.

Даниела разпределя ролите в трудоемкия ритуал по варене на лютеница. Отговаря за пропорциите и овкусяването, а

най-важната задача -

бъркането на огъня,

е запазена за главата

на семейството

- Даниел Панов. През октомври пак отделил около 4 часа, за да внимава да не загори лютеницата в голямата тава.

“Една събота имах малко време между срещите, обух анцуга и помогнах каквото можах”, доверява кметът. Вещо изброява съставките, като се започне със смлените печени червени чушки, доматите, малко патладжан.

“Тайната е чушките и патладжанът да са изпечени на дървени въглища. Преди ги печахме в чушкопека, а сега имаме голямо барбекю и там, на огъня, имат по-особен вкус”, разкрива Панов. Запазена марка на кметската лютеница са и подправките - черен пипер на зърна, бахар, чесън, малко люти чушлета за пикантност - по желание.

Всички продукти, които семейство Панови използва за приготвянето на зимнината, са домашно отгледани. Работата в градината винаги е била слабост на търновския кмет - той се занимава с цветята в двора, а от две години насам

отглежда домати,

краставици, пипер,

тиквички

и есенни тикви в дядовия имот в Малки чифлик.

“С баща ми и синовете се грижим и за оранжерия там. Това ми е като хоби, разтоварва ме”, признава Панов. Допълва, че единствено сините домати и чорбаджийските чушки за зимнината си купуват.

Иначе сам си прави дори разсадите, не разчита на хибридни сортове, а държи да съхрани от семената, които са събрали от собственото производство. Кофичките с покълналите растения са обсебили най-слънчевите места в дома на Панови, което понякога дразни естетския усет на Даниела, казва с усмивка Даниел.

Крайният резултат със зимнината в кметския дом е повече от успешен - с лично произведените лютеница, кьопоолу и апетитка семейството е известно сред всичките си приятели и дори сред политици и чужди делегации, които Панови нерядко посрещат в Арбанаси.

Последният високопоставен гост, попаднал във фен клуба на кметската лютеница, е председателката на Народната скупщина в Сърбия Мая Гойкович. През септември м.г. тя гостува в старата столица и била на обяд при кмета на Велико Търново.

Зимнината винаги свършва най-бързо на трапезата, забелязала е Даниела. А Даниел пък казва, че тя върви чудесно с домашна джиброва ракия - вторичния продукт от виното, което също прави сам.

Лютеницата на Панови

Необходими

продукти:

6 кг домати, предварително изварени

2 кг червен пипер (печен)

300 г захар

300 г олио

300 г. оцет

Сол на вкус

Чер пипер, бахар, чесън, магданоз, малко люти чушлета по желание

Начин на приготвяне

Доматите и пиперът се обелват и смилат. Задушава се първо пиперът в тавата с олиото. След това се добавят доматите и всичко се изварява при непрекъснато бъркане.

Овкусява се със солта, захарта, оцета. Прибавят се и подправките, а накрая - лютите чушлета. Пълни се в буркани. Вари се 5 минути.

Апетитката на Панови

Необходими продукти

1,5 кг чорбаджийски чушки,

10 кг домати

300 г оцет

350 мл олио

200 г захар

пет супени лъжици сол

дафинов лист

счукан чесън

черен пипер

Начин на приготвяне

Чушките трябва да са надупчени при опашките, попарват в сместа на огъня за 10 минути, след това се изваждат. Доматите се слагат за 5 минути, 1 кг от тях трябва са настъргани. После се добавят подправките и всичко се сипва в буркани. Варят се 5 минути.

Бъркането на лютеницата е отредено на главата на семейството Даниел Панов.
Бъркането на лютеницата е отредено на главата на семейството Даниел Панов.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене