Владимир Москов прави лютеница по рецепта от Драмско

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов бърка лютеницата с голяма дървена бъркалка на огън от букови дърва.

След като изварят бурканите, роднините на кмета на Гоце Делчев сядат на ритуален обяд

Семейна традиция е приготвянето на домашна лютеница от цялата фамилия на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов. И тази година, малко преди местните избори, на които той безапелационно победи и стана кмет за седми мандат, Москов не изневери на традицията и свари лютеницата.

“Приготвяме я по стара рецепта, пренесена от нашите прадеди, които са бежанци от Драмско, Егейска Македония. Винаги се е правила така и в семейството на жена ми, и в моето.

И двата ни рода са

бежански и оттам са

донесли рецептата

Баба ми е от драмското с. Кобалище. Обикновено се събираме нашето семейство с това на шурея ми и единия ден правим едната доза за едните, на другия ден - за другите. Ако повече хора се включват в приготвянето, става по-бързо, иначе е много трудоемко. Когато участваме 5-6 човека, се справяме от сутринта докъм 15 ч”, разказва Москов.

Държи да подчертае, че в домашната си градина

отглежда доматите,

а чушките и

патладжаните купува

от местни

производители

в Гоцеделчевско. Така е сигурен, че вкусът ще е истински. След като изварят бурканите, следобед всички сядат на късен ритуален обяд.

Кметът Москов е ненадминат кулинар и държи лично да участва в приготването на зимнината. Освен лютеница семейството му се зарежда и с мариновани краставички, кисело зеле и туршии. Компоти отдавна не правели, защото се оказало, че само той ги харесва, а съпругата и дъщерите му предпочитали купените сокове.

Лютеницата на Москови

Необходими продукти

20 кг червени месести чушки

10 кг розови домати, собствено производство

5 кг патладжан

1 кг моркови

1,5 л олио

сол на вкус

Начин на приготвяне

Чушките се изчистват от дръжките и семките, измиват се и се пекат на специална печка. След това се задушават в полиетиленова торба, за да омекнат и да се обелят по-лесно.

Доматите се изчистват от дръжките, измиват се и се нарязват на четвъртинки. Варят се, докато се отделят люспите, и се прецеждат през ситна мрежа. Патладжаните се пекат и също се слагат в найлонова торба, за да се задушат и обелят по-лесно. Морковите се варят докато омекнат.

В голяма бакърена и калайдисана тава се слагат смлените с машинка за мелене чушки, патладжани, моркови и домати. Сместа се вари на огън от букови дърва и непрекъснато се бърка с голяма дървена бъркалка, за да не загори. Когато започне да се сгъстява и при бъркането остава пътечка, се добавят солта и олиото.

Готовата смес се изсипва в бурканчета, които се запечатват и се варят 15 минути. От една такава доза излизат около 35-40 бурканчета.

Семействата на Москов и на шурея му участват в подготовката.
Семействата на Москов и на шурея му участват в подготовката.
Специалната печка, на която се пекат чушките
Специалната печка, на която се пекат чушките
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Едва на 23 г. поппевецът Торино стана баща
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене