Мария Габриел в Хасково: Новите технологии означават нови възможности за модерно образование

Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел посети днес своите дългогодишни партньори и приятели от компютърна школа „Вале“ в Хасково с ръководител Людмила Стайкова. В своеобразен Ден на дигиталните знания и умения под надслов „Програмираме и творим заедно“, организиран от школата, комисарят и младите таланти работиха заедно с нови цифрови инструменти и програми. Децата демонстрираха познания как се сглобяват отделните части на компютъра. Те впечатлиха Мария Габриел и с уменията си да работят с 3D PEN – писалка, която е като ръчен 3D принтер и буквално позволява да се рисува триизмерно. Любопитна беше и демонстрацията на проекти на анимации и игри, създадени с езика за програмиране Scratch, който днес е особено популярен сред интересуващите се от програмиране младежи, съобщиха от Представителството на ЕК в България .

Децата от школата показаха, че неслучайно са носители на множество национални и международни награди от състезания по нови технологии. За първи път именно пред българския еврокомисар те представиха и техники на рисуване с ISKN Slate 2+ - ново поколение таблети. Интересното при тях е, че се рисува на хартия, а творбата оживява и на екрана.

„Това, което ми демонстрирахте днес, впечатлява. Радвам се, че виждам колкото момчета, толкова и момичета, интересуващи се от новите технологии. Вие ни показвате, че технологиите са тук, за да служат на хората. Показвате още, че не сте просто потребители на съдържание, а създатели. Новите технологии означават творчество, отношение към природата, културата, отвореност към нови светове. Поздравявам тези, които специално наблегнаха на грижата към околната среда. Това ще бъде една от темите, по които ще работя в следващия мандат като комисар за образованието, иновациите, научните изследвания. Искам да създам специален „зелен“ компонент в програма Еразъм+, защото емоцията от грижата за заобикалящия свят ни кара да бъдем по-отговорни и предприемчиви.“, сподели с младите таланти Мария Габриел.

Тя наблегна и на другата своя идея за даване възможност за мобилност на цели класове с техните учители по Еразъм+, а не само индивидуална мобилност. Възнамерява също да бъде създадена виртуална мобилност, което ще позволи например на школа „Вале“ да прави виртуален обмен с други подобни школи в държавите от ЕС. Комисарят наблегна също на важната роля на учителите, като сподели идеята за създаване на Европейска учителска академия. В нея учители и експерти могат да разработват модули с новите технологии, които да бъдат внедрени в училище. Мария Габриел насърчи също така учениците и техните учители да дадат свои идеи какво още трябва да се включи в Плана за действие за цифрово образование, който смята да актуализира след първата му година.

„Новите технологии се развиват много бързо и трябва да ги следваме. С тематичните си проекти днес ни показахте, че с тях можем да творим добро, да трупаме знания, да развиваме таланта си. Гордея се истински с всеки един от вас. Имате моята подкрепа и занапред“, заключи емоционално обръщението си към младите програмисти Мария Габриел.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене