Внучката на Златю Бояджиев разби апартамента си, за да извади картина на дядо си

Баташкото клане от Златю Бояджиев. Снимка: Семеен архив

“Баташкото клане” е с размери 2,20/2,84 м и ще бъде показана само за няколко часа на премиера на книга за художника

В сложни преговори с майстори влиза Цена Бояджиева - галеристка и внучка на художника Златю Бояджиев, за да измислят как да извадят от апартамента ѝ монументалното му платно “Баташкото клане” с размери 2,20 на 2,84 м. Оказва се, че то може да бъде изнесено само през балкона, а за целта трябва да се разбият вратата и алуминиевата дограма.

“Баташкото клане” е толкова трудна за транспортиране, защото платното е залепено върху фазер и не може само да се откачи от рамката и да се навие. Тя е единствената творба на маестрото от Пловдив, започната през 1950 г. с дясната ръка и завършена година по-късно с лявата. След тежък инсулт Златю Бояджиев започва своя “ляв период”. Закрепвал молива с безопасна игла и връзка за обувки за ревера си и така рисувал.

“Защо ли си причинявам това”, пита се Цена, но според нея никое усилие не е достатъчно, за да бъде почетена паметта на дядо ѝ. На 27. 11. от 18 ч в галерията при зала “България” е премиерата на книгата “Виденията на Златю Бояджиев” от Димитър Пампулов. Тя ще бъде придружена от изложба от 7-8 оригинални картини на художника от семейната колекция. Тъй като те ще бъдат там само няколко часа, галеристката ще се опита да пусне ценители още от 12 ч. Поканен е и президентът.

За централния женски образ в “Баташкото клане” е позирала Елена - снаха на маестрото и майка на Цена. “Просто ми се разчекна устата, докато ме рисуваше”, шегувала се тя. 84-годишният модел също ще присъства на премиерата на книгата. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене