Романът „Яловата вдовица“ на Бойка Асиова излезе на турски език

Авторката отговаря на много въпроси по време на премиерата на романа.

Романът „Яловата вдовица“ на Бойка Асиова излезе на турски език.

Премиерата се състоя на 38-мия Истанбулски международен панаир на книгата, един от най-големите в света!

В поканата до писателката издателите от ELFENE DUNYA ("Сподели света") написаха: „Ние сме щастливи да срещнем турските читатели с този чудесен смислен роман и неговата авторка.“

Изборът беше мой, заяви преводачът Рюстен Азиз. Турският читател живее с книгите на много велики писатели. Не се съмнявам, че той ще оцени по достойнство таланта на авторката. Ще се убеди в умението й да извайва детайлите до превръщането им в основа на един градеж, в който обитават общочовешки ценности. Той каза, че „Тютюн“ на Димитър Димов за турския читател е представата за българската литература. От много години и до днес интересът към тази велика книга не спада.

Бойка Асиова с романа си, преведен на турски
Бойка Асиова с романа си, преведен на турски

Мурат Тунцел, писател и собственик на издателството, призна, че след прочитането на турския превод, се убедил, че доверието към избора на преводача Рюстем Азиз е защитено. Това е много вълнуваща книга, с много интересни характери на героите, с удивително умело преплитане на техните съдби в рамката на една силно драматична епоха. Той отбеляза, че както българските читатели познават турски писатели, хубаво е и в Турция да се появят повече български книги.

Нихат Алтинок, писател и преводач, познавач на българската и турска литература, с видимо удоволствие обгрижваше гостенката. Превеждаше, отговаряше, разказваше, правеше исторически паралели между двете литератури. И, че нейната книга напълно отговаря на името на изданието „Сподели света“.

Това е вторият превод на романа „Яловата вдовица“ след немския в Германия през 2012 г., където го нарекоха „Лице на загадъчните Балкани“.

Бойка Асиова с дъщеря си Ирина - известна блогърка и съпруга на холивудския продуцент Моше Диамант, която неотлъчно беше до майка си.
Бойка Асиова с дъщеря си Ирина - известна блогърка и съпруга на холивудския продуцент Моше Диамант, която неотлъчно беше до майка си.
В близките дни ще излезе на пазара и четвъртото издание на книгата , чието излизане на пазара през 2007 г. бе отбелязано с Националната награда за белестристика „Николай Хайтов“ и номиниран за наградата „Хеликон“, защото тиражът отдавна е изчерпан, има голям интерес.

Бойка Асиова, инженер-химик по образование и журналист по професия е автор на 14 книги – публицистика, проза, документалистика, етнографски изследвания. Сред тях са „Рецепта за камбана“ (Годишна награда за есеистика на СБП), сборниците с разкази „Мъжко можене“ и „Лудовица“, романът „Вълчицата излиза привечер".

Отзиви за книгата

"...Асиова умее да завърти героите си във вихъра на греха и прошката.

Мозаечният строеж на романа й оплита като в паяжина читателя, за да го накара да повярва, че и нашенските сюжети не са по-лоши от чуждите."

Петър Величков, критик

"...За първи път в нашата литература се отваря дума за сляпата и яростна българска черта след 1912 г., която се е стоварила върху главите на турци и помаци, виновни и невинни. Тук тях е употребила думата "оттурчване" - толкова разложка, толкова нейна и толкова точна, че сега на стари години не смея да я използвам, защото имам чувството, че ще навлеза в чуждо бранище.

Бойка е показала нещо, което нашата литература не е искала да си го спомня и да разкаже за него. Бойка го нарича "срамен грях". Разказано с велокидушие, с болка, с благородство [...] извисено до художествени санкции и пречистване."

Валентин Караманчев, писател

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене