Китайските учени завършиха прототипа на първия регионален център на SKA

Снимка: bulgarian.cri.cn

Китайските учени разработиха първия прототип на регионален център за най-големия в света астрономически прибор SKA (Square Kilometre Array). Той бе разработен от Шанхайската астрономическа обсерватория с подкрепата на Министерството на науката и технологиите и Китайската академия на науките. Прототипът ще помогне за изграждането и работата на бъдещия регионален център, каза ръководителят на проекта Ан Тао, предава "Радио Китай".

Статия, която представя подробности за него, бе публикувана в последния брой на академичното списание „Nature Astronomy".

SKA ще бъде най-големият и модерен радиотелескоп създаван някога. Той ще комбинира и синхронизира данните от хилядите малки антени, простиращи се на 3000 км от централната станция, и ще симулира една гигантска виртуална сателитна чиния с обща площ приблизително един квадратен километър.

Строителството на SKA ще започне следващата година и Китай, който е един от създателите на проекта, проучва схемата за регионалния център на страната, която ще предложи платформа за мултидисциплинарни научни изследвания, задълбочена обработка на данни, дългосрочно съхраняване и усъвършенстване на техниката, каза Ан Тао.

Прототипът се очаква да бъде пуснат в експлоатация през 2020 г. Това ще бъде от полза за подобряването на дизайна и бъдещото разширяване на регионалните центрове на SKA, добави ученият.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене