Атакува ни американски костур

Американските басове у нас достигат тегло до 2 кг

Басът вече се размножава успешно у нас, лови се със спининг

Американски костур превзема езерата в България! Рибата е нетипична за нашите ширини и е пренесена нелегално.

Сред рибарите тя е по-популярна с името бас. Научното й название е широкоуст американски костур (Largemouth Bass). Изключително хищна е и изяжда хайвера и прираста на останалите видове. Басът очевидно намира подходящи условия за живот тук и вече се размножава успешно.

Въдичари се похвалиха пред "България Днес", че хващат множество басове тази есен. Един от водоемите, в които тази риба вече има стабилно присъствие, е езерото в столичния квартал "Дружба". Може да се улови и на някои от старите баластриери в Софийско, като например тази край село Негован. Басове с доста едри размери са хващани и в Кюстендилско, на язовира до село Лозно.

Американският костур е особено атрактивен за риболов, тъй като е борбен хищник. Отвъд океана, където е родината му, достига дължина до 80 см и тегло 10 килограма. В Европа, където го има, размерите му са значително по-малки. Риби около 2 кг се считат за изключителен трофей.

Хищникът вече е истински хит по някои български езера
Хищникът вече е истински хит по някои български езера

Заради особената си агресия басовете са идеални за риболов със спининг. Хищниците нападат различни видове изкуствени примамки. Най-удачни са силиконовите с джигови глави. Те имитират червеи, ларви или други водни организми. Водят се по дъното и басовете ги нападат стръвно.

Друг успешен метод е на плувка с малка жива рибка. Американските костури бързо се приучават да се хранят с плячка от самия водоем. Затова и свикват да атакуват пасажите с най-разпространените дребни рибки в езерото.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене