Любен Зидаров - охулен от феновете на Хари Потър, подкрепен от Джоан Роулинг
20 Ноември 2019990

Със 70 години практика, определян като създател на модерното течение в илюстрацията за деца в България, номиниран за най-престижната награда за детска литература в света „Астрид Линдгрен”, Любен Зидаров е име, което ще бъде запомнено. В последните дни той се оказа в окото на бурята, но всъщност отново създаде феномен. Неговите илюстрации на Хари Потър се превърнаха в най-обсъжданите в страната.

Кориците на юбилейните български издания за Хари Потър предизвикаха такава истерия, че тя почти заглуши недоволството от новината, че първият ден от болничния няма да се заплаща? Появиха се дори саркастични коментари, че книгите са пуснати нарочно по същото време, за да се отклони вниманието от проблема. Защо тема като юбилеен тираж на роман се оказва толкова важна? Преди всичко много малко страни в света – едва двайсетина - са удостоени с разрешение да създадат уникални корици за изданията за Хари Потър. Все пак нищо, свързано с този герой, не минава през старателен контрол от страна на екипа на Джоан Роулинг.

За феновете на поредицата е престижно страната им да има собствени издания и всъщност е повод за гордост. Затова и тези корици имат такава тежест – те не заменят съществуващите на пазара, а са юбилейни издания, с които да се отбележи 20-ата годишнина от излизането на първия том на български. Това ги прави ценни – защото са вид артвариант, който е само за колекционери. В този ред на мисли изборът на Любен Зидаров е оправдан. За всеки, който познава творчеството му, е ясно, че той ще създаде уникален продукт, който няма да копира предишни корици или филмови плакати. Това според издатели е особено ценно, защото само така българските корици стоят достойно сред другите специални издания по света.

Друго нещо, което запознати изтъкват, е, че Джоан Роулинг много старателно следи своя франчайз и участва лично във вземането на решения. Затова е трудно да се изберат илюстратори за каквито и да било проекти. Такова решение не може да се вземе на ниво съответната държава, а трябва да бъде одобрено от Роулинг или поне от някой от приближените й. От издателство "Егмонт" поясняват, че Любен Зидаров е официално одобрен от авторката на прочутата поредица: "Той е един от малкото илюстратори в света, художествено превъплътил историята за Хари Потър при подкрепата на Дж. К. Роулинг."

Всъщност Любен Зидаров има впечатляваща биография. Няма как дори Роулинг да не остане възхитена от "най-възрастния действащ илюстратор в света". На 95 години той продължава да твори. Негови близки споделят, че всеки ден ходи в ателието си и има стриктен режим на работа. Изключително дисциплиниран е или всъщност – напълно отдаден на изкуството. Илюстрирал е над триста издания, правил е стотици изложби и има цели 70 години активна трудова дейност. Всъщност първите му илюстрации са отпечатани още докато е ученик. Това му дава смелост да се насочи към изкуството професионално. Почти всеки българин има или е имал в дома си книги с негови илюстрации: "Приказки на Шехеразада", "Островът на съкровищата", "Подир сенките на облаците", "Том Сойер", "Български народни приказки". Със сигурност Любен Зидаров е оставил отпечатък върху не едно поколение. Позитивен или не е този отпечатък, е въпрос на лично светоусещане.

Критиците го одобряват със сигурност, защото го определят като новатор и го отрупват с награди - орден "Кирил и Методий" I степен през 1963 г., наградата "Борис Ангелушев" на Съюза на българските художници през 1976 г., голямата награда на Столичната община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата през 2014 г. и отличието "Златен век" на Министерството на културата през 2016 г. Но за да бъде оценен един творец и да достигне до високата летва, поставена от Роулинг и екипа й, той със сигурност трябва да бъде признат и извън страната си. Зидаров отговаря и на този критерий - сребърен медал (1959) и златен медал (1965) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, както и номинация за Мемориалната награда "Астрид Линдгрен", наричана "Малкият Нобел".

Въпреки всички тези успехи авторът не обича да се хвали и рядко дава интервюта. През 2016 г. пред Вал Стоева от фондация "Детски книги" той споделя: "Кой е класик и кой не, го решава времето, то поставя всеки на мястото му. Много от "живите класици" на соца си изпяха песента и отидоха в коша (…). Илюстрацията е контакт с литературното произведение по визуален път и се възприема по-лесно и по-бързо, и ако е дело на талантлив илюстратор, оставя трайни следи у читателя. (…) Добра илюстрация, не само на детски книги, но въобще, наричам тази, чрез която художникът е станал съавтор на писателя, когато илюстрацията е станала неделима част от книгата, превърнали са се в цялостно произведение."

Богатата творческа биография и множеството награди са достатъчни доводи защо Любен Зидаров е достоен да бъде илюстраторът на българските издания за Хари Потър. Дали е най-подходящият като стил обаче, се питат някои от феновете. Именно характерният му стил е най-големият плюс според тези, които одобряват новите корици и същевременно е най-големият минус за онези, които са възмутени от тях. В социалните мрежи дори се появиха множество спомени на хора, които твърдят, че са били травмирани от илюстрациите на Зидаров в детството си, че са ги скривали и дори задрасквали.

Изкуствоведи обаче подчертават, че негативните коментари към стила на Зидаров са доказателство единствено за бедна визуална култура. Даже напротив - официално художникът е признат за създател на модерното течение в илюстрацията за деца в България. Но той е много повече от това. Изявен е и в живописта, а също така е един от първите в България, които създават комикси. През септември 2013 г. е удостоен с голямата награда на Първото национално изложение на историята на българския комикс.

Тези, които го познават, споделят, че е изключително ерудиран и напълно отдаден на изкуството човек. Самият Зидаров е казвал многократно, че почти целият му живот е минал в ателието. Че там се чувства щастлив, че там съществува. 95-годишният артист едва ли е предполагал, че работата му по кориците на Хари Потър ще предизвика такава лавина от недоволство. Каквито и да са доводите на феновете, е сигурно едно – че Любен Зидаров не заслужава всичките злобни коментари, които му бяха отправени в социалните мрежи. Той бе наречен "бездарен", "рисуващ като 4-годишно дете", "оскверняващ текста".

Маркетингови специалисти обясняват истерията с факта, че почитателите на продукт като Хари Потър са много взискателни и с непоклатими представи, изградени на базата на много книги, филми, плакати и какви ли не франчайз продукти. Но според специалистите в крайна сметка, целият шум, който се вдигна покрай тези корици, автоматично ги превръща в ценни от колекционерска гледна точка. Това все пак са най-коментираните корици в страната.

Мацка на Гришо се припича

Мацка на Гришо се припича

Тайната любов на Григор Димитров - Ализе Лим, направи екзотична почивка през студените месеци. Французойката е известна със своя чар. Тя винаги поддържа мургав тен. В парижките тенис среди все още се шушука за романтичната връзка между българина и Ализе. Тя се е зародила по време на престоя на Гришо в академията на Патрик Муратоглу

Дарина Павлова с мини-и с прозрачна рокля на филмов фестивал

Дарина Павлова с мини-и с прозрачна рокля на филмов фестивал

От няколко дни Дарина Павлова е в Пунта Кана, Доминикана, където е специален гост на филмовия фестивал “Кана Дорада”. Събитието се прави за първи път, а негов председател е Ави Лернер, собственик на “Ню Бояна филм”. Дарина Павлова, с която той е близък приятел, присъства на всички събития от програмата на феста

Николас Цитиридис седна на стола на Слави Трифонов в Би Ти Ви

Николас Цитиридис седна на стола на Слави Трифонов в Би Ти Ви

Често ме питаха как ще се чувствам в стола на предишния водещ на вечерното шоу на Би Ти Ви. Столът е нов и се чувствам страхотно. Това каза стендъп комедиантът Николас Цитиридис, който сяда на мястото на Слави Трифонов като водещ на развлекателното късно предаване на телевизията. "Зрителите са свикнали в този час дълги години да гледат един човек

След оттеглянето на Хари кралица Елизабет даде нова титла на Уилям

След оттеглянето на Хари кралица Елизабет даде нова титла на Уилям

Драмата в британския кралски двор сякаш отшумява. Хари и Меган са вече заедно в Канада, а изглежда, че британската кралица Елизабет II е решила да награди другия си внук - принц Уилям, като му даде нова титла, предава life.dir.bg. Кралицата определи в събота херцога на Кеймбридж и за Lord High Commissioner (лорд върховен комисар) към Църквата на

Деси Слава спряна на летището, отлага концертите зад океана

Деси Слава спряна на летището, отлага концертите зад океана

Певицата Деси Слава не отменя турнето си в САЩ и Канада, което трябваше да започне в петък, а само го забавя. “С голямо съжаление ви съобщавам, че днес не успях да се кача на самолета за Америка. Преди години имах забрана за влизане в САЩ, която чрез адвокат бе премахната през 2016 г. Оказва се обаче

Меган губи шанса за британски паспорт

Меган губи шанса за британски паспорт

Когато американската актриса Меган Маркъл (38 г.) и нейният принц Хари (35 г.) си казаха заветното „да“ през май 2018 г., всичко изглеждаше като истинска приказка. Любовната история на очарователния млад принц и холивудската хубавица трябваше да накара прашната британска монархия да заблести в нов блясък

Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съдийката на стола открадна шоуто по време на драмата Федерер - Сандгрен в Мелбърн. Марияна Вельович не трепна, когато трябваше да накаже швейцарската легенда заради ругатня. (Една от съдийките на линиите се оплака от нецензурния език на Федерер, който после учудено попита дали жената разбира швейцарски немски

"Аз съм дал указания к'вот можем, да не пращаме". Това казва командирът на ВВС ген. майор Цанко Стойков в разговор с президента Румен Радев по повод назначаването на съпругата му Десислава Радева като пиар на Военно-въздушните сили, докато там начело е Радев. Самият Радев пък казва, че е бил длъжен да я назначи

Българският футболен съюз информира своите членове, както и цялата българска спортна общественост, че на 23 януари 2020 г., съгласно действащия Закон за физическото възпитание и спорта, бе издаден Спортен лиценз номер 60, удостоверяващ статута на БФС като спортна федерация за извършване на спортна дейност за спорта - футбол

Мишел Обама взе "Грами" за звукозапис за аудиокнигата си "Моята история"

Ернандес бесен на мацка

Футболистът на "Милан" Тео Ернандес е бесен на моделката Елиза де Паничис. Причината е, че мацката разкри аферата им. Самият играч не е искал да се разбира за нея

Радослав Спасов: С филма "Живи комини" се спасих от депресията

Историята е заснета в с. Ковачевица - Българския  Холивуд, казва операторът и режисьор - Как и кога се влюбихте в село Ковачевица и станахте негов жител, г-н Спасов

Меган губи шанса за британски паспорт

Когато американската актриса Меган Маркъл (38 г.) и нейният принц Хари (35 г.) си казаха заветното „да“ през май 2018 г., всичко изглеждаше като истинска приказка

Скоро пенсионират 95-годишния сенник

Инженерите от технологичната компания Bosch преоткриха 95-годишния класически сенник, като го направиха виртуален. Изобретението бе представено на изложението за модерни джаджи в Лас Вегас