Любен Зидаров - охулен от феновете на Хари Потър, подкрепен от Джоан Роулинг
20 Ноември 20191330

Със 70 години практика, определян като създател на модерното течение в илюстрацията за деца в България, номиниран за най-престижната награда за детска литература в света „Астрид Линдгрен”, Любен Зидаров е име, което ще бъде запомнено. В последните дни той се оказа в окото на бурята, но всъщност отново създаде феномен. Неговите илюстрации на Хари Потър се превърнаха в най-обсъжданите в страната.

Кориците на юбилейните български издания за Хари Потър предизвикаха такава истерия, че тя почти заглуши недоволството от новината, че първият ден от болничния няма да се заплаща? Появиха се дори саркастични коментари, че книгите са пуснати нарочно по същото време, за да се отклони вниманието от проблема. Защо тема като юбилеен тираж на роман се оказва толкова важна? Преди всичко много малко страни в света – едва двайсетина - са удостоени с разрешение да създадат уникални корици за изданията за Хари Потър. Все пак нищо, свързано с този герой, не минава през старателен контрол от страна на екипа на Джоан Роулинг.

За феновете на поредицата е престижно страната им да има собствени издания и всъщност е повод за гордост. Затова и тези корици имат такава тежест – те не заменят съществуващите на пазара, а са юбилейни издания, с които да се отбележи 20-ата годишнина от излизането на първия том на български. Това ги прави ценни – защото са вид артвариант, който е само за колекционери. В този ред на мисли изборът на Любен Зидаров е оправдан. За всеки, който познава творчеството му, е ясно, че той ще създаде уникален продукт, който няма да копира предишни корици или филмови плакати. Това според издатели е особено ценно, защото само така българските корици стоят достойно сред другите специални издания по света.

Друго нещо, което запознати изтъкват, е, че Джоан Роулинг много старателно следи своя франчайз и участва лично във вземането на решения. Затова е трудно да се изберат илюстратори за каквито и да било проекти. Такова решение не може да се вземе на ниво съответната държава, а трябва да бъде одобрено от Роулинг или поне от някой от приближените й. От издателство "Егмонт" поясняват, че Любен Зидаров е официално одобрен от авторката на прочутата поредица: "Той е един от малкото илюстратори в света, художествено превъплътил историята за Хари Потър при подкрепата на Дж. К. Роулинг."

Всъщност Любен Зидаров има впечатляваща биография. Няма как дори Роулинг да не остане възхитена от "най-възрастния действащ илюстратор в света". На 95 години той продължава да твори. Негови близки споделят, че всеки ден ходи в ателието си и има стриктен режим на работа. Изключително дисциплиниран е или всъщност – напълно отдаден на изкуството. Илюстрирал е над триста издания, правил е стотици изложби и има цели 70 години активна трудова дейност. Всъщност първите му илюстрации са отпечатани още докато е ученик. Това му дава смелост да се насочи към изкуството професионално. Почти всеки българин има или е имал в дома си книги с негови илюстрации: "Приказки на Шехеразада", "Островът на съкровищата", "Подир сенките на облаците", "Том Сойер", "Български народни приказки". Със сигурност Любен Зидаров е оставил отпечатък върху не едно поколение. Позитивен или не е този отпечатък, е въпрос на лично светоусещане.

Критиците го одобряват със сигурност, защото го определят като новатор и го отрупват с награди - орден "Кирил и Методий" I степен през 1963 г., наградата "Борис Ангелушев" на Съюза на българските художници през 1976 г., голямата награда на Столичната община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата през 2014 г. и отличието "Златен век" на Министерството на културата през 2016 г. Но за да бъде оценен един творец и да достигне до високата летва, поставена от Роулинг и екипа й, той със сигурност трябва да бъде признат и извън страната си. Зидаров отговаря и на този критерий - сребърен медал (1959) и златен медал (1965) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, както и номинация за Мемориалната награда "Астрид Линдгрен", наричана "Малкият Нобел".

Въпреки всички тези успехи авторът не обича да се хвали и рядко дава интервюта. През 2016 г. пред Вал Стоева от фондация "Детски книги" той споделя: "Кой е класик и кой не, го решава времето, то поставя всеки на мястото му. Много от "живите класици" на соца си изпяха песента и отидоха в коша (…). Илюстрацията е контакт с литературното произведение по визуален път и се възприема по-лесно и по-бързо, и ако е дело на талантлив илюстратор, оставя трайни следи у читателя. (…) Добра илюстрация, не само на детски книги, но въобще, наричам тази, чрез която художникът е станал съавтор на писателя, когато илюстрацията е станала неделима част от книгата, превърнали са се в цялостно произведение."

Богатата творческа биография и множеството награди са достатъчни доводи защо Любен Зидаров е достоен да бъде илюстраторът на българските издания за Хари Потър. Дали е най-подходящият като стил обаче, се питат някои от феновете. Именно характерният му стил е най-големият плюс според тези, които одобряват новите корици и същевременно е най-големият минус за онези, които са възмутени от тях. В социалните мрежи дори се появиха множество спомени на хора, които твърдят, че са били травмирани от илюстрациите на Зидаров в детството си, че са ги скривали и дори задрасквали.

Изкуствоведи обаче подчертават, че негативните коментари към стила на Зидаров са доказателство единствено за бедна визуална култура. Даже напротив - официално художникът е признат за създател на модерното течение в илюстрацията за деца в България. Но той е много повече от това. Изявен е и в живописта, а също така е един от първите в България, които създават комикси. През септември 2013 г. е удостоен с голямата награда на Първото национално изложение на историята на българския комикс.

Тези, които го познават, споделят, че е изключително ерудиран и напълно отдаден на изкуството човек. Самият Зидаров е казвал многократно, че почти целият му живот е минал в ателието. Че там се чувства щастлив, че там съществува. 95-годишният артист едва ли е предполагал, че работата му по кориците на Хари Потър ще предизвика такава лавина от недоволство. Каквито и да са доводите на феновете, е сигурно едно – че Любен Зидаров не заслужава всичките злобни коментари, които му бяха отправени в социалните мрежи. Той бе наречен "бездарен", "рисуващ като 4-годишно дете", "оскверняващ текста".

Маркетингови специалисти обясняват истерията с факта, че почитателите на продукт като Хари Потър са много взискателни и с непоклатими представи, изградени на базата на много книги, филми, плакати и какви ли не франчайз продукти. Но според специалистите в крайна сметка, целият шум, който се вдигна покрай тези корици, автоматично ги превръща в ценни от колекционерска гледна точка. Това все пак са най-коментираните корици в страната.

Диляна Попова и Асен Блатечки празнуваха рожден ден на сина си

Диляна Попова и Асен Блатечки празнуваха рожден ден на сина си

Борил, синът на Диляна Попова и Асен Блатечки, навърши 6 години в понеделник. По този повод и двамата го поздравиха със статуси в социалните мрежи. Попова пусна своята публикация точно във времето, в което детето им се е родило. “9,11ч преди 6 години се появи ТИ! Честит рожден ден, любов моя, обожавам те...”, написа щастливата майка

Филипа Иванова - водещата на “По света и у нас”, се омъжи за програмния директор на БНТ

Филипа Иванова - водещата на “По света и у нас”, се омъжи за програмния директор на БНТ

Филипа Иванова - красивата водеща на централната емисия “По света у нас”, се омъжи за програмния директор на БНТ Ивайло Огнянов. Двамата събраха най-близките си на венчавката в столичен храм в неделя. Колегите от телевизията ги поздравиха с репортаж от хубавото събитие, като им пожелаха здраве и животът им да е пълен с любов

Ивайло Захариев се сгоди в имение със 100-годишна история

Ивайло Захариев се сгоди в имение със 100-годишна история

Предложи брак на любимата си Станислава на сцената, след като изигра “Поручик Бенц” Ивайло Захариев в униформа коленичи, вади от джоба си червена кутийка с красив годежен пръстен в нея и пита любимата си Станислава Славчева дали ще се омъжи за него. Младата жена не може да повярва на очите си - всичко това се случва на сцената в дома на Маестра

Цветелина Бориславова с ден само за себе си

Цветелина Бориславова с ден само за себе си

Неделята е ден, който Цветелина Бориславова - председател на Надзорния съвет на Българо-американска кредитна банка, почетен консул на Исландия в България, ще отдели само за себе си. Поводът е, че днес има рожден ден и от доста време той не съвпада с работни ангажименти. А празненството ще е в съвсем тесен семеен кръг

Радиацията на Луната е опасно висока

Радиацията на Луната е опасно висока

Китайската сонда "Чанъе-4", която е на Луната от януари 2019 г., е събрала данни, според които нивото на радиация на естествения спътник на Земята е опасно високо, съобщи АФП. Космическата радиация на Луната е два до три пъти по-висока от тази на Международната космическа станция (МКС) и това може да представлява основна заплаха за бъдещите мисии

Робин Уилямс умрял в адски мъки

Робин Уилямс умрял в адски мъки

Съпругата му разкрива, че в последните си дни изобщо не знаел кой е и халюцинирал Точно преди шест години любимият комедиен актьор Робин Уилямс е открит обесен в гардероб в дома си, увиснал на колана си. Светът е шокиран. Актьорът, известен най-вече с комедийните си роли, винаги е излъчвал радост на лицето си

Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Еднополовите двойки са не само обичайни в животинското царство, те дори са често срещани. Проучванията показват, че около 1500 вида практикуват хомосексуално чифтосване, предаде БГНЕС. Жирафи Сред жирафите има повече сексуална активност между двойки от същия пол, отколкото между противоположния пол. Всъщност, проучванията казват

С аплодисменти посрещнаха премиера Бойко Борисов в новия катедрален храм "Св.Св. Кирил и Методий" в Ловеч. Заедно с него е зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. На място е и кметицата на Ловеч Корнелия Маринова. Катедралата е една от най-добре изрисуваните, коментира Борисов

В парка на двореца „Врана“ Цар Симеон и Царица Маргарита бяха домакини на „Art4diplomacy“-ревю на традиционни костюми от различни страни. Организатори на събитието са Посолството на Държавата Палестина и българската художничка Петя Илиева, съобщиха на официалния сайт на Цар Симеон II. Това е втората културна проява в рамките на проекта „Изкуство

Свалиха конците на Тайбе Юсеин

Софийската опера отваря след коронавируса, обяви 14 спектакъла, билетите - през място

Въпреки все още неясната заради пандемията от коронавирус обстановка Софийската опера и балет обяви цели 14 спектакъла за октомври и началото на ноември

Аоияма се препъна

Даниел Иванов-Аоияма пропусна първия шанс да приключи с положителен актив на сумо турнира в Токио. Той загуби от Котоеко в схватка след йорикири от XIII кръг на надпреварата

Букмейкърите зачеркнаха Гришо и Цвети

Познайници дебнат Димитров в схемата на "Ролан Гарос" Букмейкърите зачеркнаха шансовете на Григор Димитров и Цветана Пиронкова да спечелят Откритото първенство на Франция по тенис

С рак и инфаркти Берлускони пребори COVID-19

Той бе излекуван с два цикъла ремдесивир, който се дава само на безнадеждни случаи През 1997 г. му отстраняват рак на простатата, след което няколко дни е в кома Опериран е от херния, скъсан менискус