Човешкият мозък се препрограмира като цял, ако едната му половина се премахне

Снимка: Pixabay

Човешкият мозък има свойството да се препрограмира, ако една от половините му бъде премахната оперативно, твърдят учени, цитирани от „Индипендънт“ и bTV.

За да установят как това се случва, в експеримента са участвали шестима възрастни, които са били подложени на хемисферектомия в ранна детска възраст – операция, която премахва едната част от мозъка с цел да се намалят епилептични пристъпи.

Освен тях участие са взели и шестима контролни участника – хора с цели мозъци.

Участниците били изследвани с помощта на ядрено магнитен резонанс, с който са наблюдавани мозъчните им процеси.

Учените наблюдавали части от мозъка, които отговарят за зрението, движението, емоциите и когнитивното мислене на хората. Данните били сравнени и с тези на 1500 „типични мозъка“.

Лекарите установили, че тези хора, чийто мозъци са оперирани в ранна детска възраст, извършват абсолютно същите процеси, но на по-малка площ.

Според медиците мозъкът сам компенсира липсата на едната си половина, формирайки много по-силни и здрави връзки, като по този начин работи със същите обороти като на цял мозък.

Не само това – учените твърдят, че дори мозъчни процеси като говор, който изисква и двете полукълба, остават напълно незасегнати от липсата.

„Почти можеш да забравиш за състоянието на тези хора, когато ги видиш за първи път. Когато седна пред компютъра и видя изображенията на половин мозък, направени със скенера, все още се изненадвам“, казва авторът на изследването Дорит Клиеман.

Въпреки откритието, учените алармират, че хора с едно мозъчно полукълбо са много по-податливи на травми на главата. Един лек удар или падане от колело, например, може да бъде фатален.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене