Нежната революция в Чехословакия показана в минисериала "На тъмно"

Екранното семейство Мари и Виктор Скала

Двама души, които от 12 години не са виждали родния си град, родителите си или детските си приятели, защото се опитват да избягат от комунистическия режим. Такива са професионалната цигуларка Мари и съпругът ѝ д-р Виктор Скала. След толкова време далеч от родината те са твърдо решени да се завърнат в Прага с надеждата, че Чехословакия скоро ще последва примера на Източна Германия, Унгария и Полша. Пристигайки, бързо осъзнават, че страната им все още не е готова за подобна драстична политическа промяна. Така започва действието в новия минисериал на “HBO Европа” - “На тъмно”. 

Кадър от първия епизод, в който Мари е в болница заради катастрофа
Кадър от първия епизод, в който Мари е в болница заради катастрофа

Премеждията пред семейство Скала тепърва предстоят. Мари се събужда в болница, поставена на апаратно дишане, с бинтована глава. Тя е претърпяла тежък пътен инцидент, черна кола се удря в автомобила на съпруга ѝ, докато двамата са вътре. Но къде е Виктор? Той е безследно изчезнал, а в околността не е постъпвал сигнал за инцидент. Познава ли Мари достатъчно добре съпруга си? Нейното желание да се върне в Чехословакия е породено от това, че прекалено много ѝ липсва семейството, но мотивите на Виктор не са толкова ясни. Тя обаче е решена да направи всичко по силите си, за да го намери, попадайки в центъра на шпионска игра.

В нейния образ влиза актрисата Таня Паухофова, а в този на екранния ѝ съпруг - Мартин Мишичка. “Имам чувството, че Мари е изключителна с това, че е обикновена и няма начин да е причина за случващото се. Това означава, че зрителите могат да се идентифицират с образа ѝ. Тя е обикновен човек, а нейната история може да се случи на всеки не само през 1989 г., но и днес”, казва Паухофова на пресконференция по случай премиерата на сериала.

Mари никак не е лесен образ. “Най-важната задача за мен бе за тези 6 епизода да накарам зрителите да се чувстват приятно. Не исках да ме сметнат за досадна след третия епизод – винаги тичаща напред-назад с широко отворени очи, постоянно неразбирайки какво се случва. В същото време, независимо че тя не контролира случващото се, е много активна в цялата история. Загубила е всякаква стабилност в живота си и дори се съмнява в себе си, в това, което знае или си мисли, че знае, във всяко парче информация, до което успее да се добере. Така че е много активна във вътрешния си свят, макар че това не е показано с някакво голямо действие, въпреки че скачам от движещ се влак. Предполагам, че това е най-екстремната ми сцена, но най-драматичните неща се случват в душата на Мари”, обяснява Паухофова.

Актрисата Хети Морган в ролята на Сюзан
Актрисата Хети Морган в ролята на Сюзан
B сериала участва англичанката Хати Морган. Тя е известна с ролите си в продукциите “Красавицата и звярът”, “Банковият обир”, “Мистър Хоумс” и др. Морган влиза в образа на Сюзан, която е ключова фигура в британското посолство в Прага. “Тя е пълната ми противоположност, готова е винаги да контролира ситуацията, като в същото време не си позволява и за секунда да изглежда слаба или уязвима. Сякаш участва в нещо като международна игра на покер, в която никой не иска да изгуби своя покер фейс”, казва Морган.

За да се подготви както трябва за ролята, направила сериозно проучване на фактите преди 30 години. Прага също ѝ помогнала със своите стари сгради, които носят белезите на политическите промени. “На снимачната площадка обаче трябва да се върнеш към сценария, към твоя образ, чиито решения трябва да избираш. Това е комбинация между проучване и въображение”, казва тя. Нейният образ е важен, защото подчертава каква сила и отговорност може да носи една жена дори в онези години.

Актьорът Давид Никъл играе Джералд Лойд. “Има връзка между живота ми и това, което се случва в сериала. Бях само на годинка и половина, когато родителите ми емигрираха от Чехословакия. Учех родния си език в Канада. Виждах родината си само на снимка. Върнах се, когато бях на 24 години”, казва той. 

Актьорският състав на минисериала “На тъмно” по време на премиерата, а зад тях е многобройната публика.  СНИМКА: HBO
Актьорският състав на минисериала “На тъмно” по време на премиерата, а зад тях е многобройната публика. СНИМКА: HBO

Bръща се в Чехословакия в началото на 90-те години. Тогава, макар и комунизмът вече да е паднал, следите от него все още си личат. За Нилк страната се описвала с една дума - “сивота”. Затова и може ясно да прецени доколко обстановката във филма наподобява реалността от това време. “Още в първия ден на снимачната площадка седнахме и видяхме маринована херинга за 9 крони”, казва той.

Режисьор на продукцията е Иван Захариаш. Той завършва документално филмово изкуство в Пражката филмова академия. Захариаш не за първи път работи за “HBO Европа”. Той режисира и сериала “Пустош”. “Помня времето на революцията в Чехословакия, бях на 18 години. Очевидно това беше най-невероятният момент, който имахме късмет да изживеем. За мен бе удоволствие да покажа какво е било за младите хора, които не знаят”, казва той. 

Част от актьорския състав от "На тъмно"
Част от актьорския състав от "На тъмно"

“Спомням си много от този период, защото живеех в Прага. Бях млад, така че бях подложен на голямо политическо напрежение да се присъединя към определена партия, но при всички около мен беше така. Част от семейството ми успяха да напуснат страната през 1969 г., така че знаех какво се случва и колко лоша е системата. Затова исках да направя “На тъмно”. Страхотно е да напомня на хората за комунистическото зло”, казва режисьорът.

Премиерата на минисериала бе на 17 ноември и това не е случайно. Точно на този ден се навършиха 30 години от падането на желязната завеса. В “На тъмно” на тези събития се поглежда през една по-различна перспектива - тази на Мари, която се оказва в центъра на шпионска игра, в която конците дърпат различни секретни служби.

В минисериала в детайли е уловен животът по време на комунистическата власт в Чехословакия. Показани са домовете на обикновените граждани, както и официалността на режима, която лишава хората от индивидуалност. Те имат параноично недоверие към околните и по-скоро се пазят от тях. Направени са паралели между времето непосредствено преди падането на комунистическия режим и настоящата политическа ситуация. 

Актрисата Таня Пауховофа на премиерата на “На тъмно”
Актрисата Таня Пауховофа на премиерата на “На тъмно”

B “На тъмно” участват още Иван Гвера, който е имал роли в холивудските филми “Терминатор: Спасение” и “Казино Роял”, Кристина Малерова, участвала в редица чешки продукции, Мартин Хофман и др. Продукцията се излъчва и в България. Епизодите ще може да бъдат гледани всеки понеделник от 19,50 или от 20,00 ч. Първият беше излъчен на 18 ноември. Всички 6 епизода са достъпни на платформата HBO GO.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?

Напишете дума/думи за търсене