15-годишните ученици в Китай водят в света по четене, математика и науки

СНИМКА: bulgarian.cri.cn.

Учениците от гимназиите в континенталната част на Китай са първи в света по четене, математика и науки, следвани от Сингапур, който бе първенец през 2015 г. Това сочат резултатите от международно сравнително проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Програмата за международно оценяване на учениците се провежда на всеки три години и има за цел да оцени колко добре използват знанията си 15-годишните деца по света при решаването на проблеми. В проучването участваха близо 600 000 ученици от 79 държави и региона. При следващото, което ще се проведе през 2021 г., ще бъде включено и творческото мислене, отбелязва bulgarian.cri.cn.

Китай участва за първи път в проучването през 2009 г., когато за представители на страната бяха избрани ученици от Шанхай. Тогава те бяха шампиони и в трите категории. В общото класиране Китай слезе на 10-то място през 2015 г., когато бе представен от Пекин, Шанхай, Дзянсу и Гуандун. Тогава китайските ученици бяха на 27-мо място по четене, на 6-то по математика и на 10-то по науки.

В последното проучване на ОИСР учениците от Пекин, Шанхай, Дзянсу и Джъдзян успяха да са първи в трите категории, докато тези от Макао се класираха на трето място, а от Хонконг на четвърто по четене и математика.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене