Журналистът Мохамед Халаф представи книгата си "Фауда"

Мохамед Халаф

Журналистът Мохамед Халаф представи снощи книгата си "Фауда. Колапсът на Близкия изток". Това е сборник от статии, писани от известния наблюдател на процесите в Близкия изток, в които става дума за проблемите на тероризма и ислямизма, Арабската пролет и възхода на т.нар. Ислямска държава. Статиите са публикувани в различни български медии през последните 15 години, като голяма част от тях са от вестниците "24 часа", "168 часа" и списание TREND.

Книгата включва въпроси, свързани с важни за нашето съвремие теми, затова много от текстовете звучат актуално дълго след първоначалното им публикуване, каза на представянето проф. Симеон Евстатиев, преподавател по история на арабския свят и исляма в Софийския университет.

"На арабски думата „фауда“ означава хаос. От този хаос се роди и апокалиптичната фигура на „халифа“ Абу Бакр ал Багдади и неговата така наречена Ислямска държава. Поколенията ще се запитат как е избухнал големият хаос, а тази книга дава няколко важни отговора с ", коментира водещият на предаването "Панорама" по БНТ Бойко Василев. Той бе и модератор на събитието в бар "Кино Култура". 

Мохамед Халаф е един от първите политически изгнаници, дошъл от Ирак в София през 1978 г. През годините той работи като кореспондент за различни арабски вестници, коментатор на процесите в Близкия изток и преподавател в Софийския университет. 

Халаф (вдясно) с Бойко Василев и проф. Симеон Евстатиев
Халаф (вдясно) с Бойко Василев и проф. Симеон Евстатиев

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене