Младенецът Христос с дрехи на 16-годишната българка Александра

Александра мечтае да създава филмови или театрални костюми.

Тя ушива част от облеклото на най-важния образ на Коледа

Звучи като приказка да учиш в дворец. Но ако живееш във Виена, е донякъде нормално. Това се случва и на 16-годишната Александра Харизанова от виенското училище за мода “Хетцендорф”. Младата дизайнерка през тази година изработи роклята за виенския Младенец, който е най-важната фигура, когато се говори за австрийска Коледа. Александра е родена във Виена, но родителите ѝ са българи и поне веднъж годишно се връща у нас.

Работата по грима и облеклото на младенеца е от изключителна важност, тъй като той ще присъства на най-известния виенски коледен базар - този на площада пред кметството. Оттам всяка година минават милиони жители и гости на австрийската столица.

Ролята на Младенеца се изпълнява винаги от младо момиче с дълги руси къдрици, облечено в бяла роба. Тази година това е 23-годишната студентка по начална педагогика Таня. Основната ѝ задача до 26 декември е да разказва коледни истории на децата и да отговаря на въпросите им, свързани с празника. А през тази година за първи път костюмът на младенеца Христос е даден за изработка на учениците на “Хетцендорф”.

За него има куп изисквания - да пази топлината, размерът да е подходящ, така че и през следващата година да пасне на новата жена, която ще го облича, както и материята да е достатъчно издръжлива. Костюмът ще се носи поне 5 г., посочва Александра.

За изработка на

дизайна срокът

е едва седмица

с екип от 10 човека създава различни кройки и модели, събира най-добрите идеи. От дизайна на Алекс вземат роклята и концепцията за грим. Палтото е дело на нейна съученичка.

“В първия момент не осъзнавах, че толкова много хора ще видят творението ми. Сега, като чувам колко посетители има на базара, надминава мечтите ми”, казва 16-годишното момиче. Алекс си спомня, че майка ѝ е била изключително щастлива, баба ѝ в България пък разказала на всички около нея. За грима - розово с бели точки, които да послужат като лунички по лицето на Младенеца, Александра взема идея от своя приятелка, която веднъж се гримирала по подобен начин.

Организаторите на базара харесват всичко освен белите мигли, които впоследствие отпадат от концепцията.

След това идва не по-малко важният момент дали момичето в ролята на Младенеца ще се хареса в тоалета и дали ще се справи с грима си. Всичко минава отлично и веднага организират първата фотосесия.

Александра не успява да присъства на откриването на базара - по същото време има тест. “Тогава кметът на Виена се е снимал с дизайнерите, с нашата директорка. Дано е харесал външния вид на Младенеца”, казва младото момиче.

Преди да започне с образованието по мода, Александра учи в общообразователно училище, след това - четири години в музикално учебно заведение. Там бях от 10- до 14-годишна,

свирих на пиано,

бях в хор и

актьорска трупа,

казва тя. Раздвоена между музиката и рисуването, избира второто. Оказва се, че във Виена има няколко училища за мода, приемат я в две. Избрахме “Хетцендорф” не само защото е красиво и е в дворец, а има и голям избор от програми, добавя Александра.

В училището има няколко работилници - за мода, плетене, шапкарство, производство на чанти и обувки, както и текстилно принтиране и дизайн.

През първата година се преминава през всички, после се избира специализация за следващите четири години. Александра избира шапки, защото там се работи с разнообразни материали - кожа, пластмаса, пера и платове, и има пълна свобода за креативността си. Технологията позволява да се научиш да изработваш и различни предмети.

В основата на обучението е това да се научиш на композиция за цвят - как се работи с нюансите, как се смесват, как да се съчетават материите.

Александра не може да каже точното време, за което се изработва шапка. Зависи от модела и материалите - поне 4 часа за по-лесните, но някои отнемат и над 40. Харесва ѝ това, че е стимулирана да споделя идеите си и да ги дискутира с преподавателите. Казва, че понякога има усещането, че говори с колега.

За бъдещето си има няколко идеи.

Би искала да изработва

дизайна на костюми

за театър или филми,

интерес има и в графичния дизайн. Не е решила дали ще остане във Виена, или ще се насочи към белгийската кралска академия за мода, обмисля и варианта за Лондон.

Според Александра, за да е успешен творец, дизайнер или какъвто и да е специалист, трябва да се интересува от разнообразни теми - от политика до това какъв стил ще изградиш и каква ще е идентичността ти.

Тя никога не е усещала дискриминация или различно отношение, обикновено имената ѝ предизвикват интерес. Александра се старае да се погрижи и всеки, който е срещала, да научи къде е България, в случай че не знае.

Кметът на Виена Михаел Лудвиг и студентката Таня, която тази година е в ролята на Младенеца на коледния базар в австрийската столица.
Кметът на Виена Михаел Лудвиг и студентката Таня, която тази година е в ролята на Младенеца на коледния базар в австрийската столица.
Училището на 16-годишното момиче е в дворец.
Училището на 16-годишното момиче е в дворец.
Дизайнът на дрехата е на дело на младата българка.
Дизайнът на дрехата е на дело на младата българка.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене