Кристалина Георгиева - №15 сред 100-те най-влиятелни жени на "Форбс"

Кристалина Георгиева Снимка: "Форбс"

Българката Кристалина Георгиева е на 15-о място в класацията на "Форбс" за стоте най-влиятелни жени през 2019 г..

Начело на класацията за 9-а поредна година е канцлерът на Германия Ангела Меркел, следвана от председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард, говорителя на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси и новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Във визитката на Кристалина Георгиева е описано, че тя е български икономист и бивш изпълнителен директор на Световната банка, а от октомври тази година е управляващ директор на Международния валутен фонд.

Преди това Георгиева беше временно председател на Световната банка и отговаряше за усилията на организациите да преодолеят крайната бедност до 2030 г.

През декември 2019 г. Георгиева се споразумя с Украйна за нова тригодишна програма за заем на стойност 5,5 милиарда долара.

Сред основните й акценти са климатичната криза и връзката й с финансовата стабилност, както и нарастващите нива на дълг в Африка.

Меркел е отличена заради борбата ѝ срещу антиимигрантските настроения в Европа, а Пелоси е възприемана като основен вдъхновител на процедурата по импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп.

На 20-о място в класацията е американската телевизионна водеща Опра Уинфри, а на 40-о британската кралица Елизабет II.

Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич е поставена на 88-о място в списъка и е обявена като „първия явен гей министър-председател в традиционно консервативна Сърбия”.

Последно място заема младата екоактивистка Грета Тунберг.

Цялата класация на списанието можете да видите ТУК.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара

Напишете дума/думи за търсене