Паметна плоча вече напомня на виенчани за успехите на Гена Димитрова

Паметната плоча във Виена  СНИМКА: ДЕВОРА НЕДЯЛКОВА

Паметна плоча вече напомня на виенчани за успехите на Гена Димитрова. Тя бе открита вчера в австрийската столица и може да бъде видяна на дома, в който е живяла Гена Димитрова в четвърти район във Виена.

България трябва да бъде горда със своите творци. Това е един венец на всички български представители, които допринасят за това България да стане по-популярна сред австрийската общност. Това е една от следите, които искаме да оставим за бъдещето, за да може то да напомня на хората и да знаят какво е било миналото, каза пред “24 часа” посланикът на България в Австрия Иван Сираков.

Той загатна, че проявата е началото на дългосрочна инициатива: Правим проучване не само за оперни изпълнители, но и български музиканти, които са пребивавали на тукашната сцена и са оставили следа.

Посланикът припомни, че наскоро се проведе концерт по случай 140-годишнината от българо-австрийските дипломатически отношения. Това за мен бе връх на тазгодишните прояви, каза той.

След откриването на паметната плоча на Гена Димитрова бе представен и документалният филм портрет “Обич за Гена” на Димитър Сотиров. Оператор и продуцент е Милена Стойкова, доведената дъщеря на певицата.

“Гена много ценеше живота във Виена заради неговото спокойствие и уреденост. Тук бе и една от точките на нейното пристигане и заминаване по целия свят”, казва дъщеря ѝ.

Инициативата за плочата е на сдружението за култура и изкуство “Лилавият лебед”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене