Коледна вечеря на братя Диневи пак събра елита

Експрезидентът Петър Стоянов с Динко и Йордан Диневи

Двама президенти и интелектуалци в сграда на годината в Лозенец

Президентите Георги Първанов и Петър Стоянов, ексминистри, бизнесмени, посланици, интелектуалци се събраха в “Резиденция Диневи Лозенец” на традиционната коледна вечеря, организирана от предприемачите спомоществователи Динко и Йордан Диневи.

“Събитието на братя Диневи събира успели в професиите си българи, които по някакъв начин променят страната и от тяхното общуване нерядко се раждат полезни за България инициативи” - по този начин журналистът Иван Гарелов определи предколедната вечеря, която братя Диневи дават обикновено в средата на декември.

Бившият президент Георги Първанов пристига за вечерята.
Бившият президент Георги Първанов пристига за вечерята.

Нейното девето издание съвпада с 30-годишнината на тяхната компания. Този път вечерята се състоя в новата “Резиденция Диневи Лозенец”, която преди пет дни спечели голямата награда в 18-ото издание на Националния конкурс “Сграда на годината 2019”. Уникалната сграда е създадена с авангардни технологии, някои от които се използват за първи път в жилищното строителство в страната.

Йордан Динев и адвоката на царя - Асен Ошанов
Йордан Динев и адвоката на царя - Асен Ошанов

В словото си пред гостите Йордан Динев отбеляза, че всеки българин оставя нещо от себе си за България, но отговорността на хората с възможности е несравнимо по-голяма. Той припомни надписа на хан Омуртаг “Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил”, а по-късно съобщи новите проекти на благотворителната им фондация “Българска памет – Братя Диневи” за 2020 г.

Сред тях са вече готов петметров паметник на Велчо войвода, Алея на големите български актьори, в която те ще бъдат увековечени с бронзови бюстове, барелефи на Джузепе Гарибалди и Фридрих Шилер, както и първа копка на поредната – пета църква на братя Диневи. Финансираната от тях фондация има 30-годишна история и през това време е построила четири православни църкви, десетки войнишки паметници, монументи на национални герои, амфитеатър, Алея на олимпийската слава с барелефи на 50-те българи, спечелили златни олимпийски медали и т.н.

Журналистът Иван Гарелов в “Резиденция Диневи Лозенец”
Журналистът Иван Гарелов в “Резиденция Диневи Лозенец”

Проф. Ивайло Знеполски също присъства на вечерята.
Проф. Ивайло Знеполски също присъства на вечерята.

Соломон Паси също бе сред гостите на братя Диневи.
Соломон Паси също бе сред гостите на братя Диневи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене