"Дейли телеграф" нарежда дизайнерката Невена Николова сред "Шанел" и "Прада"

„За пръв път България и институцията президентство имат достойно лице пред света.“ Това са най-честите коментари в публичното пространство след знакова визита на президента Румен Радев и съпругата му Десислава. За пръв път в най-новата ни история един български дизайнер заяви смело: „Аз обличам съпругата на българския президент“. Това подчерта дизайнерката Невена Николова, която облича Десислава Радева.

„У нас е разпространено такова политизиране, каквото няма никъде по света – коментира Невена. – Това няма нищо общо нито с работата ми като стилист, нито с мисията ми – да представя пред света България, институцията българско президентство и една елегантна и стилна двойка. Макар да работя в Лондон, аз съм българка и радея за нашата страна.“, предава bg-voice.com.

В тоалет на Невена беше Десислава Радева и на 4 декември, по време на приема, даван от Елизабет II в чест на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО и техните съпруги на „Даунинг стрийт“ 10. Радева избра един от любимите си тоалети на Невена, който тя облича за трети път по официален повод. Роклята е изработена от френска дантела в цвят персийски пясък върху златисто-розова сатенирана коприна.

Преди Лондон тя носеше тази рокля и на 16 декември 2018 г. на официалната визита при крал Абдула II бин ал-Хусейн и кралица Рания ал-Абдула в двореца в Аман в Хашемитско кралство Йордания. С нея беше и на официалния прием на президента Радев по случай 3 март. „Със своя избор на вече видян тоалет г-жа Радева показа както отговорност към екологичния аспект на модата, така и различните възможности за носимост на една и съща елегантна дреха за дневен и вечерен повод“, коментира Невена.

Приемът в Лондон на 4 декември е второто събитие с кралски привкус след аудиенцията на президентското ни семейство при кралица Елизабет II на 17 октомври 2018 г. Силуетът на прословутата рокля в кралско синьо, с която Радева се представи пред кралицата, е комбинация от по-прибрана долна част с хармонично контрастираща лежерна горна част, които заедно подчертават финеса на движенията на дамата, обясни Невена.

На 22 октомври на интронизацията на японския император Нарухито Радева беше в рокля на Невена от коприна в цвят глетчер в унисон със строгите изисквания на протокола. За приема след интронизацията пък бе в рокля с ръчно бродирана дантела и кристали Сваровски, от копринена тафта в сложен цвят от кобалтово синьо и мед, покрита с метри фин тюл в кралско синьо.

Точната дреха за точната личност е в основата на работата на Невена, която вече 19 години облича клиенти. Диапазонът им е широк – от британския кралски двор и аристократичния и политически елит, през холивудски величия и бизнес дами, абитуриентки и скромни и дискретни личности. Държат да са бляскави, но изискани и стилни на техните затворени приеми и партита, като стоят далече от публичността.

Самата Невена също държи да работи тихо и скромно. „Моят маниер не е да се показвам на общо основание – каза тя. – Бляскавите самоцелни ревюта не са по вкуса ми, работя си задълбочено по проектите и затова хората се радват на тези стойности. Те рядко се срещат сред дизайнерите, които като цяло са доста кресливи днес. Моите клиенти са просто стойностни хора – от младите момичета до достолепните дами. Всички са личности, индивидуалности с определени търсения и елегантна душевност.“

Класата на Невена е оценена на Острова и по света много преди да бъде поканена за дизайнер на Десислава Радева. Работи предимно кутюр. Модата й е разнолика, доказала е, че прави дрехи за всякакви поводи, но я избират предимно за върховете в живота си, за най-значимите си събития.

Невена е чест гост в именията на богатите си клиенти по света българи и чужденци. Канят я не само като техен дизайнер, а и като личност със знания и богата обща култура. Редовно гостува в частни имения с историческа и културна стойност. „Тези хора ценят артистичността, дарбите и човешките стойности много повече от други, знаейки добре, че да си артист е отговорност и тежест също, освен блясък – сподели Невена. – На вътрешните им светски събирания винаги държат да присъствам. Ценят истинското изкуство, нещата отвъд моите тоалети, и че, изглежда, мога да водя разговор на всякакви теми. В разговорите те изтъкват моята етика и култура и че чрез своята мода успявам да им дам адекватен израз в обществото.“

Тя е установила, че с особите от британския кралски двор й е много леко да работи. „Те носят тоалетите ми безшумно и без фалшива показност – коментира дамата. – Често чувам някоя почитателка или клиентка да ми казва, че е видяла мой тоалет на някое вътрешно тяхно събиране. Някои си избират тоалети от моя шоурум. (Невена има шоурум на 200 м от най-известната със скъпите си бутици „Слоун стрийт“ в Лондон – б.а.) Те просто не обичат да се показват, да карат видимо скъпи коли, да носят видимо скъпи марки. Обичат лукса, който не „крещи“, но за сметка на това стои категорично.“

Протоколът, който е длъжна да спазва, когато облича съпруги на лордове и дами от английското висше и политическо общество, не я затваря в рамки като творец. „Когато ми се обаждат от канцелариите на лордове, трябва да знам кой какво и по какъв повод трябва да облече – казва Невена. – Правила съм например булчинската рокля, а и много други тоалети на съпругата на секретаря на бившия премиер Джон Мейджър, лорд МакКол.“

Формулата й за успех сред толкова високопоставени клиентки е професионализъм, последователност, дисциплина и много труд, със съответната култура и адекватно поведение. Не твори неносими тоалети заради самоцелна показност. Всичките й дрехи са с вечна материална стойност заради високото си качество и нямат давност заради класическата си елегантност. Много от тях могат да се носят извън поводите, за които са създавани.

Известна е сред водещите дизайнери в света с тоалетите си от най-трудната, но и най-красива и експресивна материя – дантелата. Още на втората й година работа в Лондон авторитетният „Дейли телеграф“ нарежда името на марката й сред такива магьосници на дантелата като Долче и Габана, Оскар де ла Рента, Алекзандър Маккуин, Шанел, Армани, Диор, Прада. Разкошните дантели, с които тя работи, поръчва директно от Франция, от фирми с над 100-годишни традиции.

Невена не работи по скици, а направо с плата върху манекена. Такъв е стилът на традиционната школа на гигантите на висшата мода, носители на истинската традиция и устои в занаята, като Диор, Живанши, Баленсиага, допълва тя. За нея правилната дреха е оръжие, силно изразно средство и много активна енергия.

Не е прието да споменава имената на известните си клиенти, но казва, че на сватбата на Пипа Мидълтън нейна червена дантелена рокля носи близка до младото семейство дама, а Vogue я публикува.

Нейна черна дантелена рокля носи топ моделът Ел Макферсън на емблематичния оперен бал във Виена. Изискания стил на българската дизайнерка избра и британската звезда Елизабет Хърли, за която прави няколко тоалета за различни поводи. Актрисата е била силно впечатлена от роклите на Невена, които носела нейна близка приятелка от аристократичния лондонски хайлайф. В нейни тоалети се появява и Никол Шерцингер. Невена отказва да направи рокля на Бионсе, тъй като й дават само 3 дни срок. В неин тоалет Тамара Екълстоун, наследницата на Формула 1, се снима на корицата на сп. Hello!.

Дизайнът не е единствената й стихия. Невена е музикална, свири на пиано от 5-годишна. Докато е в Немската гимназия, учи година и половина в частно училище в Германия и има дипломи с най-високата възможна оценка за немски език от „Гьоте институт“. Влиза при много силна конкуренция скандинавистика в Софийския университет, която продължава в Норвегия, като печели стипендия след стипендия. Говори немски като майчин език, а също норвежки, шведски и английски.

Малката Невена расте в Пазарджик в дом, превърнат от нейната креативна майка в истинско царство на красотата, стила и изяществото. „Тя беше преподавател по немски и изключителен естет. Шиеше ми прекрасни и много цветни рокли в онези сиви времена“, спомня си Невена. Днес майката е много важна част от лондонския екип на дизайнерката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия

Напишете дума/думи за търсене