70 000 италианчета търсят спасение от мизерията

“Детският влак” на Виола Ардоне е роман, написан по действителни събития. Италия е съсипана от Втората световна война. Малкият Америго, се оказва едно от 70 000 деца, откъснати от бедстващите им семейства, за да заживеят временно в по-заможния Север.

“Детският влак” вече 5 месеца е бестселър в Италия. Закупен е за издаване в още 28 държави, но първо излиза в България (ИК “Обсидиан”).

Неслучайно я сравняват с “Ловецът на хвърчила” на Халед Хосейни - толкова силен емоционален заряд и дълбочина носи. Отново виждаме труден исторически период през очите на дете - умно, невинно дете, родено и растящо в тежки условия. Америго ни показва следвоенна Италия и съдбата му е прекрасна илюстрация на едно тежко време за цяла Европа. В първата част на романа той е съвсем малък и става пътник в “детския влак”. Южна Италия е толкова зле след войната, че много семейства са неспособни да изхранят децата си - затова ги изпращат временно на север при приемни семейства, за да не умрат от глад. Писателката Виола Ардоне взима тези исторически факти и на тяхна база построява романа си. Спасението идва от Северна Италия, а с него и драмата на откъснатите от родителите си деца. Седемдесет хиляди бедни хлапета от Юга имат тази уж временна съдба.

През 1994 г. Америго е вече прочут цигулар. За пръв път след десетилетия се завръща в родния си дом и вижда миналото си с други очи. Може би не е късно да сглоби парчетата от своя разполовен свят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене