Мартина покори футбола и киното и стана изгряваща звезда на "Берлинале"
19 Януари 2020420

Актрисата вече има 8 награди за

женска роля във филма “Ирина”

Мартина Апостолова разбира, че е избрана за изгряваща звезда на “Берлинале”, преди новината да е излязла официално. Съобщава я продуцентът на филма “Ирина” Стефан Китанов, когато тя е на репетиция преди представление. Със сигурност се е зарадвала, но не помни как е изиграла ролята си.

След представлението влиза в официалните сайтове на европейската филмова организация, която промотира млади актьори и режисьори, и когато прочита информацията, разбира колко голямо нещо й се е стоварило на главата.

От 30 предложени млади актьори от цяла Европа са селектирани 10. На 21 февруари в Берлин започва представянето им и това върви паралелно с феста “Берлинале”. 80 режисьори, продуценти и кастинг директори ще се срещнат с младите таланти. На 24 февруари на официална церемония ще им бъде връчена наградата “изгряваща звезда”.

Мартина Апостолова се ражда в Благоевград. От там е фамилията на майка й, в която от 6 поколения се раждат само момичета. Родителите са на гости при леля си и така в провинциалния град на бял свят се появява нашата героиня, която израства в столицата.

Завършва НСОУ “София”, която се помещава в бившата сграда на АОНСУ. Ако трябва с една дума да определим ученичката Мартина най-подходящата е лудетина.

Тогава си мисли, че всичко е позволено, и силно вярва, че може да прави каквото си иска. Да ходи на училище, когато й е кеф, да тренира спорта, който желае, да избяга от час, когато й скимне, да направи пакост, за да впечатли съучениците си, да спори с учителите, когато не е съгласна с тях. Много обича свободата и

забраненото я

привлича по някакъв

магичен начин

С общи усилия родителите и учителите озаптяват немирното дяволче в момичето. Излишъка от енергия то започва да изразходва на... футболното поле. От семейството не я спират, лошото е, че няма къде да играе. Когато е на 10 години обаче, намира отбор и се включва в него. Тогава в страната има четири женски тима.

Мартина започва като десен бек, но в една контрола се контузва дясното крило на отбора и треньорът я праща на неговото място. Тя вкарва няколко гола и така се преквалифицира в нападател, който може да шутира и с двата крака. Най-дълго играе за отбора “ЕлПи Суперспорт” в София.

Влиза и в националния отбор на България. Тогава няма много средства и момичетата играят със старите екипи на мъжете национали, в които изглеждат като гаврошовци.

Апостолова окачва състезателния си екип на пирона, когато е студентка втори курс в НБУ. След като се дипломира, отива да играе в театъра в Благоевград и там я картотекират в местния футболен тим “Спортика”. В него рита заедно с Евгения Попадинова, която е родена в Хаджидимово. Сега Евгения играе и бележи голове за отбора “Рейсърс” на Северозападния университет в Охайо, САЩ, където учи спортен мениджмънт. Попадинова е национална състезателка на България и наскоро беше обявена за футболистка № 1 на годината за втори път.

Тук приключваме с футболното лирично отстъпление на Мартина и влизаме в кино-театралната сюжетна линия на живота й.

Един ден майка й, която тогава работи в Младежкия театър, казва на вече 13-годишната Мартина: “Има една откачена актриса, която играе моноспектакъл на нашата сцена...” Актрисата се казва Десислава Красимирова Спасова, или Деса Красова, днес известна с името Касиел Ноа Ашер, а моноспектакълът е “Нищо по-хубаво” на Оливер Буковски.

За своенравната тийнеджърка е достатъчно само да чуе, че и някой друг е откачен, и гледа изпълнението на актрисата, седнала на столче встрани от седалките на театъра.

И усеща странното и с нищо несравнимото усещане, че вижда пред себе си мястото, на което иска да бъде. Мечтата да стане актриса се превръща във въгленче, което тлее през годините, докато Мартина е “ритнитопковец”.

По красива ирония на съдбата във филма “Ирина” Мартина си партнира точно с Касиел Ноа Ашер, която играе нейна сестра

и с която си разменят

здрави шамари

Апостолова завършва гимназия, но въобще не й хрумва, че може да учи актьорско майсторство. 15 години тя свири на китара, но винаги се притеснява, когато излезе на сцена.

По съвета на родителите заминава при сестра си в Германия да продължи с “Организация на туризма” - дисциплина, която е учила в София. Сега го определя като “част от моята дивотия”. Когато се връща, Мартина съвсем случайно научава, че Цветана Манева и Снежина Петрова преподават театрално майсторство в НБУ. Подготвя се сама според собствената си представа за актьорска игра.

Избира монолог от филма “Джия” и с изпълнението му впечатлява комисията. Така кислородът между кандидатка и комисия кара онова въгленче да припламне силно. Мартина вече е на мястото, на което е мечтала да бъде. Докато е в НБУ, играе във всичките спектакли, но когато вече е с диплом за професионална актриса,

цяла година не

получава никакви

предложения

През 2013 г. Мартина подава документи единствено в Благоевградския театър и е назначена на щат. Изборът й има и голям сантимент. В този град е родена, а пък дядо й като зам.-кмет (или може би кмет?) участва активно в построяването на местния театър. Много държи градът да има красив и модерен храм на театралното изкуство. Директор е Рашко Младенов, който подава ръка на младата актриса и й помага в първите й стъпки на професионалната сцена.

Заплатата й е 396 лв. и единственото, за което й стига, е за билети за рейса до София и обратно до Благоевград. Понякога спи с шал и шапка в квартирата си, за да не плаща сметки за парно и ток.

И въпреки това днес Мартина казва, че това били едни от най-щастливите години в живота й. Играе на мястото, където е искала, има невероятни колеги, с които бързо се “надушват” и чудесно се сработват. И въобще не се интересува колко й е заплатата и дали я превеждат навреме.

И все пак, за да си докара допълнително пари, тя работи като барманка в култов софийски бар, като стриктно спазва правило №1 - никога да не се напива преди клиента!

Наскоро си намира тефтер от 2015 г., в който си е записвала графика на деня. Сутрин рано тръгва от София за Благоевград с рейс или на стоп. В театъра има детско представление и след това репетиция. Вечер - представление. Отново пътува за София, където работи в бар. Ако има време, дремва за няколко часа и отново сутринта хваща автобуса за Благоевград. Казва, че не помни някога да се е уморявала от това бясно житейско темпо.

Изборът й за ролята

на Ирина е чиста

проба “неслучайна

случайност”

Мартина играе в представлението на Деси Шпатова в “Двама бедни румънци, говорещи полски” в “Сфумато”. Една вечер я гледа режисьорката Надежда Косева, която търси актриса за дебютния си пълнометражен филм.

След представлението Мартина говори с баба си, която е нейна фенка. Към тях се приближава непозната жена, извинява се, че прекъсва разговора им, и казва на бабата: “Госпожо, вие сте много красива жена...” И си тръгва.

След две седмици Надя Косева - тя е непознатата жена - се обажда по телефона на Мартина и я кани на разговор. Признава й, че не я е харесала на сцената - много преигравала, а и ролята не била за нея.

Но признава и че когато я видяла да говори с баба си, усетила нещо много силно и открива в нея героинята си Ирина. После актрисата ходи 3 месеца на кастинги и прослушвания. За ролята са пробвани и много други актриси, но Мартина остава на първо място в избора на Косева. С плам и упоритост защитава избора си пред продуцента Стефан Китанов, който до последно питал: “Наде, сигурна ли си, че в ролята не трябва да е някое познато лице, което да се харесва на повече хора?”

Животът потвърди правилния избор на Надежда Косева. Мартина печели (досега!) 8 награди за най-добра женска роля на кинофестивали във Варна, Варшава, Котбус, Тбилиси, Хонконг, Техеран, Бари, Палич (Сърбия)...

И винаги след като получи поредната награда, Мартина се прибира в София и отива да измие тоалетните в заведението и да застане зад бара в очакване на първите му клиенти. От няколко месеца собственикът на този бар купува един зад университета, на който тя е управител.

Мартина вече има две предложения за роли в чуждестранни късометражни игрални филми. От режисьори, които са я гледали в “Ирина” на някой от фестивалите. В България досега има само една покана за игрален филм, но сигурно ще откаже ролята поради невъзможността да я подготви перфектно за краткото време.

В края на разгвора ни питам Мартина има ли любим човек до себе си? След кратка пауза, тя казва: “Имам много любими хора и съм щастлива.”

И си личи, че са нейни искрени думи, а не написани от някой сценарист...

БЛИЗНАЦИ: Постижения

БЛИЗНАЦИ: Постижения

РАБОТА В началото на седмицата, за ваша изненада ви предстоят поредните дни, изпълнени с приятни изживявания и професионални постижения. Не мислете за възможните трудности, за да не ги предизвикате сами. От понеделник, ако прецените, че е във ваша полза, се откажете от начинанията и се отдайте на рутинните си служебни задължения

ОВЕН: Злорадство

ОВЕН: Злорадство

РАБОТА От първия ден на седмицата не бива да се вживявате в съветите и критиката на злонамерени хора, които дори не са запознати с вашите идеи и знания, но се опитват да ви унижават, а това никак не ви харесва. По-добре ги оставете да злорадстват и докажете обратното на техните твърдения. От понеделник пътуването, което планирате

Диляна Попова полугола: Главата ми е затвор на мисли с доживотна присъда

Диляна Попова полугола: Главата ми е затвор на мисли с доживотна присъда

"Главата ми е затвор на мисли, които излежават доживотната си присъда там..". Това написа моделът и актриса Диляна Попова в инстаграм. Тя сподели горещ кадър, на който позира топлес, но закри зърното си с черна лентичка. Само за няколко часа снимката събра над 8 000 харесвания и десетки

Линдзи вади голямо дупе

Линдзи вади голямо дупе

Пенсионираната скиорка Линдзи Вон показа голямо дупе на плажа. Американката се наслаждава на живота след отказването си от спорта през миналата година. Линдзи е край морето заедно с най-добрата си приятелка - кученцето Люси. "Само две момичета на лудо приключение", пише Вон под снимката. Скиорката е със силно изрязан бански

100 000 евро дава Роналдо
на Джорджина

100 000 евро дава Роналдо на Джорджина

Животът на Джорджина Родригес се променя като в романтичен холивудски филм през последните години. Първо съдбата я завежда в луксозен магазин за дрехи в Мадрид, където тя започва работа. Малко по-късно Джорджина става жената до един от най-богатите и известни футболисти в света - Кристиано Роналдо. Всеки месец Родригес получава от мъжа си издръжка

Кърк Дъглас остави богатството си за благотворителност

Кърк Дъглас остави богатството си за благотворителност

Преди малко повече от три седмици загубихме легендарният актьор Кърк Дъглас, който доживя до забележителните 103 години. Актьорът притежаваше богатство от 61 милиона долара. След смъртта почти, че 50 милиона долара от тях ще отидат във фондацията на Кърк Дъглас, чиято мисия е „да помага на онези, които иначе не могат да си помогнат сами“

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Футболистът Рио Фърдинанд разкрива как се случва това Mалко мъже имат сили да направят това, което стори английската футболна легенда Рио Фърдинанд. Само преди три години той разплака цяла Англия с участието си във филма “Да бъдеш майка и баща”. В него разказа за голямото си пропадане след смъртта на своята съпруга

Защо коронавирусът порази най-богатите зони с отлична здравна система? Как стана така, че в Италия - страната с една от най-добрите здравни системи в света, се разпространи мълниеносно епидемията от коронавируса с най-голяма скорост в Европа? И как се обяснява, че тя тръгна именно в богатите области Ломбардия и Венето

Ревизия на запасите от храна и вода в държавния резерв и осигуряване на механизма за спешна доставка в градове, които се налага да бъдат затворени заради евентуална карантира за коронавирус, ще започне от утре. Премиерът Бойко Борисов свика снощи извънредно заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет

Контактни лещи сигнализират за проблеми с очите с промяна на цвета

ОВЕН: Злорадство

РАБОТА От първия ден на седмицата не бива да се вживявате в съветите и критиката на злонамерени хора, които дори не са запознати с вашите идеи и знания, но се опитват да ви унижават

ТЕЛЕЦ: Удовлетворение

РАБОТА В петък и почивните дни пътуване ви носи удовлетворение, ако сте в добра форма и не сте колебливи в исканията си. Със служебните си задължения ще се справите въпреки трудностите

БЛИЗНАЦИ: Постижения

РАБОТА В началото на седмицата, за ваша изненада ви предстоят поредните дни, изпълнени с приятни изживявания и професионални постижения. Не мислете за възможните трудности

РАК: Признание

РАБОТА Нямате повод за притеснение. Новите задачи, чието начало поставяте тази седмица, ви носят успех, признание, но и възможност да обогатите знанията и уменията си