"Спейс Екс" успешно изпита системата за аварийно спасяване на "Дракон"

Снимка: "Спейс екс", архив

Компанията "Спейс Екс" на Илон Мъск симулира днес аварийно кацане при последния голям тест на спасителната системата за извънредни ситуации на пилотирания кораб "Дракон", съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Тестът - ключова стъпка преди планирания първи полет на астронавти с кораба до Международната космическа станция (МКС), трябваше да бъде извършен вчера, но беше отложен заради силни ветрове и големи вълни в мястото на приводняване в Атлантическия океан.

Пътническата капсула "Крю дракон" с два тестови манекена на борда падна в морето на около 30 км от брега на Кейп Канаверал, Флорида, след като се отдели от ракетата "Фалкон 9". Ракетата бе изстреляна нормално, но изключи двигателите си на 19 км над океана, за да симулира неуспешно изстрелване. Мощните хидравлични устройства катапултираха капсулата далеч от обхвата на евентуалната авария на ракетата и тя достигна височина от 44 км, преди да падне в океана с разтворени парашути.

"Спейс Екс" не планираше да запази ракетата, която се разпадна при теста. Издирвателни групи имат за задача да открият възможно най-много отломки от носителя.

Изпитанието изглежда премина успешно въпреки бурното море, отбелязва Асошиейтед прес. То има ключово значение, за да получи капсулата разрешение да превозва хора до Международната космическа станция.

След години на разработки и забавяния САЩ решиха да подновят изпращането на пилотирани космически кораби чрез частни партньорства.

НАСА преустанови пилотираните полети през 2011 г. след приключването на програмата "Космическа совалка". Оттогава астронавти се транспортират до МКС с руски кораби "Союз".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене