Колекцията на "Диор" бе показана на Седмицата на висшата мода в Париж

Колекцията на "Диор" в рамките на започналата Парижка седмица на висшата мода бе като феминистки манифест, представен в инсталация, която напомня утроба на богиня и бе изградена от американската художничка Джуди Чикаго в двора на музея "Роден" във френската столица, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Редица манекенки носеха подобни на туники вечерни рокли. "Влизаме там по начина, по който сме излезли, за да се появим на бял свят", каза художничката. "Ами ако жените управляваха света?", е написано върху парче плат в дъното на дефилето. Въпросите "Дали мъжете и жените са равни?" и "Защитена ли е нашата планета?" пък са бродирани от момичета, които са възпитанички на школа по бродерия в Индия.

Сътрудничеството с тях е по инициатива на Мария Грация Киури, творческата директорка за колекциите за жени в "Диор". Чрез това дефиле тя желае да даде тласък на жените, които не се осмеляват да постигнат напредък в професионалния си живот. "Силата на жените не е свързана единствено с размножаването, а и със сътворяването - каза дизайнерката, която е проектирала 77 облекла за новата колекция на "Диор". - Жените могат да създадат свои богини и модели."

Създадената от Джуди Чикаго инсталация е в чест на покровителката на изкуствата Елеонор Аквитанска, която е била съпруга на двама крале - Луи VII и Хенри II. Вниманието привлякоха драпирани рокли, за чието създаването са използвани муселин и върви. Показани бяха също рокли със златни ресни. Златистият цвят е сред преобладаващите в колекцията. Вталени златисти сака напомнят ризници, поли и панталони са с украса от конци в метални цветове. "Истинският проблем за нас, жените, е, че не си позволяваме да мечтаем - отбеляза Киури. - Когато правех първите си стъпки в света на модата, не си и помислях, че мога да заема този пост. Сътрудничеството с Джуди е също начин да кажа на младите жени, че има от кого да се вдъхновят в сферата на изкуството и модата - от живели по-рано представителки на нежния пол."

Традиционната за края на дефилетата булчинска рокля този път бе заменена с черна рокля, за чието създаване са били нужни 1500 часа.

На първия ред сред присъстващите на дефилето знаменитости бяха Ума Търман, Моника Белучи и Сигорни Уивър.

СНИМКИ: Ройтерс
СНИМКИ: Ройтерс
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене