Националната библиотека със свой календар за Иван Вазов

В последните дни на 2019 г. приключи ремонтът на покрива на библиотеката.
СНИМКА: АРХИВ

Започва и нов ремонт на книгохранилището

Първи издания на творбите на Иван Вазов, документи с подписа му и редица други ценни артефакти, свързани с големия писател, ще бъдат изложени в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” заради 170-годишнината от рождението му. Това обяви пред “24 часа” директорката доц. д-р Красимира Александрова.

“Акцент в нашата работа през 2020 г. ще бъде отбелязването на годишнината. Подготвили сме доста интересни проекти, защото разполагаме с архивни документи”, каза още тя. Библиотеката разполага с 36 документа от архива на Вазов, които ще бъдат представяни поетапно, а първите ще бъдат показани на професионалния празник на библиотеката - 11 май.

Кулминацията на събитията ще бъде на 9 юли - рождената дата на Вазов. “Ще представим издания на “Под игото”,

документи с автограф на Вазов,

негови преводи, илюстрации на “Под игото”. Също и първото издание на романа, което официално е обявено като второ, тъй като първо е в сборника с народни умотворения. Програмата ни е пълна до декември”, разказа доц. Александрова.

В последните дни на 2019 година приключи ремонтът на покрива на библиотеката, който започна миналата пролет. “Ремонтът приключи буквално в последните дни на 2019 г., вече имаме и акт 16. Така че Националната библиотека има покрив”, каза доц. Александрова.
Сега, освен че книгите са на сухо и сигурно място, читалните са по-светли и приветливи.

“Хубавото е, че оберлихтът (стъклените тавани - бел. ред.) в читалните и централното фоайе наистина е в състояние, което е било по проекта на арх. Васильов и Цолов. И наистина, естествената светлина, която се отразява в читалните, в работните помещения, е коренно променена”, разказва директорката. С това подобряването на условията в националната библиотека не приключва. Съвсем скоро

започва обновяване и ремонт на външни мазилки

в английските дворове - затворените пространства вътре в библиотеката. Ще бъдат подменени дограми, електрическата инсталация, системата за пожароизвестяване.

“Те са изключително важни компоненти, свързани с правилното и нормално функциониране на една такава институция”, обяснява доц. Александрова. За този ремонт библиотеката разполага с бюджет от 2 млн. лв., отпуснат от Министерския съвет през 2019 г., но тъй като обществената поръчка, която бе обявена тогава, бе обжалвана и мина през КЗК, сега има ново постановление на МС и продължава процедурата. “Надяваме се на добър финал”, каза тя. А едно от условията, които винаги поставя при възлагане на поръчки за ремонт, е да не се възпрепятства използването на читалните. Така всеки, който иска да отиде да чете в националната библиотека, ще има тази възможност въпреки ремонтните дейности.

Доц. Красимира Александрова
СНИМКА: АРХИВ
Доц. Красимира Александрова СНИМКА: АРХИВ
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене