Шоколадовите бисквити, направени преди месец на Международната космическа станция, са изпечени за два часа, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.
На Земята за изпичането им са нужни не повече от 20 минути.
Все още обаче никой не знае какви са на вкус приготвените в космоса бисквити. Те са замразени в контейнера, в който са били и в космоса, в лаборатория в Хюстън. Бисквитите са първата храна, приготвена в космоса от сурови продукти.
Създателите на фурната очаквали да има разлика във времето за печене на земята и в космоса, но не предполагали, че ще е толкова голяма.
"Трябва да проучим още доста неща, за да разберем на какво се дължи тази разлика", каза Мери Мърфи, мениджър в тексаския производител "Наноракс". Компанията, чиято централа е до космическия център "Джонсън" на НАСА, проектира и произведе малката електрическа тестова фурна, която бе изпратена на МКС миналия ноември. Петте замразени сурови бисквити, които по-късно бяха изпечени в нея, пристигнаха на МКС по-рано.
Италианският астронавт Лука Пармитано от Европейската космическа агенция бе майстор-кулинарът на МКС и изпече бисквитите през декември.
Той оставя първата бисквита да се пече във фурната за 25 минути при 149 градуса по Целзий, но тя е доста недопечена. За следващите две Пармитано удвоява времето за печене и резултатът е задоволителен. Четвъртата бисквита се пече два часа и вече е добре изпечена. За петата Пармитано усилва фурната на 163 градуса и пече 130 минути. Резултатът е още по-добър.
Бисквитите трябва да бъдат подложени на допълнителни изследвания, за да е сигурно, че са безопасни за ядене. /Антоанета Маркова/
Коментари (0)
Вашият коментар