Нови документи за Васил Левски

Публикувани са “Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир”.

Там е и снимката, използвана за издирването му

В края на 2018 г. в Османския архив в Истанбул са открити неизвестни документи, съдържащи информация за следствието срещу участниците в Арабаконашкия обир и издирването на Васил Левски.

Те са публикувани в “Известия на държавните архиви” - кн.115-116, а вече и в самостоятелно издание “Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир”.

Сред материалите е най-ранният документ за заловената му снимка, използвана за неговото издирване. От нея за пръви път научаваме и за това, че турската полиция има в ръцете си много важни доказателства, уличаващи Апостола в подготовка на въстание - двете последни писма от Любен Каравелов до него.

Тя се е добрала до тях вероятно преди Васил Левски да ги получи чрез куриери. Сред документите се намира и самата фотография на Васил Левски. Тя е изключително важна, защото доказва по коя точно снимка е издирван.

На нея той е представен в близък план - седнал. Заснет е до под кръста. Вижда се и верижка на джобен часовник.

Фотографията вероятно е направена през пролетта на 1872 г., докато Апостола пребивава в Букурещ във връзка с Общото събрание на БРЦК. Той поръчва на студиото да му изкарат няколко елипсовидни портрета, на които да е изобразен в бюст, но напуска румънската столица, без да дочака да ги получи.

Изпраща две писма до сподвижниците си Олимпи Панов и Данаил Попов, в които им пише, че очаква да му доставят снимките в Българско. Това вероятно не се случва до неговото залавяне на 27 декември 1872 г.

Дали османските полицейски служби и тайни агенти сами стигат до фотографията, или са намесени българи или румънци, това е невъзможно да се определи от наличните свидетелства. Продължават да стоят въпросите кога, къде и как “фаталната” снимка на Апостола попада в ръцете на властта.

Музей “Васил Левски” продължава работа по превода и на останалите документи, открити през 2018 г. в архива в Истанбул.

Най-ранният от тях е още отпреди осъществяването на Арабаконашкия обир и съдържа информация за комитетската дейност и Васил Левски.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене