Как да изберете подходящата за дома ви прахосмукачка

Източник: Pixabay

Ако сте решили да се отървете от метлата и да си купите прахосмукачка или просто имате нужда от нова такава, следните съвети може би ще са ви полезни преди да направите покупката. Можете да прекарате много време в разглеждане на различни оферти и модели прахосмукачки във физически или онлайн магазини. Предимство на онлайн магазините е, че можете да прочетете и ревютата на други клиенти. Дали да бъде вертикална прахосмукачка, защото в къщата ви има стълби или да бъде класически модел? Нека видим.

Откакто прахосмукачките са станали част от нашия живот, почистването в дома се е превърнало в много по-лесна задача. Затова, и прахосмукачката е един от най-желаните електродомакински уреди във всеки дом.

Когато искате да си купите нова прахосмукачка, има много фактори, на които трябва да обърнете внимание. Да видим някои от тях:

1. Мощност на прахосмукачката

Нормално е да се интересуваме от мощността на нашата прахосмукачка. В зависимост от големината на къщата, която трябва да „обслужваме”, е добре да изберем уред с повече или по-малко ватове. Естествено, това ще засегне и консумацията на електричество, шума, който двигателят създава докато работи, а също така и цената. Но помнете, че мощността е пряко свързана и със смукателната способност на прахосмукачката. А вие, най-вероятно, ще искате да бъде наистина чисто и да изсмуквате цялата мръсотия дори и от най-труднодостъпните места.

Колко стаи има вашия дом? Каква е площта му? Колко пъти седмично използвате прахосмукачка? Какви са подовите настилки, които почиствате? От всички тези въпроси зависи окончателното решение за мощността на прахосмукачката.

2. Филтър

Филтрите са много важни, ако искате изкарваният от прахосмукачката ви въздух да излиза колкото се може по-чист. За целта, трябва да знаете няколко неща. Съвременните прахосмукачки разполагат със система от вътрешни филтри, които улавят частиците във въздуха. В края на тази система от филтри се намира най-мощния от всички. Става дума за НЕРА или, в някои случаи – ЕРА филтър. Трябва да знаете, че прахосмукачка с филтър НЕРА е много по-хубава и улавя повече и по-добре праховите частици.

3. Енергийна ефективност

Тази характеристика става все по-важна с всеки изминат ден и засяга всички уреди, които използваме в домовете си. Добре е да знаете, че прахосмукачките имат различна ефективност в зависимост от повърхността, върху която биват използвани. На твърди подове енергийната ефективност е от клас „А”, но на килими, мокети и други меки материали, ефикасността спада до клас „В” или „С”, а при някои модели и повече. Освен това, енергийната ефективност или КПД-то на уреда се измерва и спрямо изпусканите емисии прах.

Например: вземаме прахосмукачка с торбичка Daewoo RCC-700M с мощност от 800 вата и филтър НЕРА. Енергийната ѝ ефективност е клас „В”. При почистване на твърди повърхности обаче се покачва до клас „А”, но върху килими спада до клас „С”, а когато стане дума за емисиите прах, попада в енергиен клас „Е”. Цената на такава прахосмукачка? Около 120 лева.

4. Включени аксесоари

Това вече не е голяма философия. Колкото повече аксесоари са включени към базовата цена, толкова по-добре.

5. Тегло

Спомнете си само колко пъти ви се е налагало да мъкнете прахосмукачката с вас из дома ви. Макар съвременните модели да са леки и да се пренасят по-лесно, все пак трябва да се отчита тяхното тегло. Това зависи и от човека, който ще я използва. Ако е човек на възраст, ако е човек с не много големи физически възможности, ако има болки в гърба и др. – все случаи, в които прахосмукачката трябва да е възможно най-лека.

Окончателен анализ и избор

След като си изясните предходните точки, трябва да решите още и дали ще се спрете на класически модел или ще преминете към вертикална прахосмукачка. Вземете предвид подредбата на дома ви и наличните мебели и със сигурност ще достигнете до най-доброто решение за вас.

Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене