“Минута е много” празнува 40 г. от първия си ефир

Проф. Лилия Райчева, водещият Петър Вучков и неговият наследник Стефан Спасов на представянето на “Магията “Минута е много”

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

На 22 февруари 1980 г. - преди 40 години, Българската телевизия за първи път пуска умната игра “Минута е много”. Първото ѝ излъчване е от студио “Младост” с главен редактор Стефан Тодоров и водещ - актьора Петър Вучков. Автор на предаването е проф. д-р Лилия Райчева. Първоначалният замисъл е да се излъчат пет броя, но заради големия зрителски интерес то остава на екран.

Така “Минута е много” се превръща в най-дълго просъществувалата телевизионна игра в националния ефир (1980-2011 г.), създадена по оригинална българска концепция, а водещият ѝ става емблема на интелигентното поведение на екрана.

За да отбележи 40-годишнината на играта, екипът му се събира днес в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в 13,30 ч. Там ще бъдат раздадени, съвсем в традицията на предаването, награди за верни отговори на зрителите.

Те ще са за онези, които са успели да решат 40-те загадки от книгата “Магията “Минута е много”. В нея са включени 4000 въпроса от различни области. В допълнение има и 40 загадки, задавани от трикратните победители през годините, които са оставени без отговор. (24часа) 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене